Повна темрява Стівена Кінга

Повна темрява Стівена Кінга

Стівен Кінг одного разу сказав, що ми придумаємо жахи, щоби допомогти собі справитися з реальністю. Така мета точно характеризує творчість Кінга. В його творах звичайні люди знаходяться у надзвичайних ситуаціях. Може здатися, що “король жахів” пропагує зло та насилля. Ні! У своїх творах він ставить просте питання. Як поступає людина у надзвичайних ситуаціях?

Більше ми знаємо “короля жахів” з романів та фільмів. Але Кінг написав багато гарних оповідань та повістей. До такої належить збірка “Повна темрява, без зірок” (Full Dark, No Stars).

Першою повістю є “1922”. Події відбуваються перед початком Великої Депресії США. На думку Кінга вона почалася в 20-х роках з кризи аграрного комплексу. Головним героєм є фермер Вілфред Ліланд Джеймс. Вілфред є простим фермером у штаті Небраска. Його жінка Арлет Кристина вирішує продати ферму, у якій вони живуть із сином. Вілфред вирішив вбити Арлет. В цьому допомагає його син.

Ця повість про пекло та відповідальність за свої вчинки. Наслідком цього вбивства стали страждання Вілфреда та його сина. За скоєне Ліланд Джейм не жалкує, але розуміє що пекло не зупинити. Зрештую темрява поглинає і його.

Авторка детективів Тесс є авторкою детективних романів. Не відзначається особливими талантами в написанні книжок, але від цього їй коштів вистачає на життя. Живе сама в домі з псом та насолоджується життям. Після презентації своїх книжок вона їхала машиною додому. Їм пробило колесо на лівому путівці в Масачусетсі. Великого зросту Великий Водій власник проїжджого пікапа замінює їй колесо. Але потім ґвалтує і хоче вбити її. Чудом Тесс рятується. Потім вона мститься Водієві та всім, хто причетний до її зґвалтування.

Часто жінки, яких зґвалтували приховують сам факт зґвалтування. Тому письменниця не повідомила до поліції, бо не бажала, щоб ця історія набувала публічності. Хоча зараз поширюють варіант #янебудумовчати, де кожна дівчина або жінка має не боятися розповідати навіть про домагання чоловіків. Але суть в тому, наскільки є різні жінки: нова та стара Тесс. Все інше у творі.

“Справедливе подовження” про те, чим закінчуються угоди з дияволом. Все своє має ціну. До цієї повісті можна поставити цитату з “1922”: “Якщо Бог винагороджує, то це означає що диявол також винагороджує”.

Якщо ви ледачі, то можете не читати “Нормальний шлюб”, бо вже є екранізований фільм “Щасливий шлюб” (A good marriage) (2014). Але як часто буває твір набагато кращий за його екранізацію. Ми можемо жити все життя разом з людиною, але не знати хто вона є. Дарсі Андерсон дізнається раптово, що чоловік її маніяк-вбивця. Про це вона не знала, хоч і жила з ним разом 27 років в шлюбі. І як далі жити з таким психом, а можливо наступною жертвою будете ви?

Стівенг Кінг книжку закінчує тим, що час темрява закінчується. І сподівається, що ми належимо до світла.


Дмитро Тирусь


Читати також