12-05-2017 Мистецтво 6928

ТОП-10 фільмів про вчителів

ТОП-10 фільмів про вчителів

РУС

Тема викладачів не дуже популярна в кінематографі, проте є шедеври, які нерідко засновані на реальних подіях. Ця добірка фільмів про особливих вчителів стане в нагоді тим, хто сам викладає, планує це робити в майбутньому. Ці фільми піднімуть вам настрій, надихнуть вас, повернуть віру у педагогіку, або дадуть сили піднятися над системою освіти, тому що, як правило, дійсно хороший учитель все життя бореться зі стереотипами. Нарешті, ці фільми про унікальних людей, які несуть добро.

“Одержимість”

Фільм є однією з кращих психологічних драм, знятих за останній час. Сюжет картини наступний. Молодий і перспективний Ендрю мріє стати відомим. Для цього він вступає до Шафферської консерваторії, де його потенціал береться втілювати в життя один незвичайний викладач – диригент кращого в країні оркестру.

“Людина епохи Відродження”

Коли безробітний рекламний агент виявляється на місці вчителя гуманітарних наук у тренувальному армійському таборі, це повинно стати очевидним провалом, якби не той факт, що він – людина широких поглядів і знань і знається на творчості Шекспіра. Додайте до перерахованого ще й Дені Де Віто, який блискуче і з гумором виконав роль містера Рего, і зграйку молодих симпатичних майбутніх воїнів (серед них дебютант у кіно – Марк Уолберг), кожен з яких має свою непросту і щемливу історію. У результаті отримуємо життєстверджуючий кіношедевр на всі часи, що здатний викликати сльози і сміх навіть у найбільших скептиків. А ще вам обов'язково захочеться почитати Шекспіра!

“Хористи”

Історія про післявоєнний французький інтернат для складних підлітків і про найдобрішого в світі вчителя музики, месьє Матьє, відразу стала улюбленою стрічкою у Франції і підкорила весь світ. Сьогодні цей фільм показують в школах і ліцеях, і не дарма, бо стрічка щира і зворушлива. Чи завжди неправильні дії повинні викликати опір і покарання? Чи можна знайти світло в зневіреній душі підлітка-злочинця? Чи вистачить сил у простого вчителя музики, щоб виростити генія? На всі ці питання дає відповідь стрічка "Хористи", та ще й під неперевершений музичний супровід.

“Письменники свободи”

В основу цього фільму покладена реальна історія про одну з середніх шкіл США – про одну з найбільш проблемних шкіл, де серед боротьби за лідерство і хороші оцінки існує ще і боротьба за виживання, яка зазвичай перекреслює будь-яку абстрактну мету або спроби.

У класі, де викладає англійську молода вчителька Ерін Грюель (Хіларі Суонк), вчаться підлітки різних рас. Вони – мешканці небезпечного району міста, вони ненавидять інших, а, отже, ненавидять один одного. Кожен із них встиг пізнати насильство і втрату близьких людей, їм нема чого чекати в житті. Але Ерін не збирається залишити все як є, вона починає власну боротьбу: за об'єднання цих дітей і за кожного з них зокрема – тих, ким вони можуть стати; і у неї в запасі є дуже незвичайні методи.

“Серйозна людина”

Дія картини відбувається в 60-і роки. Ларрі Гопник працює професором в єврейському коледжі на Середньому Заході. Проблеми у Ларрі починаються з того моменту, коли дружина вирішує з ним розлучитися. Виникають труднощі і з рідними дітьми, які крадуть у нього гроші. До всього іншого брат Ларрі переїхав до нього на невизначений час. Цей брат дратує все сімейство постійним перебуванням у туалеті. Але на цьому пригоди бідного Ларрі не закінчуються. Професору відправляють записки з погрозами, а студент шантажує його для отримання необхідної оцінки. Ларрі починає шукати допомоги у рабина, який розповідає історії з "мораллю", даючи можливість вирішити свої проблеми самостійно.

