14-05-2017 Мистецтво 730

ТОП-10 музичних кліпів від режисерів

ТОП-10 музичних кліпів від режисерів

РУС

Якщо людина талановита, то вона талановита в усьому. І якщо справді великий кінорежисер береться за зйомку рекламних роликів або ж музичних кліпів, то у нього напевно вийде в підсумку черговий шедевр.

Ми пропонуємо вашій увазі ТОП 10 музичних кліпів, знятих видатними режисерами сучасності.

1 Вім Вендерс для Willie Nelson – “I Never Cared For You”

Віллі Нельсон – американський музикант, поет, актор і активіст. Нельсон є одним із найвідоміших виконавців кантрі. У кліпі I Never Cared for You Нельсон сидить у кадрі, перебирає струни на гітарі і співає. Іноді на екрані з'являються віньєтки на кшталт красуні блондинки на бек-вокалі або танцюючих силуетів, але основне – сам геніальний Віллі, його образ і, звичайно ж, його тихий хрипкий голос.


2 Джим Джармуш для The Raconteurs – “Steady As She Goes”

Саме запис дебютної пісні Steady As She Goes приніс американській блюз-рок-групі всесвітню популярність. Коли ми шукали цей кліп в Інтернеті, з'ясувалося, що є два музичних відеоролика для Steady As She Goes. Перший кліп був знятий геніальним артхаусним режисером, і фокусується на групі The Raconteurs, яка і виконує свою пісню. Прем'єра на MTV2 відбулася 10 березня 2006 року. Другий ролик зняв американський ексцентричний комік і режисер Пол Рубенс. Нам же, звичайно, цікава робота Джима Джармуша.


3 Павло Румінов для Земфіри – “Шукала”

Російський режисер, сценарист, оператор, монтажер, продюсер, композитор і актор відомий нам, в першу чергу, своїми фільмами “Дедлайн” і “Мертві дочки”. Однак в арсеналі Павла є ще і кліпи для таких музикантів, як Дельфін, Ундервуд, Мумій Троль, Silence Kit і інших. Ми ж пропонуємо вам кліп на пісню Земфіри “Шукала”.


4 Олександр Кайдановський для групи Акваріум – “Гарсон №2”

Продовжуючи тему кліпів, знятих для російських колективів, не можна оминути увагою групу Бориса Борисовича Гребєнщикова.

Олександр Кайдановський – видатний російський кінорежисер. Хоча більшості він відомий своїми акторськими роботами у фільмах “Сталкер” і “Свій серед чужих, чужий серед своїх”, ми ж рекомендуємо подивитися його картини: “Дружина керосинника”, “Сад”, “Проста смерть і Іона, або художник за роботою”.

Повертаючись до кліпу для Акваріума, варто відзначити, що знятий він був в 1995 році. Це остання робота Олександра Леонідовича. Зйомки він проводив у Лондоні і Москві після другого інфаркту, ледь виписавшись із лікарні і не слухаючи категоричних заборон лікарів.

5 Мішель Гондрі для Devendra Banhart – “A Ribbon”

Девендра Банхарт – американський художник і виконавець психоделічного фолку. Якщо ви ще не чули пісні цього композитора, радимо виправити цю помилку. Його музика часто асоціюється з жанром New Weird America (Нова Дивна Америка). The New York Times назвав його пісні вільними асоціаціями.

Що ж стосується Мішеля Гондрі, вам, напевно, він відомий за фільмами “Вічне сяйво чистого розуму” і “Піна днів”. Якщо ж ви ще не бачили ці фільми, обов'язково завантажте їх сьогодні ж! Повірте, ви не пошкодуєте.


6 Девід Фінчер для Rolling Stones. Love – “Is Strong”

Насправді в світі не так багато кінорежисерів, які зуміли кожний свій фільм зробити популярним у всьому світі. Девід Фінчер – один із них. Складно знайти людину, яка б не дивився фільми “Бійцівський клуб”, “Соціальна мережа”, “Зодіак”, “Загадкова історія Бенджаміна Баттона”, “Дівчина з татуюванням” або серіал “Картковий будиночок”. Однак крім художніх фільмів Фінчеру вдалося зняти близько 40 музичних кліпів.

