​Соляні копальні Салінас-де-Марас

​Соляні копальні Салінас-де-Марас

У 5 км від міста Марас, на схилі гори розташовано стародавнє місце видобутку солі під назвою Салінас-де-Марас (ісп. Salineras de Maras) - «соляні копальні». Комплекс цей являє собою каскад спеціально створених колодязів-терас, які складають площу в середньому 5м².

Виробництво і технологія видобутку солі в цьому місці відомі ще з часів існування Імперії Інків. За деякими даними, видобуток солі проводилася і в доінковскіе часи, древньої громадою під назвою «качі».

Salineras de Maras

Сіль тут видобувається шляхом випаровування води: на вершині гори з-під землі б'є гаряче солоне джерело, яке, спускаючись вниз по схилу, потрапляє в спеціальні резервуари-басейни, збудовані з каменів і розташовані каскадом. Вода, потрапляючи в них, наповнює резервуар, а потім поступово випаровується під впливом сонячних променів, залишаючи на дні і стінках басейну кристали солі. Колір солі варіюється від білого до світло-червоного або коричневого. Весь процес займає близько місяця - за цей час на дні резервуара утворюється десятисантиметровий шар солі, яку збирають і підсушують, а потім подрібнюють, пакують у мішки і відправляють на місцеві ринки.

Salineras de Maras

Нині видобуток солі в Салінас-де-Марас ведеться так само, як і сотні років тому. Соляні басейни здавна були поділені між сім'ями прилеглої деревени і передавалися у спадок: кожна сім'я обробляє по кілька соляних терас. В цілому весь комплекс соляних каскадів налічує більше 3000 терас, які займають площу близько 1 км. Комплекс приваблює безліч туристів і користується у них значною популярністю завдяки як історичної цінності, так і незвичайним пейзажам. Також усі охочі можуть особисто взяти участь у зборі солі.

Salineras de Maras

Раніше Марас був найбільшим постачальником солі у всій Південній Америці, і тепер сіль, видобута в цих копальнях, також йде на продаж на регіональні ринки. На сьогоднішній день комплекс соляних терас належить приватному кооперативу, і вхід на цю територію для туристів платний.

Salineras de Maras

© md-eksperiment.org


Читати також