10 філософів, які змінять ваше життя

10 філософів, які змінять ваше життя

Філософія сильно вплинула на життя людини та суспільства. Незважаючи на те, що більшість великих філософів вже давно померли, їх теорії та морально-етичні закони все ще живі.

Філософські ідеали є цеглинами нашого сучасного життя. Філософія спрямовує нас до пошуків сенсу життя. Про що взагалі це життя? Чому ми тут? Може це випробовування? Ми самотні? Філософи завжди намагались знайти відповіді на ці питання найбільш логічним шляхом. Дуже шкода, що сьогодні обговорення філософських ідей проводяться або на заняттях в університеті (не найкращим чином), або у приватних бесідах.

Реальність така, що засоби масової інформації сприяють деградації. Але хотілось би бачити більше людей із широким світоглядом, котрі задають питання і відмовляються носити ярлик “нормальності”. Настав час зупинити виверження беззмістовних тезисів і “фактів” зі стрічок новин. Давайте познайомимось з 10 філософами, що здатні змінити життя.

Іммануїл Кант

Іммануїл Кант, філософ з Німеччини, один з батьків-засновників счасної філософії. Він був великим мислителем, який жив у вісімнадцятому столітті, в час, коли світ змінювався. Однією з визначних ідей Канта стало “Царство Цілей”.

Царство цілей — це уявний експеримент, центральне питання моральної філософії Канта. Кант ввів це поняття у своїй роботі “Основи метафізики моральності”. Уявний експеримент пропонує світ, в якому кожна людина повинна розглядатись, як ціль сама по собі, а не як засіб для досягнення цілей інших людей. Кант, по суті вважав, що якщо з людиною поводитись справедливо, то в ній буде проростати тільки добро. Його робота, в основному, зосереджена на етиці, політичній теорії і теорії пізнання.

Платон

Мабуть, це один з найвідоміших філософів всіх часів. Платон поміняв спосіб написання законів у цілому світі. Він жив приблизно за чотириста років до нашої ери і вважається важливою фігурою у розвитку філософії, особливо західної традиції. Він заснував перший університет у західному світі — Академію в Афінах і провів велику роботу в області науки.

Багато людей асоціюють Платона з деякими центральними доктринами, висловленими в його працях: світ, яким ми його знаємо, якимось чином несправний і сповнений помилок, але є і друга реальність — ідеальне місце, населене так званими “формами” або “ідеями”, які вічні, незмінні, і в якомусь сенсі парадигматичні для світу, що сприймається нами. Серед найбільш важливих із цих абстрактних ідей знаходяться добро, краса, рівність, велич, схожість, єдність, буття, однаковість, відмінність, зміни і незмінність. І, згідно Платону, дуже важливо вирізнити зі всього, що здається красивим (хорошим, великим, унікальним, справедливим) те, що насправді таким являється.

Авіцена

Автором деяких найвеличніших філософських ідей на початку 1000-х є Авіцена. Він являється одним з найвпливовіших філософів Персії. Авіцена був ісламським вченим, і більшість його ранніх праць стосувалась вивчення Корану. Авіцена намагався вирішити деякі фундаментальні питання, включно з походженням космосу, роллю Бога в людському існуванню і Всесвіті, і взаємодією Бога з людьми та іншими створеними ним істотами. Він писав про логіку, метафізику та етику, і тим часом найбільшим його вкладом була спроба примирити древньогрецьку філософію та Бога, як творця всього сущого.

Окрім філософії, Авіцена — один з найвидатніших лікарів свого часу. Він створив “Книгу зцілення” і “Канон медицини” та першим описав п’ять класичних відчуттів: смак, дотик, зір, слух і нюх. Можливо, він був першим у світі психологом, в той час, коли люди, що страждали психічними розладами, визначались як одержимі демонами.

Джон Локк

Приблизно в кінці сімнадцятого століття в Англії народився один з найвидатніших сучасних філософів. Джон Локк — автор деяких дивовижних ідей, згідно яких народи живуть, працюють, приймають закони. Він працював все життя, аби сформувати політичні принципи, згідно яких функціонують сучасні закон і права людей у всьому світі. Він показав світу ідею, що всі люди мають право на життя, свободу та власність, і що жоден уряд не повинен бути наділений надто великою владою.

