​Український реп: від великої сцени до андеґраунду

​Український реп: від великої сцени до андеґраунду

Реп – музичний жанр, який в Україні не такий розвинутий, як на Заході. Попри плачевність ситуації все-таки є що слухати. Кожному своє.

Тру-реп

Коли говорять про український та російський реп, то я такі речі сприймаю з іронією.

Реп – це музика хлопців з чорних кварталів. Особливий акцент зосереджений на негативі, але ним все не обмежується. Тому реп один з найбільш багатих на мати музикальних жанрів. Хіп-хоп повинен бути і є правдою, поданою як вона є, з тими ж емоціями і стилем що і зміст. Понтам тут не місце! В основному тексти реп виконавців є правдою – їхні текти і є їхнім життям, як у 2Pac, DMX та Biggie. Романтика практично відсутня, коли в російському репертуарі це фактично ледве не більша частина репертуару. Важко уявити, аби десь в Лос-анджелесі парочка сиділа на лавочці і кайфувала під «грустный репчик про любовь». Таке підлабузництво до влади, як відобразилося у пісні Саша Чест feat. Тимати «Лучший друг» це не тру-реп. Так Eazy-E підтримав Джорджа Буша-старшого та прийняв запрошення в Білий дім, але тільки тому що це було пов’язано з позицією Буша, який виступав проти цензури, завдяки якій опозиція хотіла заткнути всіх реперів. Як показано у бойовику «Три ікси 2: Новий рівень» «XXX 2: State of the Union» (2005), може бути таке, що афроамериканським реперам доведеться рятувати світ, то тільки для того, щоб далі жити як репер. А не бути підлабузником будь-якої влади. Для кращого ознайомлення з реп-культурою рекомендую подивитися документальний фільм «Ніщо із нічого: мистецтво репа» «Something from Nothing: The Art of Rap» (2012).

ВУЗВ (Вхід у змінному взутті)

У 1989 році був заснований гурт ВУЗВ рівнянином Олександром Стьогановим. Стьоганов запросив Олега Тунєва та Романа Веркулича, де вони успішно виступили на фестивалі «Червона Рута-95». На фестивалі гурт виконав три пісні: «Сірко», «Україна» та «То iди собi геть». Тоді гурт отримав перше місце на цьому фестивалі. Наприкінці 1996 року гурт переїхав до Києва, отримав контракт від творчого агентства «Територія А». В той час вийшли їхні бомбезні кліпи «Бо вже той день коли» (1996) та «Час, що минає» (1997). У 2000 році до гурту приєднюється Олександр Потапенко, псевдонім якого Потап, пізніше стане широко відомим. 2005 року був записаний саундтрек, спільно з гуртами «XS» та «New'Z'Cool» до першого українського триллера/жахів «Штольня». 2007 року Потап йде з колективу та починає співати з Настею Каменських. Серед останніх пісень «Спокою не буде» виконується з Віктором Павліком.

Вклад в український хіп-хоп: перша група, яка ввела реп до української естради.

ТНМК (Танок на Майдані Конґо)

Цей гурт не можна назвати в первинному сенсі слова реперським. Він скоріше всього належить до року, а цей підвид рок музики називається репкор. До представників гуртів належать іноземні групи Cypress Hill, Run DMCRun DMC, Public Enemy, Limp Bizkit, Linkin Park, P.O.D, Crazy Town, The Bloodhound Gang, Guano Apes. До українських представників належать Тартак та Роллік’с.

Харків’яни Фоззі та Котя створили «Новые Дома» 14 червня 1989 року. Пізніше до них приєднався Діля та Фагот. Спочатку нова назва групи звучала «Танец на площади Конго» (ТНПК). В книзі Овчинников Е. «Історія Джазу» був гарний розділ про історію майдану Конго. Ось його приблизний зміст:

Площа Конго в Новому Орлеані — місце, яке вважається батьківщиною джазу. Спочатку це був ринок з продажу рабів, згодом — місце їх культурних змагань. Зберігаючи свій африканський мелос та ритм, вони народили на цій площі спірічуел та блюз, з яких потім вийшли госпел та джаз.

Сам по собі брейк-данс, звичайно, не був новиною. Вперше він був описаний в минулому столітті в Новому Орлеані, як «kongo square dance». На площі «Kongo Square» збиралися відпочити, повеселитися та позмагатися в танці раби. Особливо розпрягалися вони на щорічному карнавалі «Марді Грасс», де влаштовувалися навіть командні змагання за етнічним принципом.