Чорно-білий кліп Love is Strong, який він знімав в Нью Йорку для групи Rolling Stones, приніс режисерові його першу нагороду Grammy в номінації “Краще музичне відео” за інноваційну техніку монтажу.


7 Акі Каурісмякі для Leningrad Cowboys – “These boots”

Акі Каурісмякі – видатний режисер із Фінляндії, добре відомий своїми фільмами, в яких діалоги зведені до мінімуму.

Фінське кіномистецтво тільки в останні десятиліття перейшло від сільської тематики до міської і отримало міжнародне визнання переважно завдяки земним, дуже особистим, лаконічним, але в цілому універсальним темам фільмів Акі Каурісмякі і його брата. Дебютом Акі в якості самостійного режисера художнього фільму стала картина “Злочин і кара” (1983) – адаптація однойменного роману Федора Достоєвського, події якого відбуваються в сучасному місті Гельсінкі. Світову ж увагу Акі Каурісмякі привернув до себе фільмом “Ленінградські ковбої їдуть до Америки”, який був знятий в 1989 році. У фільмі йдеться про сибірську групі Leningrad Cowboys, що відправилася на гастролі до Америки і Мексики. Саме для цієї групи фінський режисер зняв кліп на пісню “These boots”, який ми і пропонуємо вашій увазі.

8 Девід Лінч для Sparks – “I Predict”

Про фільми Девіда Лінча ми вже писали в статті 10 кращих фільмів Девіда Лінча. А ось про колектив Спаркс варто розповісти докладніше.

Sparks – група, створена в 1968 році в Лос-Анджелесі братами Расселом і Роном Мейл. Спочатку хлопці грали під назвою Halfnelson. Гурт відомий своїм оригінальним методом написання матеріалу, гострими текстами пісень і унікальним сценічним іміджем. За свій довгий творчий шлях група змінила багато стилів, включаючи глем-рок, пауер-поп, диско, класичний Європоп тощо. Незважаючи на присутність в хіт-парадах Великої Британії, Німеччини, Франції та США група залишається весь цей час переважно культовою і вважається одним із найвпливовіших і новаторських колективів сучасної популярної музики.

Кліп на пісню I Predict знятий Девідом Лінчем в 1982 році.


9 Тім Бертон для The Killers – “Bones”

The Killers – американська інді-рок група з Лас-Вегаса, сформована в 2001 році.

Тіма Бертона ми знаємо по його видовищним фільмам із доброю порцією чорного гумору. Звичайно ж всі дивилися хоча б раз в житті його “Бетмена”, “Едварда Руки-ножиці” або “Велику рибу”. Однак не всі знають, що в 2006 Тім спробував себе в якості кліпмейкера. Для групи The Killers він зняв 2 кліпи. На пісню “Bones” в 2006 і на пісню “Here with Me” через 6 років в 2012. Пропонуємо вам насолодитися першим кліпом Тіма Бертона.

10 Хаяо Міядзакі для Chage and Aska – “On Your Mark”

І в кінці статті ми вирішили познайомити вас із музичним кліпом великого японського режисера-аніматора. Якщо ви ще не знайомі з його творчістю, радимо статтю “10 кращих фільмів Хаяо Міядзакі”.

А нижче ви побачите кліп для групи Chage and Aska під назвою “На старт”. Кліп був знятий в 1995 році, яка саме в цей час була на піку своєї популярності. Сюжет розгортається у футуристичному місті, що знаходиться поруч із зруйнованою атомною електростанцією. Сам Міядзакі пізніше зазначав, що події в кліпі навіяні чорнобильською катастрофою. Головні герої, двоє поліцейських (очевидно самі музиканти групи Chage and Aska), повинні подолати низку перешкод, щоб врятувати дівчину-ангела.

© md-eksperiment.org


Читати також