Музика має впливати

Музика має впливати за словами українського композитора Євгена Станковича

Довгий перелік нагород та досягнень українського композитора Євгена Станковича вражає так, як і його скромність і світле бачення цього світу. Переконатися у цьому може кожен, хто знайомий з композитором особисто чи, навіть, чув про нього, чи відвідував творчі зустрічі з ним. Якраз одна з останніх зустрічей відбулася у Львівській обласній філармонії.

Своєрідним епіграфом розмови можна вважати слова українського музикознавця Олени Зінкевич. Вона про композитора говорить, що «музику Станковича можна любити, можна нелюбити, можна сприймати, можна не сприймати, можна прийняти, можна сперечатися з нею, але це музика, яка точно нікого не залишить байдужим».

Модераторм зустріч у філармонії була Богдана Фроляк. Розмову зафіксовано і поділено на запитання-блоки.

Дорога в музику

Починалося як в кожного з присутніх: один грає на скрипці, один на роялі. Музикою я почав займатися пізно через те, що в місті, якому я народився, Сваляві, не було музичної школи. Може і тому з мене не вийшов ні скрипач, ні вілеончеліст. Думка про те, що я писатиму музику з’явилася, коли я вже вчився в Ужгородському музичному училищі. А потім Львів, Москва. Починав я з авангардної музики.

Як молодий композитор має вибрати свій шлях

Не треба себе обмежувати. Хто йде у велику складність з часом перейде у простоту, і навпаки. В музиці має бути постійний розвиток. У Баха ви не знайдете жодної однакової теми, хоча видно, що Бах, але однакові побудови і характеристики емоціонального стану. У Бетовена ви не знайдете жодної однакової сонати, що він написав, і навіть по формі. Головне, щоб музика впливала. Свобода вона і є свобода. Кожен робить не те, що хоче, а те, що може.

Вплив на творчість

На всіх вплинули класики. Хоча кожен шукає щось своє.

Кажуть, що Баха, Моцарта і так далі стає все важче зрозуміти

У музиці є стовпи до яких постійно звертаємося. Ці композитори настільки передали суть людського буття, що дійсно надто складні. В молоді роки може і не думаєш про сенс життя, а вже в старші роки точно задумуєшся про це. І, насправді, ми мало говоримо про сенс життя.

Ви також є автором балету…

Насправді, я балету до цього часу не розумію, що ж воно таке. Мені колись запропонували написати балет і в мене вийшло, а потім ще і ще пропонували. Мені подобається це писати і я це роблю.

Прем’єра опери «Страшна помста» за Гоголем

Гоголь мене приваблює тим, що він один з небагатьох у світі, який розумів, що таке квантова фізика тільки через поезію. Щодо опери, то вона буде у живому виконанні, надіємося, що на великій сцені.

Як щодо Тараса Шевченка

Шевченко і простий і складний. Твір «Страсті за Тарасом» було написано на ювілей.

Чи маємо право оцінювати сучасні твори

Вартість твору відчувається індивідуально. Тільки час може показати вартість того чи іншого твору. Більше ніяких критеріїв не можу бути. В нас зараз все гібридне і оцінка може бути гібридною.

Лідія Ретер


Читати також