​Відкриття сезону у філармонії: від класики до сучасності

​Відкриття сезону у філармонії: від класики до сучасності

Львівська обласна філармонія відкриває новий концертний сезон 2 вересня. Насичена та яскрава програма, новий головний диригент, прем’єри фестивалів – про все це розповів генеральний директор філармонії Володимир Сивохіп.

Він зазначив, що попри літню паузу, життя філармонії все одно було насичене фестивальними заходами. «Перехід у осінь знаменує початок концертного сезону й мистецьких акцій. Оскільки є нові люди, то є й нові ідеї та погляди на наше концертне життя», – додав Володимир Сивохіп.

Директор філармонії представив нового диригента Академічного симфонічного оркестру Тараса Крису, сина відомого диригента Олега Криси. Тарас Криса багато років працював у США, проте він також навідувався до Львова та співпрацював з філармонією як запрошений диригент.

Володимир Сивохіп розповів, що одразу після концерту-відкриття 2 вересня оркестр перейде в руки Богдана Дашака. Львівський виконавець популярної музики та диригент Богдан Дашакпрезентує 6 вересня NEWMUSICALPROJECTна межі між класикою та сучасністю. Програма концерту поєднає сюїти зарубіжних композиторів у стилі джаз-року, латиноамериканського джазу, соул-музики, етно-джазу та авторські композиції організатора.

Директор філармонії також розповів, що з 9 по 13 вересня у Львові вперше відбудеться фестиваль «Львівські прем’єри», присвячений творчості львівських композиторів сучасності (ХХ і ХХІ століття). Координатором чотириденного музичного свята став Богдан Сегін, який також організовує уже відомий публіці фестиваль «Контрасти».

18 вересня камерний оркестр «Віртуози Львова» проведе концерт-марафон Бетховена. Директор філармонії розповів, що раніше вони вже організовували марафон творчості Баха – 24 години нон-стоп концертів у двох залах. «Марафон-концерт – це тільки Бетховен та тільки найбільші його твори. Виконати Бетховена повністю – це стане своєрідниммарафон, особливо для «Віртуозів Львова», які є камерним оркестром, – розповів Володимир Сивохіп і додав: – Це лише частина того, що відбуватиметься на нашій сцені. Попереду – фестиваль творчості Людомира Ружицького, який ми організовуємо з польськими партнерами, фестиваль «Констрасти» і багато іншого».

Попри насичені творчі плани директор філармонії вказав і на наявні проблеми: «В нас є дуже багато ідей, але для втілення нам не вистачає приміщень. Львову бракує сучасного концертного залу. Відбувається багато всього – у філармонії ми маємо три оркестри, два симфонічних та камерний, маємо ансамблі і солістів. Щотижня – 5-6 концертів. Ми не можемо розміститись тут всі разом. Потрібен час на репетиції, а ще в нас відбуваються й інші мистецькі заходи. Зранку до вечора ми задихаємось від відсутності приміщень і про цю проблему треба говорити голосно, хоч вона й не вирішиться сьогодні ж», – зазначив Володимир Сивохіп.

Фото: Олег Огородник


Читати також