17-02-2019 Мистецтво 72636

15 джазових виконавців, яких має знати кожен

15 джазових виконавців, яких повинен знати кожен

Rus Ukr Eng

Джаз - це музика, наповнена пристрастю і вигадливістю, музика без кордонів і меж. Складати такий список неймовірно складно. Цей список було написано, переписано, а потім переписано ще раз. Десять – число, яке надто обмежує такий музичний напрямок як джаз. Проте, незалежно від кількості, ця музика здатна вдихнути життя і енергію, пробудити від зимової сплячки. Що може бути кращим, ніж сміливий, невтомний, зігріваючий джаз!

1. Луї Армстронг

1901 – 1971

Трубача Луї Армстронга шанують за його живий стиль, винахідливість, віртуозність, музичну виразність і динамічне видовище. Він відомий своїм скрипучим голосом і кар'єрою, тривалістю більш ніж п»ять десятиліть . Вплив Армстронга на музику неможливо оцінити. Зазвичай, саме Луї Армстронга вважають найвидатнішим джазовим музикантом усіх часів.

Louis Armstrong with Velma Middleton & His All Stars - Saint Louis Blues

2. Дюк Еллінгтон

1899 – 1974

Дюк Еллінгтон - піаніст і композитор, керівник джазового оркестру протягом майже п'ятьдесяти років. Еллінгтон використовував свій колектив як музичну лабораторію для своїх експериментів, у яких він демонстрував таланти учасників колективу, багато з яких залишалися з ним впродовж тривалого часу.

Еллінгтон неймовірно обдарований і надзвичайно працьовитий музикант. За свою п'ятидесятирічну кар'єру він написав тисячі композицій, серед яких музика до фільмів і мюзиклів, а також безліч відомих стандартів, таких як "Cotton Tail" та "It Do not Mean a Thing".

Duke Ellington and John Coltrane - In a sentimental mood

 


3. Майлз Дейвіс

1926 - 1991

Майлз Дейвіс - один із найвпливовіших музикантів 20-го століття. Разом із своїми музичними колективами, Дейвіс був центральною фігурою джазової музики з середини 40-х років, у тому числі бі-бопу, кул-джазу, хард-бопу, модального джазу і джаз-ф'южну. Девіс невтомно розширював межі художнього вираження, завдяки чому його часто характеризують , як одного з найбільш інноваційних і шанованих виконавців в історії музики.

Miles Davis Quintet - It Never Entered My Mind

Слухати джаз безкоштовно онлайн на радо Культурна еволюця

4. Чарлі Паркер

1920 – 1955

Віртуоз-саксофоніст Чарлі Паркер був впливовим джазовим солістом і провідною фігурою в розвитку бі-бопа. Це форма джазу, яка характеризується швидкими темпами, віртуозною технікою та імпровізаціями. У своїх складних мелодійних лініях Паркер поєднує джаз з іншими музичними жанрами, у тому числі з блюзом, латинською і класичною музикою. Паркер був знаковою фігурою для субкультури бітників, однак він перевершив своє покоління і став уособленням безкомпромісного, інтелектуального музиканта.

Charlie Parker - Blues for Alice

5. Нет Кінг Коул

1919 – 1965

Відомий своїм шовковистим баритоном, Нет Кінг Коул вніс у популярну американську музику емоційність джазу.

Коул був одним із перших афроамериканців, що став ведучим телевізійної програми, гостями якої стали такі джазові виконавці як Елла Фіцджеральд і Ерта Кітт. Феноменальний піаніст і видатний імпровізатор, Коул був одним із перших джазових виконавців, що стали поп-іконою.

Nat King Cole - Autumn Leaves


6. Джон Колтрейн

1926 – 1967

Попри відносно коротку кар'єру (вперше акомпанував у 29 років (1955 року),офіційно почав сольну кар'єру у 33 річному віці (1960 році), і помер на 40-му році життя у 1967), саксофоніст Джон Колтрейн- найважливіша і суперечлива фігура у джазі.

Незважаючи на недовгу кар'єру, завдяки своїй славі, Колтрейн мав можливість записувати достатню кількість своїх творів і багато його записів були видані посмертно. Протягом своєї кар'єри, Колтрейн радикально змінив свій стиль, проте у нього залишається маса шанувальників як його раннього, традиційного звучання, так і більш експериментального. І ніхто, майже з релігійною відданістю, не сумнівається у його значущості для історії музики.

John Coltrane - My Favorite Things

7. Телоніус Монк

1917 – 1982

Телоніус Монк - музикант, що володів унікальним імпровізаційних стилем, другий найвідоміший джазовий виконавець, після Дюка Еллінгтона. Його стиль характеризувався енергійними, ударними партіями в переміш із різким, драматичним мовчанням. Під час своїх виступів, поки інші музиканти грали, Телоніус вставав з-за клавіатури і танцював протягом декількох хвилин. Створивши класичні джазові композиції "Round Midnight", "Straight, No Chaser" Монк закінчив свої дні відносно невідомим, але його вплив на сучасний джаз помітний і досі .

