19-02-2017 Мистецтво 1519

7 цікавих фактів про Девіда Фостера Воллеса

7 цікавих фактів про Девіда Фостера Воллеса

РУС

У той час як все нові герої сучасної американської літератури набувають популярності, важко знайти школяра, який не назве Девіда Фостера Воллеса каноном. Воллес вважається одним із найвпливовіших письменників останнього сторіччя. Його художня література і нон-фікшн розширили межі постмодернізму.
Він використовував іронію і суперечливість, щоб відобразити в своїх творах психіку людей в країні після подій 11 вересня і до сьогоднішнього дня, коли люди втрачають розум від телебачення і нудьгують на круїзних лайнерах.

Літературний стиль Воллеса також суперечливий та іронічний. Він одночасно маніакальний і одержимий логічним обґрунтуванням, песимістичний і оптимістичний, далекий і близький.

Дэвид Фостер Уоллес в библиотеке

Тільки Воллесу вдалося розкрити таємниці захоплюючого фестивалю омарів. Тільки Воллес зміг умовити читачів винести близько 500 виносок похмурого тисячасторінкового тому. Тільки Воллес змусив Вас одночасно відчути себе до глибини душі некомфортно і надзвичайно обнадійливо в перебуванні людиною.

У 2015 році вийшов фільм Джеймса Понсольдта “Кінець туру”. Це перша можливість для глядачів побачити екранізовану виставу про Воллеса. Фільм не є біографічним, в ньому режисер відступає від подачі контекстуальної інформації про письменника. У той же час “Кінець туру” надає можливість отримати досить великий візуальний досвід, якщо глядач знайомий з Воллесом та його творчістю. Ґрунтуючись на подіях, висвітлених у фільмі, наводимо список із семи важливих фактів і обставин із життя Воллеса, що зроблять перегляд фільму ще цікавішим.

1. Художні твори, які вам обов'язково треба прочитати

Дэвид Фостер Уоллес читает лекцию

“Нескінченний жарт”, поза сумнівами, це найбільш відомий і до непристойності глибокий роман Воллеса. Віддані шанувальники постійно звертаються до його переваг, у той час , як деякі інші читачі вважають роман марним гаянням часу. Одне тільки зрозуміло: якщо Ви плануєте розпочати “Нескінченний жарт”, будьте готові віддати книзі мінімум місяць свого життя. Інші відомі художні твори Воллеса – це “Жінка в депресії”, де він розкриває емоційний ландшафт депресії, і “Старий добрий неон”, головний герой якого висловлює глибокий страх самого Воллеса бути шахраєм.

2. Нон-фікшн, який вам обов'язково треба прочитати

Дэвид Фостер Уоллес с собакой


Воллес написав твір “Подивіться на омара” для гурманів після того, як йому доручили написати про фестиваль омарів, що відбувся в штаті Мен. Через певний час питання, що хвилювали Воллеса, перейшли від кулінарних до етичних. У творі “Можливо кумедні речі, які я більше ніколи не зроблю” Воллес наводить аргументи на користь того, що круїзні судна смертоносні. У “Вставай, Сімбо”, Воллес береться за політику і пише про передвиборчу президентську кампанію Джона Маккейна 2000 року. У нарисі “Погляд із Середнього Заходу” читач стикається з Америкою в її найслабшому стані, після подій 11 вересня.


3. Він був невпевнений у собі, коли справа стосувалася романтики

Дэвид Фостер Уоллес. Фото

Незважаючи на те, що Воллес періодично вів розгульний спосіб життя, він приховував невпевненість у собі, що виводила його з себе, коли справа доходила до романтики. Фактично, його бурхливий роман із мемуаристом Мері Карр, яку він одного разу намагався виштовхнути з автомобіля, що рухався, як стало відомо, спонукав Воллеса до написання “Нескінченного жарту”. Подібним чином, коли його кинула автор “Нації прозака” Елізабет Вурцель, Воллес написав твір “Жінка в депресії”, де саме Елізабет стала прообразом головного персонажа, нестерпно неприємного чоловіка.


4. Він був родом із Середнього Заходу

Фото Дэвида Фостера

Воллес виріс на Середньому Заході і відомий тим, що відображав елементи культури Америки в своїх творах. “Неоригінальний спорт на Алеї торнадо” ( “Derivative Sport in Tornado Alley”) дає чітке уявлення про його виховання і вплив останнього на майбутнє Воллеса.

5. Слава і репутація в очах громадськості причиняли йому дискомфорт

Дэвид Фостер Уоллес в очках

Воллес був відверто не розташований до інтерв'ю, і йому було складно поєднувати свою особисту репутацію з публічним образом. Більша частина фільму “Кінець туру” відображає боротьбу між сутністю Девіда Фостера і образом його сутності. Однак, незважаючи на власні страхи, Воллес виголосив одну з найбільш пам'ятних речей на церемонії вручення дипломів коледжу Кеньон. Він сказав: “Дуже важливий аспект свободи включає увагу, обізнаність та дисциплінованість, здатність щиро дбати про інших людей, жертвувати чимось заради них знову і знову, безліч разів, кожний день роблячи різні дрібниці”.

6. Він відчував виснажливу депресію і залежність

Дэвид Фостер Уоллес. Фотографии

Воллес із самого початку розумів, що літературні здібності зіб'ють його зі шляху істинного”, – писав Д.Т. Макс у своїх мемуарах “Кожна історія кохання – це страшна історія: життя Девіда Фостера Воллеса”. Він то потрапляв до психіатричних лікарень і центрів із лікування залежності, де боровся з депресією, алкоголізмом і різними наркозалежностями, то залишав їх. Врешті решт Воллес зупинив вибір на Електроконвульсивній терапії, після якої почалися численні спроби накласти на себе руки і безуспішні намагання полегшити його стан медикаментами.

7. Він скоїв самогубство 2008 року, йому було 46 років

Дэвид Фостер Уоллес в кожаном кресле

У некролозі Нью-Йорк Таймс наведені слова Джеймса Воллеса, батька Девіда: “Він випробував все; просто він вже не міг цього терпіти”.

Емілі Будер

© md-eksperiment.org


Читати також