Що треба знати про 8 березня

8 березня

Дуже скоро весь світ відзначатиме Міжнародний жіночий день. Гарним подарунком для жінок може бути вірш, який можна підібрати на сайті http://pustunchik.ua/ua/holidays/march-8/stikhi-dlya-mamy. Святкування 8 березня асоціюється в першу чергу з черговим вихідним і обов'язковими квітами і подарунками для жінок, в той час як початкові політичні і соціальні смисли цієї дати залишаються майже без уваги. Однак не завжди було так. Розбираємося, як з'явився Міжнародний жіночий день, чому сьогодні 8 березня сприймають інакше, ніж сто років тому, і як можна його відзначити.

Чи завжди 8 березня було «жіночим святом»?

І так і ні. Два головних гендерно окреслених свята дісталися нам від радянських часів. 23 Лютого і 8 Березня не були такими ж однозначними в момент свого виникнення. 23 число придумали відзначати в 1922-му році як День Червоної армії і флоту, згодом назва змінилася двічі, а свята досить сильно відхилилося від суті. Замість того, щоб вшановувати військовослужбовців, 23 лютого поступово перетворилося в день оспівування всіх чоловіків і ідеї маскулінності. Схожа доля і у 8 березня. Придуманий як символ боротьби за рівність статей і повагу до жіночої праці, свято стало лише приводом подарувати жінці подарунок ще один раз на рік, крім як на день народження. У сучасному фольклорі суть Міжнародного жіночого дня сповна висловила фраза «мовчи, жінка, твій день 8 березня» (3 мільйони результатів в пошуку «Яндекса»).

Як з'явився Міжнародний жіночий день?

Дата була придумана соціалістичним рухом. У лютому 1909 року жінки Нью-Йорка вийшли на вулиці з вимогою рівної оплати праці та надання жінкам права голосувати - живно, що через століття питання з зарплатами так і залишається відкритим. Німецькі соціалістки і відома комуністка Клара Цеткін на пару з Розою Люксембург в наступному році на Жіночій конференції погодилися, що необхідне свято, яке б просувало рівні права для жінок, в тому числі і суфражістські ідеї.

До нас святкування докотилося в 1913 році. Жіночий день зовсім не був таким мирним, як зараз, а супроводжувався мітингами і демонстраціями. Так, 23 лютого 1917 року за старим стилем (тобто 8 березня за новим) страйк текстильниць і подальший організований хід з вимогою рівних прав для жінок стали одним з тригерів до подальшої хвилі протестів, які призвели до Лютневої революції. Приблизно до 70-х років 8 березня в першу чергу асоціювалося з учасницями революції і їх успішною боротьбою за незалежність жінок. Так чи інакше історія свята на Заході і в Росії свідчить, що в першу чергу воно було придумано як інструмент емансипації та популяризації поваги до жінок.

В які ще дні святкують важливі для жінок події?

ООН активно просуває 8 Березня як універсальну дату, проте є кілька інших великих свят. Один з них - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Його відзначають 25 листопада, щоб вшанувати пам'ять сестер Мірабаль, убитих в Домініканській Республіці. Насильство над жінками досі неймовірно поширена проблема, яка часто не доводиться до суду. У цей день країни закликають проводити заходи, що збільшують розголосу проблеми і розповідають про шляхи її вирішення.

15 жовтня відзначається Міжнародний день сільських жінок, чиїм правам часом приділяється зовсім мало уваги. У Південній Африці проводять своє святкування дня жінок - 9 серпня, - причому на державному рівні. Дата покликана нагадати про боротьбу місцевих активісток проти тиранії уряду часів апартеїду. Так, 9 серпня 1956 року вони успішно протистояли введенню обов'язкової паспортизації жінок Південної Африки.


Читати також