Thelonious Monk - 'round Midnight

8. Оскар Пітерсон

1925 – 2007

Оскар Пітерсон - інноваційний музикант, який виконував все, включаючи класичну оду Баха і один із перших джазових балетів. Пітерсон відкрив одну із перших джазових шкіл у Канаді. Його "Hymn to Freedom" став гімном руху за громадянські права. Оскар Пітерсон був одним з найталановитіших і видатних джазових піаністів свого покоління.

Oscar Peterson - C Jam Blues

9. Біллі Голідей

1915 – 1959

Біллі Голідей - одна з найважливіших фігур у джазі, хоча вона ніколи не писала своєї власної музики. Холідей перетворила композиції "Embraceable You", I'll Be Seeing You" і "I Cover the Waterfront" у відомі джазові стандарти, а її виконання "Strange Fruit" вважається одним з кращих у американській музичній історії. Хоча її життя було сповнене трагізму, імпровізаційний геній Холідей, у поєднанні з її тендітним, трохи скрипучим голосом, продемонстрував безпрецедентну глибину емоцій, не має аналогів серед інших джазових співачок.

Billie Holiday - Strange fruit

10. Діззі Гіллеспі

1917 – 1993

Трубач Діззі Гіллеспі - новатор бібопа і майстер імпровізації, а також піонер афро-кубинського народу та латинського джазу. З глибокою пристрастю він ставився до традиційної музики африканських країн. Все це дозволило йому внести нечувані нововведення у сучасні джазові інтерпретації. Протягом своєї довгої кар'єри Гіллеспі постійно гастролював і зачаровував глядачів своїм беретом, окулярами у роговій оправі, надутими щоками, безтурботністю та своєю неймовірною музикою.

Dizzy Gillespie feat. Charlie Parker - A Night In Tunisia

11. Дейв Брубек

1920 – 2012

Дейв Брубек - композитор і піаніст, популяризатор джазу, борець за громадянські права і музичний дослідник. Музикант- іконоборець, виконавець, відомий з одного акорду, неспокійний композитор, який розсуває межі жанру, і прокладає міст між минулим і майбутнім музики. Брубек співпрацював із Луї Армстронгом і багатьма іншими відомими джазовими музикантами, а також мав вплив на авангардистів: піаніста Сесіла Тейлора і саксофоніста Ентоні Брекстона.

Dave Brubeck - Take Five

12. Бенні Гудмен

1909-1986

Бенні Гудмен - джазовий музикант, більш відомий як "Король свінгу". Став популяризатором джазу серед білої молоді. Його поява ознаменувала початок епохи. Гудмен був неоднозначною особистістю. Він невпинно прагнув до досконалості і це знайшло відображення у його підході до музики. Гудмен був не просто віртуозним виконавцем - він був творчим кларнетистом і новатором джазової епохи, що передувала добі бібопу.

Benny Goodman - Sing Sing Sing


13. Чарльз Мінгус

1922 – 1979

Чарльз Мингус - впливовий джазовий контрабасист, композитор і лідер джазового оркестру. Музика Мингуса - це суміш гарячого і душевного хард-бопу, госпела, класичної музики та фрі-джазу. За свою амбіційну музику і грізний темперамент Мингус заслужив прізвисько "сердита людина джазу". Якби він був просто струнником, мало хто знав би його ім'я сьогодні. Найімовірніше, він був найвеличнішим контрабасистом, тим, хто завжди тримав свої пальці на пульсі лютої виразної сили джазу.

Charles Mingus - Moanin'

14. Гербі Генкок

1940 –

Гербі Генкок завжди буде одним з найбільш шанованих і суперечливих музикантів у джазі - так само, як і його роботодавець та наставник Майлз Дейвіс. На відміну від Дейвіса, який неухильно рухався вперед і ніколи не озирався назад, Генкок зигзагоподібно курсує між майже електронним і акустичним джазом та навіть r'n'b. Незважаючи на свої електронні експерименти, любов Генкока до роялю не слабшає, а його стиль гри на фортепіано продовжує розвиватися у все жорсткіших та складніших формах.

Herbie Hancock - Cantelope Island

15. Уінтон Марсаліс

1961 –

Найвідоміший джазовий музикант з 1980 року. На початку 80-х років Уінтон Марсаліc став відкриттям, як молодий і дуже талановитий музикант і вирішив заробляти на життя, граючи акустичний джаз, а не фанк або R'n'B. З 70-х років у джазі спостерігався величезний дефіцит нових трубачів, але несподівана популярність Марсаліcа надихнула новий інтерес до джазової музики.

Wynton Marsalis - Rustiques (E. Bozza)

© md-eksperiment.org


Читати також