Зенон Кітіонський

Зенон Кітіонський народився на Кіпрі у 334 році до нашої ери. Зенон провів все життя на Кіпрі, але сильно повпливав на філософів по всьому світу. Зенон був засновником філософської школи стоїцизму. На основі моральних ідей кініків, в стоїцизмі було зроблено акцент на добро і душевний спокій, отримані з доброчесного життя у відповідності з природою.

Епікур

Епікур народився у невеликій грецькій сім’ї в 341 році до нашої ери. Філософські питання виникали у Епікура з юного віку. У 18 років він переїхав до Афін, де служив в армії протягом двох років, перш ніж повернутись до вивчення філософії. Епікур відомий своїми вченнями про моральний кодекс і розум, своїм раціональним поглядом на життя.

Для Епікура, ціль філософії полягає у тому, щоб досягнути щасливого, спокійного життя, яке характеризується умиротворенням і свободою від страху (“ataraxia”), а також відсутністю болю (“aponia”). Щасливе життя згідно Епікуру — самодостатнє життя в колі друзів.

Епікур казав, що задоволення і біль — лиш міри того, що таке добро і зло; смерть — це кінець і тіла і душі і, відповідно, її не потрібно боятись; боги не карають і не винагороджують людей; Всесвіт безмежний і вічний; і події в світі, в кінцевому результаті, засновані на взаємодії атомів, що рухаються в порожньому просторі.

Фрідріх Ніцше

Філософ кінця дев'ятнадцятого століття, змінив світ своєю нетрадиційною ідеологією. Він розпочав свою кар’єру з вивчення грецьких та римських текстів. Ніцше писав критичні тексти про релігію, мораль, сучасну культуру, філософію і науку. Він добре відомий своїми ідеями про Бога. Вірив, що Бог — мертвий, і люди не повинні присвячувати своє життя доктрині, що не дозволяє мати більш широке уявлення про життя.

Вважається, що Ніцше надихнув нацистів, зі своєю ідеєю надлюдини і своїми антигуманними постулатами, однак ця інформація представлена у неправильному світлі. В розумінні Ніцше, ідея надлюдини — це ідея перемоги творчого начала над руйнівним, тваринним. Згідно Ніцше, єдиний, кого людині потрібно перемогти — вона сама.

Конфуцій

Конфуцій народився близько 550 року до нашої ери і, ймовірно, є одним з найвідоміших китайських філософів. Філософія Конфуція базувалась на особистій і державній моралі, справедливості і щирості. Принципи Конфуція були засновані на китайських традиціях і віруваннях. Він підтримував ідеї важливості сім'ї, поклоніння предкам, поваги до старших. А поняття самодисципліни було одним з найголовніших в його філософії.

Рене Декарт

Кінець шістнадцятого століття був багатий на великих мислителів, але ніхто не став настільки відомим, як Рене Декарт. Він був філософом, який відмовлявся приймати старі ідеї і саме тому створював власні.

Декарт дотримувався однієї теорії, яка відрізняла його від інших. На відміну від тих, хто був до нього, він захищав існування Бога. Однією з причин віри в Бога полягала у тому, що він припускав, ніби Бог досконалий. А оскільки досконалість передбачає існування, значить Бог повинен існувати. Рене Декарт також вважався генієм математики і головною фігурою наукової революції.

Арістотель

Народився у 384 році до нашої ери і є одним з найвідоміших філософів усіх часів. Навчався в Академії Платона в Афінах і став автором ідей, котрі надихають до роздумів і сьогодні. Вважається, що він був одним з перших у вивченні логіки, що посприяла його розумінню світу. Він добре відомий своїми працями про чесноти, які застосовуються у багатьох аспектах життя людини й сьогодні. Його роботи, в основному, зосереджені на етиці, науці, риториці, богослов'ї, медицині, теорії літератури та політичній теорії.

© md-eksperiment.org


Читати також