04-03-2017 Мистецтво 1048

10 фільмів, які хочеться дивитися кожної осені

10 фільмів, які хочеться дивитися кожної осені

Осінь – найкращий час для затишних светрів, теплого чаю й особливого ранкового повітря. Разом з осінню приходять певні приємні радості життя. Неквапливі прогулянки в осінньому парку або дощові вечори в теплих шкарпетках під ковдрою, за переглядом особливо душевного осіннього кіно. Напевно, ідеальним режисером осіннього кіно можна назвати Гаса Ван Сента, проте, є й інші режисери, які заслуговують на увагу в цю пору року. Ми пропонуємо вам добірку з 10 фільмів, які хочеться дивитися щоосені.

“Осіння соната”, Інгмар Бергман (1978)

Осіння соната

Очевидний вибір, звичайно. Але як ми могли б говорити про осінні фільми без згадки шедевра Бергмана. Осіння соната вивчає різні психологічні сторони сімейної драми. Так, цілком скандинавська тема так само, як осінь. Дивовижна Інгрід Бергман прекрасно зіграла свою роль. Фільм показує відносини між матір'ю, успішною піаністкою і дочкою, гарною господинею дому та дружиною. У фільмі ви почуєте музику Фредеріка Шопена – осіннього композитора, чи не так?

“Ганна і її сестри”, Вуді Аллен, (1986)

Ганна і її сестри

Важко уявити собі осінь без фільмів Вуді Аллена, особливо коли йдеться про відносини, що часто змінюються, як пори року. Історія починається в день Подяки і закінчується через рік. Протягом цього часу Ханну та її сестер чекають любов, втрати, розчарування і дотепний гумор Вуді Аллена. Ханна та її сестри – ідеальне поєднання комедії та драми, де досліджуються криза середнього віку, романтичний сплеск нових почуттів і небезпеки самообману. Якщо весна – це сезон оновлення, то осінь – безумовно, сезон змін.

“Спілка мертвих поетів”, Пітер Вір, (1989)

Спілка мертвих поетів

Є фільми, які наче проникають під шкіру і залишаються з вами назавжди. Вони змінять ваше життя, ваше уявлення про реальність і, майже завжди, на краще. “Суспільство мертвих поетів” розповідає історію Джона Кітінга, натхненного професора англійської літератури, який викладає своїм учням уроки життя. Це захоплюючий фільм, що дає поживу для роздумів. Привертають увагу і сюжет, і персонажі, і порушені проблеми , і чудово вбудовані сцени, і атмосфера ... коли ж його ще дивитися, як не восени.

“Розумник Вілл Гантінґ”, Гас Ван Сент, (1997)

Розумник Вілл Гантінґ

Це зворушлива історія про норовливого молодого генія Віла Гантінга (Метт Деймон), який з усіх сил намагається знайти себе або, скоріше, сховатися від інших. Здатний вирішити будь-яку математичну задачу, Уїлл не може бути до кінця чесним із собою. Часто роблячи неправильний вибір, він опиняється на лаві підсудних і доля зводить його з психотерапевтом Шоном Мегуайром (Робін Вільямс). Цій парочці належить багато чому навчити один одного. Хіба можна знайти місце для зустрічі молодого генія зі своїм психотерапевтом краще, ніж на лавці в осінньому парку?

“Академія Рашмор”, Вес Андерсон, (1998)

Академія Рашмор

У фільмі йдеться про історію ексцентричного студента, Макса Фішера, абсолютно блискучого персонажа, який намагається знайти своє місце в світі або за допомогою захоплюючих позашкільних заходів, або вдаючи, що він син нейрохірурга ... Макс – спритний, амбітний, трохи бунтівний хлопець. І ось одного дня осіннього семестру він примудряється потоваришувати з заможним промисловцем і виявити, що у них обох є романтичні почуття до прекрасної вчительки початкової школи. У фільмі перетинаються найнесподіваніші персонажі в неймовірно смішних і зворушливих сценах. Це, напевно, один із найбільш душевних осінніх фільмів.

“Вам лист”, Нора Ефрон, (1998)

Вам лист, Нора Ефрон,

Трохи романтики не зашкодить. Цей фільм є доказом того, що любов витає в повітрі і о цій пору року. “Хіба можна не любити осінь у Нью-Йорку?” – Запитує свою онлайн-кохану Том Хенкс. “Так і хочеться купувати шкільне приладдя. Я б відправив вам букет гострозаточених олівців, якби тільки знав ваше ім'я та адресу”. Мег Райан і Том Хенкс прекрасні разом. Це історія любові, яка зігріває і піднімає настрій незалежно від того, який раз ви її дивитеся.

“Інші”, Алехандро Аменабар, (2001)

Інші

У списку осінніх фільмів обов'язково повинен бути такий, від якого по тілу пробігає холодок. І ми зупинили свою увагу на фільмі “Інші”. Дія відбувається на острові Джерсі, де завжди лише сірий осінній день. Головна героїня повертається на острів, до старого маєтку, зі своїми дітьми. Діти страждають від рідкісного розладу, що робить їх чутливими до денного світла, через що їм доводиться жити в цілковитій темряві. “Інші” – це фільм про ізоляцію і про таємниці, що зберігають старі будинки. Дуже атмосферне кіно – напружене, страшне, з тих фільмів, що залишаються в пам'яті надовго.

“Країна садів”, Зак Брафф, (2004)

Країна садів

Останній фільм із цього списку “Країна садів” Зака Браффа черпає своє натхнення з усіх вищезазначених фільмів. Він послуговується тими самими стильовими прийомами: божевільні пари в нудних житлових кварталах, молоді люди, які переймаються питаннями про життя, осіннє листя і похмурий саундтрек. “Країна садів” – фільм про внутрішній пошук, про погляд у минуле і майбутнє. Природно, що для цього немає кращого часу, ніж осінь.

© md-eksperiment.org


Читати також