Найменші країни у світі

Найменші країни у світі

Маленький острівець на картинці виглядає наче рай, і це не так далеко від істини. Адже 6 із найменших країн у світі є острівними державами.

Ці 10 маленьких незалежних держав змінюються у розмірах від 43 гектарів (розмір великого торгового центру) до 300 квадратних кілометрів (трохи менше, ніж наприклад Харків).

Мальдіви

Maldives

Площа Мальдівських островів якраз трохи менше ніж 300 квадратних кілометрів. Варто зазначити, що тільки 200 з 1000 островів Індійського океану, які становлять цю країну, - заселені. На Мальдівських островах проживає близько 400 000 жителів. Мальдіви здобули незалежність від Великої Британії у 1965 році. В даний час основною проблемою для островів є зміна клімату і підвищення рівня моря, оскільки найвища точка країни знаходиться всього в 2,4 метра над рівнем моря.

Сейшельські острови

République des Seychelles

Їх площа становить 277 квадратних кілометрів. 88 000-е населення цієї групи островів в Індійському океані отримало незалежність від Великої Британії у 1976 році. Ця держава розташовується на північний схід від Мадагаскару, на 1500 км на схід від материкової Африки. Сейшельські острови є архіпелагом, з більш ніж стома тропічними островами. Сейшельські острови - це найменша країна, яка вважається частиною Африки. Найбільше місто і столиця Сейшельських островів - місто Вікторія.

Сент-Кітс і Невіс

Federation of Saint Kitts and Nevis

Сент-Кітс і Невіс є островами у Карибському морі, що розташовуються на 260 квадратних кілометрах між Пуерто Рико та Тринідад і Тобаго. У 1983 році вони здобули свою незалежність від Великобританії. З двох основних островів, складових Сент-Кітс і Невіс, Невіс є меншим і має гарантоване право на вихід із союзу. Сент-Кітс і Невіс, виходячи із своєї території та чисельності населення (50 000), вважається найменшою країною у Північній і Південній Америці.

Маршаллові острови

Marshall Islands

Сьома найменша країна у світі. Розташовується на 180 квадратних кілометрах. Маршаллові Острови складаються з 29 коралових атолів і п'яти основних островів, які розкидані на 750 000 квадратних миль у Тихому океані. Маршаллові Острови розташовані приблизно на півшляху між Гаваями та Австралією. Острови знаходяться також поблизу екватора і міжнародної лінії зміни дат. Ця невелика країна з населенням 68 тисяч отримала незалежність у 1986 році; раніше вони були частиною Підопічної території Тихоокеанських островів (і перебувають під орудою США).

Ліхтенштейн

Liechtenstein

Європейська держава Ліхтенштейн замкнута між Швейцарією і Австрією у Альпах, на території 160 квадратних кілометрів. Ця карликова держава з населенням 36 000 розташовується на річці Рейн і одержала свою незалежність у 1806 році. Держава відмовилася від армії в 1868 році і залишалася нейтральною під час Першої і Другої світових воєн. Ліхтенштейн є спадковою конституційною монархією, але усіма справами країни день у день займається прем'єр-міністр.

Сан – Марино

San Marino

Держава, яка не має виходу до моря, і оточена Італією. Територія всього 61 квадратний кілометр. Сан-Марино розташовується на горі Титано, у північно-центральній частині Італії і є домом для 32 000 жителів. Країна претендує на звання найдревнішої держави у Європі, оскільки була заснована у четвертому столітті нашої ери. Сан-Марино складається в основному із скелястих гір. Найвища точка країни - Монте Титано - 755 метрів над рівнем моря. Найнижча точка - Торренте Ауса - 55 метрів.

Тувалу

Tuvalu

Крихітна острівна держава, розташована в Океанії, на півшляху між Гаваями та Австралією. Складається з п'яти коралових атолів і чотирьох рифових островів, жоден з них не розташовується вище 5 метрів над рівнем моря. Загальна площа Тувалу всього 26 квадратних кілометрів. Тувалу одержала свою незалежність від США у 1978 році. Тувалу, раніше відома як Острови Елліс, є домом для 12 000 осіб.

На островах немає питної грунтової води, тому що вони коралові атоли. Таким чином, вся вода, що використовується людьми Тувалу, збирається за допомогою водозбірних систем і перебуває у сховищах.

Науру

Nauru

Дуже маленька острівна держава, розташована у південній частині Тихого океану в районі Океанії. Науру є найменшою країною в світі, площа острова всього 22 квадратних кілометри. Населення становить 9322 осіб. Країна відома гірськими кар'єрами - розробка фосфоритів що залишилися з початку 20-го століття. Науру стала незалежною від Австралії у 1968 році і не має офіційної столиці.

Монако

Monaco

Друга найменша країна у світі, знаходиться на південному сході Франції з виходом у Середземне море. Територія Монако всього 2 квадратних кілометра. У країні тільки одне офіційне місто - Монте-Карло, яке є столицею і славиться своєю курортною зоною для багатьох найбагатших людей світу. Населення Монако становить близько 33 000 осіб.

Ватикан

Vatican City

Офіційно його називають Святим Престолом. Ватикан є найменшою країною у світі. Він знаходиться у межах італійської столиці - Римі. Його площа становить всього 0, 44 квадратних кілометра. Населення Ватикану складає близько 800 чоловік, які не є корінними або постійними жителями. Ватикан офіційно з'явився у 1929 році в результаті Латеранської угоди з Італією. Його формування правлячого режиму вважається церковним і головою держави є католицький Папа.

© md-eksperiment.org


Читати також