«Україна від Шевченка до сьогодення»: Погляд юних митців Харківщини

«Україна від Шевченка до сьогодення»: Погляд  юних митців Харківщини

У виставковій залі ХНАТОБу ім. М.В. Лисенка з 4 березня експонується художня виставка «Україна від Шевченка до сьогодення». Автори творів – студенти Харківського художнього училища та учні шкіл естетичного виховання Слобожанщини. До кінця березня усі відвідувачі театральних вистав та концертів, що проходитимуть на головній сцені нашого міста, матимуть нагоду познайомитися з експозицією. 

«УКРАЇНО, ТИ ГОРДІСТЬ І ПІСНЯ!»

На урочистій церемонії відкриття виставки її учасники згадували про славних українців які оспівували велич України – Тараса Шевченка, Михайла Вербицького. Саме 4 березня виповнилося 200 років від дня народження Михайла Вербицького – українського  композитора, автора музики Гімну української держави «Ще не вмерла Україна».

Юні читці Сіненко Олександр та Бризнюк Данило натхненно декламували вірші, присвячені Гімну і Державі, викладач Надія Малахова  (ДМШ №8 ім.М.Гайдамаки) блискуче виконала старовинний музичний кант. Велично прозвучав Гімн України.

НОВИЙ ХУДОЖНІЙ КОНКУРС

Виставка, що відкрилась, стала підсумковим заходом нового обласного художнього конкурсу дитячої та юнацької творчості, що проводився за дорученням голови Харківської обласної державної адміністрації на виконання рішення наради Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2014 року.

Привернути увагу юних українців до витоків національних традицій, сприяти глибшому розумінню патріотизму – такою була ідея ініційованого творчого заходу.

Організатори конкурсу – обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів спільно  з Харківським художнім училищем та Харківським національним театром опери і балету ім. М.В. Лисенка – залучили до його проведення студентів художнього училища та учнів-старшокласників художніх шкіл та художніх відділень шкіл естетичного виховання Слобожанщини.

Ініціатива викликала зацікавленість серед художників-початківців, свідченням чого була їх висока активність. На розгляд журі конкурсу було надано майже 120 робіт з 21 навчального закладу (з них - 12 обласних та 9 міських). Юнаки та дівчата віком від 13 до 19 років мовою образотворчого мистецтва продемонстрували своє ставлення до рідної країни, її минулого та сьогодення.

Роботи переможців конкурсу – його лауреатів та дипломантів – увійшли до експозиції виставки, яка нараховує 35 кращих творів. Краса української землі та людей, що народилися і живуть на ній, історичні події, народні традиції, тривожне сьогодення, - ці та інші теми знайшли своє художнє втілення.

"Одне з головних завдань навчальних закладів - виховання в учнів патріотичних почуттів до своєї країни, - зазначила головний спеціаліст Департаменту культури та туризму ХОДА Валентина Стецюк. - Цей конкурс, що має таку символічну назву, дав змогу побачити Україну та Слобожанщину очима підростаючого покоління. Його продовженням є виставка, яка розширить коло людей, що залучаються до перегляду творінь талановитих дітей та підлітків».

ТАК ТРИМАТИ!

Голова журі конкурсу, директор Харківського художнього училища, член Національної спілки художників України Костянтин Савченко дав позитивну оцінку роботам конкурсантів. «Роботи дійсно чудові, оригінальні і засвідчують зростаючий рівень майстерності учнів та студентів, - зазначив він. – Оцінюючи їх, ми з колегами керувались такими критеріями, як професіоналізм та закладена ідея. Приємно, що їм відповідала значна кількість робіт. Молодці! Так тримати!».

Начальник музично-виставкового відділу ХНАТОБу Тарас Селіхов, один з членів журі конкурсу, розповів, що вже на стадії відбору робіт мав змогу впевнитися у їх професійності. «На виставці представлені різні техніки, що дуже важливо, - підкреслив він. – Крім живопису та графіки присутні витинанка, батик. Привертають увагу уміло виконані графічні роботи, є непогані акварелі. Діти продемонстрували різноманітність у сюжетному плані. Як галерист, я дуже задоволений і маю надію, що цю виставку по достоїнству оцінять глядачі».

Куратор виставки, методист вищої категорії ОНМЦПК Ірина Толочко, вітаючи переможців, зазначила: «Враховуючи високий рівень харківської художньої школи, стати переможцем обласного конкурсу буває складніше, ніж конкурсів більш високого рівня». Вона нагадала, що вже скоро юних художників очікують не менш важливі творчі змагання – обласна олімпіада з історії мистецтва – спільний проект шкіл естетичного виховання та Харківського художнього училища та V Дельфійські ігри Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант».

Відкриття виставки проходило за участю лауреатів та дипломантів конкурсу, їх викладачів. Вони отримали сертифікати конкурсу. Нагодою стати першими глядачами експозиції скористались багато учнів мистецьких навчальних закладів, представники регіональних ЗМІ.

 Виставка триватиме до 30 березня поточного року. 

Раїса Кравченко

Фото автора



Читайте также