Коли ТНМК йшли у відбір на фестиваль «Червона Рута» (1997) мали лише одну українською мовою пісню «Чуваки». За два дні до конкурсу, буквально за годину група зібрала до купи пісню «Зроби мені хіп-хоп» і виставилася на конкурс двома складами: ТНМК у рок-номінації та Ото Таке — в танцювальній. Від Харкова в «Червоній Руті» брав участь вже не Танець на площі, а Танок на майдані. в результаті група отримала 1 місце в танцювальній номінації та приз за кращий шлягер фестивалю — «Зроби мені хіп-хоп». У 2001 році вийшов один з кращих альбомів «Нєформат», а також на пісні були зняті одні з кращих кліпів «Восени», «ПоRAPалося серце», «По барабану», «Люба Люба» та «А море де?». До альбомі «Пожежі міста Вавілон» (2004) входить (на мою думку!) самий кращий в естетичному плані кліп ТНМК «Вода», яка є саундтреком до серіалу «Весілля барбі».

Вклад в український хіп-хоп: до української хіп-хоп культури ввели репкор.

Зараз в цьому стилі ТНМК не співає, але цю їхню хвилю впіймав Сашко Положинський.

Тартак

Так цей гурт далекий від тру-репу і є рок-гуртом, але деякі пісні з їхнім речитативом дійсно варті уваги.«Тартак» перемагає знову ж на вище згаданому фестивалі «Червона Рута» (1997). Переможці презентували на фестивалі свої пісні «О-ля-ля», «Подаруй Мені Кохання» та «Божевільні Танці». Сашко Положинський створив гарний патріотичний репкор. 24 серпня 2004 року на Майдані Незалежності в Києві виконав пісню «Я не хочу». 2008 року продюсером Олегом Скрипкою та іншими українськими співаками був виданий альбом збірка патріотичних українських пісень «Українська Героїчна Пісня». До неї увійшла спільна пісня «Тартака» та Андрія Підлужного «Не кажучи нікому». На неї було знято відеокліп про боротьбу воїнів УПА. Він знятий на високому рівні та вартий уваги.

Вклад в український хіп-хоп: тепер ми можемо слухати патріотичний репкор

Сен-Тропе

Сен-Тропе це не лише муніципалітет у Франції, але й назва музичного гурта, який створили хлопці-репери з Полтави – Євген Кулик та Дмитро Гайдук. Так у нас туго з тру-репом та навіть репкором для масової української аудиторії, але справжність та почуття гумору дозволяють творити щось нове та варте уваги. «Сен-Тропе» відпочатку не група, а команда КВК.В кінці лютого 2014 року у фіналі Полтавської ліги КВК команда зняла кліп «Стасі». Вони виграли фінал і стали чемпіонами Полтавської ліги КВК, а кліп став популярним. Виконавці жартівливих пісень з присмаком «полтавського суржику» підкорили відомий співочий проект «X-фактор». Вони порвали всіх на цьому шоу своїм талантом, зробивши авторський текст «У селові» покладений на музику відомого хіта Busta Rhymes & Mariah Carey «Baby If You Give It To Me». Зараз вони мають 6 кліпів на пісні «Стасі», «Бивша», «У селові», «Качки», «На діско» та «Як не знаєш».

Вклад в український хіп-хоп: реп як засіб гумору, який відображає українські реалії та їх обсміює завдяки «полтавському суржику».

Курган

Наразі більша частина української реп-сцени знаходиться в андеґраунді. Але серед них є групи, які нічим не поступаються по жосткості американському тру-репу. Група з Харківщини с. Близнюки. Вони відверто себе називають «селюками». Їх пісні за лічені години стали хітами на YouTube. Серце сільського хлопця у відео «Лове» розривають почуття. В кадрі корова, кавуни та зла банда сільських пацанів читають реп про «високі почуття». Курган і Агрегат зачитали спільну пісню «Кровавый кулак» в стилі Ганса репа з елементами бригади та духом 90-х. Все дуже серйозно - «Сельська драка – биты, кастеты. В руках арматура, в зубах сигарета». Найвідомішим їхнім кліпом є «Учителька», який знятий з Дашою Астафьєвою. Вона грає роль привабливої вчительки. Вона навіть там співає.

Вклад в український хіп-хоп: «нерепери» (вони самі себе так називають) внесли ту жосткість, якої не було в українському репі. Але стиль їхніх пісень є іронічним, а тому вони відкрито жартують.

Дмитро Тирусь, Богдан Захандревич

© md-eksperiment.org

 


Читати також