Чому сидіти шкідливо

Чому сидіти шкідливо


Більшість із вас напевно читає цю статтю сидячи. І хоча від сидячого положення протягом кількох хвилин особливої шкоди немає, чим довше людина сидить, тим активніше тіло протестує проти такого звернення. Фігурально висловлюючись, воно чекає не дочекається моменту, коли той, хто сидить, встане і пройдеться. Хтось скаже: "Нісенітниця! Так люди створені, щоб сидіти!". Однак це не так. Хоча трохи посидіти, для того щоб зняти стрес або розслабитися після тренування, не зашкодить, в сучасному світі, де людина проводить сидячи більшу частину часу, непристосованість її тіла до сидячого положення обертається боком. І ті, хто сказав "нісенітниця", глибоко помиляються, оскільки тіло людини створено для руху.

Докази цьому - його анатомічна будова, а точніше понад 360 суглобів і близько 700 скелетних м'язів, що забезпечують повну свободу пересування. Природа заклала в анатомію людини можливість вставати, долаючи тим самим силу земного тяжіння. Рух забезпечує повноцінну циркуляцію крові в судинах і постачання нервових клітин всім необхідним. Уникнути скутості в рухах покликана еластична шкіра. Іншими словами, тіло хіба що не кричить: "Не сиди на місці, рухайся!". Любителі ж посидіти чекають проблем, з яких на першому місці знаходиться хвора спина. На всім хребті чергуються кісткові хребці, хрящові міжхребцеві диски, які утримуються на місці за рахунок хребетних м'язів, зв'язок і суглобів. Сидяча людина спину як правило згинає, а плечі нахиляє вперед, створюючи тим самим нерівномірне навантаження на хребет. З часом це призводить до зносу міжхребцевих дисків і деградації ряду зв'язок і суглобів, не кажучи вже про постійну напругу м'язів, що відповідають за похиле положення спини.

Чому довго сидіти шкідливо

У скрюченої за столом людини також зменшується обсяг грудної клітини, що заважає при вдиху наповнити легені у всьому їхньому обсязі. А це в свою чергу обмежує кількість кисню, який після газообміну в легенях надходить в кров. Кожну кістку оточує густе сплетіння так званих м'яких тканин: м'язів, нервів, артерій і вен, в яких від перебування в сидячій позі відбуваються різноманітні заціпеніння. У результаті цього тканини гірше справляються зі своїми функціями. Будь-який любитель посидіти не з чуток знає про затерплі і відсиділі ноги, обидва цих явища викликані тиском, що чиниться на судини і нерви під час перебування в сидячій позі. Затікання кінцівок викликано порушенням кровообігу, а оніміння - порушенням нервової провідності. Засижування за столом також викликає тимчасову деактивацію ліпопротеінліпази - ферменту стінок капілярів, що відповідає за розщеплення жирів, що містяться в крові. Це означає, що у сидячої людини переробка жиру йде повільніше, ніж у тої , яка знаходиться в русі.

Чому довго сидіти шкідливо для хдоров'я

Застій систем організму не залишає осторонь і мозок. Хоча сидяча поза зазвичай асоціюється з роботою мозку. Іронія в тому, що довге перебування в цій позі відбувається порушення кровообігу і зменшення кількості в кров кисню, активність мозку, який потребує припливу насиченої киснем крові, падає. А разом з нею падає і здатність зосередитися на завданні. Але найгірше те, що сидіння загрожує не тільки короткочасними наслідками.

Не так давно вчені встановили, що любителі посидіти ризикують заробити серцеві захворювання і специфічні форми раку, а також діабет і проблеми з печінкою, нирками. Більш того, згідно з результатами досліджень, кожен 11 випадок передчасної смерті з-понад 5 мільйонів людей викликаний малорухливим способом життя. Так що це нешкідлива на перший погляд звичка для здоров'я насправді просто так не минає, і з віком відлунює.

Але не все так погано, оскільки відвести загрозу можна простими і зрозумілими засобами. Хто сидить, слід намагатися тримати спину прямою, а тим, кому не дихає в вухо начальник – ніщо не заважає більше рухатися. Щоб не забувати про це, можна встановити нагадування на кожні півгодини. Тіло створено для руху. Це важливо усвідомлювати і давати йому таку можливість.

Користь від руху
Ну і що сидимо? Стаття дійшла кінця. Відірвалися від стільця і вперед розминатися! Почніть рухатися прямо зараз і повірте, тіло в боргу не залишиться.

© md-eksperiment.org


Читати також