“Учитель на заміну”

Після виходу цього фільму критики одностайно проголосили, що це найкраща робота Едрієна Броуді після оскароносного фільму “Піаніст”. Але підкупив їх не стільки талант самого Броуді, скільки образ учителя на заміну – Генрі Барта, який тонко розуміє проблеми підлітків, незважаючи на власні проблеми, здатний на співчуття, і чомусь стає заручником складного педагогічного вибору не тільки в професійному житті. “Учитель на заміну” – щемлива і правдива картина про речі, які не прийнято обговорювати, і про те, що уникнення проблеми може вбити, в буквальному сенсі. Не дарма оригінальна назва стрічки – “Відчуження” – як позиція кожного, як хвороба суспільства, як те, із чим не може змиритися Генрі. Зрештою, добре, що містер Барт – вчитель на заміну, адже людина з такою великою співчутливої душею повну зміну в середній американській школі може і не витримати.

“Тріумф: Історія Рона Кларка”

Цей фільм потрібно подивитися хоча б для того, щоб розвіяти стереотип, що Метью Перрі (Чендлер в культовому серіалі “Друзі”) – актор однієї ролі. Рон Кларк – молодий амбітний учитель, потрапляє на роботу в школу в Гарлемі. Щоб ви розуміли: Гарлем – район темношкірих в Нью-Йорку і білому вчителю там, м'яко кажучи, нема чого робити. Рон Кларк стоїть вище расових забобонів, він крок за кроком, із великою винахідливістю, а головне, з любов'ю домагається від учнів спочатку поваги, а тоді і віри у власний потенціал. До речі, Рон Кларк існує в реальному житті, а фільм знятий за його книгою спогадів. Сьогодні він очолює навчальну академію, місія якої – дати кращу освіту дітям, незважаючи і навіть всупереч їхнім соціальним статусам або походженню.

“Чужі листи”

Молода інтелігентна вчителька математики переїжджає до села. У своєму класі вона зустрічає дівчинку, яку вирішує прихистити у себе вдома, щоб забезпечити належним вихованням.

Однак дівчинка, яка відчула себе в новому будинку досить комфортно, встановлює свої правила, відчуває себе практично господинею, починає керувати життям свого викладача.

“Спілка мертвих поетів”

Консервативний американський коледж для хлопчиків має славу одного з кращих навчальних закладів країни, з девізом: “Традиції, честь, дисципліна, досконалість”, але твердим постулатом і строгим правилом не достукатися до юнацької душі, а ось поезія – зухвала і чуттєва – просто створена для цього. Відкрити таїнство сприйняття літератури, навчити розуміти послання поетів прагне харизматичний учитель – містер Кітінг (Робін Вільямс), і головне, що він доносить до розуму і сердець хлопців – це швидкоплинність життя, значимість “бути”, а не “здаватися”, важливість вибирати “нині” замість “престижного”. Правда, ціна такого знання в світі прагматиків і святенників висока, а іноді доводиться ще й нести відповідальність за те, в чому невинен. І все через жорстоку і сліпу систему. Однак кожна революція починається з малого, тому Carpe Diem (Лови момент) і борись за себе!

“Посмішка Мони Лізи”

1953 рік. Американський жіночий коледж, звідки випускаються на диво освічені й елегантні дами, правда тільки для того, щоб стати комусь гарною дружиною. Але все змінюється, коли в коледжі з'являється викладач історії мистецтв Енн Уотсон (Джулія Робертс). Новими думками і висловлюваннями, власним прикладом вона показує своїм юним протеже, що світ не зійшовся клином на шлюбі і материнстві, що жінка – теж людина і має своє право на багато речей, але його доведеться ще домогтися. “Посмішка Мони Лізи” – дуже естетичне і дуже жіноче кіно, а ще, як не дивно, актуальне, оскільки до цих пір нам невпинно нав'язують думку, що щастя жінки в малому і зводиться воно до обручки.

© md-eksperiment.org

Читати також