​Автори «Форуму видавців у Львові» 2017, з якими варто познайомитися особисто (Частина ІІ)

​Автори «Форуму видавців у Львові» 2017, з якими варто познайомитися особисто (Частина ІІ)

Іноземні гості 24-го «Форуму видавців у Львові» вже придбали квитки до Львова та розпочали пакувати свої валізи. Найбільше місця займають звичайно книги. А що привезуть із собою українські літератори, автори та видавці? Зможете дізнатися вже незабаром, адже найбільший книжковий фестиваль Центрально-Східної Європи з нетерпінням чекатиме відвідувачів з 13 по 17 вересня у Львові.

Обережно, далі спойлери про сучасних українських авторів та їхні книжкові новинки!

Автори «Форуму видавців у Львові» 2017, з якими варто познайомитися особисто (Частина I)

1. Наталка Сняданко

Ще студенткою Наталка стала однією із засновниць жіночого літературного угрупування ММЮННА ТУГА. Популярність їй принесла повість «Колекція пристрастей, або Пригоди молодої українки», опублікована у 2001 році у Львові. На 24-му «Форумі видавців» Наталка презентує нову книгу - "Охайні прописи. Шовковий шляфрок ерцгерцога Вільгельма". Цей роман – це галицький мікрокосмос у кількох поколіннях і кількох епохах із притаманними лише цьому закутку Європи химерними поєднаннями мовних, кулінарних, звичаєвих реалій та людських доль, пере­повідання яких часто є набагато химернішим і фантастичнішим за будь-яку літературну фікцію.

Літературний редактор книжки Назарій Федорак переконаний у тому, що книжка «зацікавить знавців і поціновувачів української історії та її "включеності" в історію Європи, знайде читачів серед "ностальгійників" за "старою-доброю Австрією", серед тих, хто закоханий у Львів - давній та сучасний, - урешті, серед тих, кому подобається смаковите галицьке слово, присмачене незліченною кількістю цікавих історій і трафунків: монарших і "совкових", родинних і суспільних, зворушливих і драстичних».

За підтримки «Видавництва Старого Лева»

2. Юрій Винничук

Український Джордж Мартін. Під його авторством вийшло більше 20 книг. Юрій Винничук майстерно володіє різноманітними літературними жанрами. У його добірці є збірки поезій, романи, повісті, трагікомедії, краєзнавчі книги, енциклопедії, антології, переклади з англійської, валлійської та слов’янської мов. А на «Форумі видавців у Львові» літературна скарбниця Юрія Винничука поповниться ще одним романом «Лютеція».

«Роман «Лютеція» – це однозначно майбутній бестселер Юрія Винничука. І ми в цьому впевнені. Читач порине в світ містики, детективу, еротики, гумору і смутку. І все це на тлі любовних пригод», - про книгу видавництво «Фоліо».

За підтримки видавництва «Фоліо»

3. Маріанна Кіяновська

Найперспективніша поетеса сучасної української літератури за оцінкою Юрія Іздрика. Разом з Наталкою Сняданко та іншими поетесами входила до жіночого літературного угрупування ММЮННА ТУГА, а згодом стала директором незалежної літературної премії «Великий Їжак». Маріанна Кіяновська – авторка понад 10 поетичних збірок. На Форум поетеса везе із собою новинку – «Бабин Яр. Голосами».

Збірка поезій-голосів несе в собі біль, який не минає через десятиліття. І не мине, мабуть, ніколи. Позиція байдужості до чужого горя загрожує взаємною глухотою та породжує ще більше травм, ніж було до цього. Вірші Маріанни Кіяновської пробуджують співчуття до жертв Другої світової війни, будь-то єврей, українець чи представник іншої національності. Головне – залишатися людиною, попри увесь тягар буденності.

За підтримки видавництва «Дух і Літера»

4. Кость Москалець

Один із найяскравіших представників покоління «вісімдесятників», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. Його поважають та читають абсолютно всі, від малого до великого. Молоде покоління знає його як автора слів пісні «Вона», яку так часто співають в компанії друзів під гітару. У літературному колі він відомий незліченною кількістю премій та відзнак за творчу діяльність.

На «Форумі видавців у Львові» Кость Москалець презентує нову поетичну збірку - «Поезія келії». Його книга – це чудова нагода для молодшого покоління пізнати творчість, залюблену в батьківщину і українську мову, вільну від вульгарності і цинізму, сповнену доброзичливим гумором та приязню до живих, мертвих і ще ненарожденних земляків.

За підтримки «Видавництва Старого Лева»

5. Василь Шкляр

Автор, якого сміливо можна вважати справжнім національним письменником. Адже романи Василя Шкляра «Чорний ворон» та «Маруся» уже кілька років поспіль успішно перевидаються і давно стали українськими бестселерами. Секрет такого приголомшливого успіху автора у зверненні саме до патріотичної тематики. Усі найтиражованіші книги письменника розповідають вражаючі реальні історії, які мають своїх прототипів – учасників національно-визвольної боротьби 20 століття.

Автор був відзначений всеукраїнськими літературними преміями «Золоте перо», «Золотий Бабай» за найкращий гостросюжетний роман, «Коронація слова» та Національною премією України ім. Тараса Шевченка. Сам Василь Шкляр жартує, що для нього найвагомішою є нагода його як «автора, чиїх книжок найбільше викрали з магазинів».

На появу нових романів письменника чекають читачі різного віку та літературних вподобань і вже у вересні на цьогорічному Форумі Видавців відбудеться презентація нового роману Василя Шкляра «Троща».

Книга присвячена УПА та написана на основі реальних подій, про які сам автор дізнався на Тернопільщині. Ідея книги показати, що людина здатна здолати будь-які обставини. Заховано це і в назві роману - трощею на Галичинні називали очерет, де переховувалися повстанці, є це слово і символом руйнування доль численних людей, які не хотіли здаватися. Роман «Троща» про війну та кохання, зраду та віру людини у власні сили.

За підтримки «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля»

6. Галина Крук

Галина Крук одна із найцікавіших українських сучасних поетес, перекладачка з польської, російської та білоруської мов. Як літературознавець викладає у ЛНУ ім. Івана Франка, відзначена українськими та міжнародними преміями.

Г. Крук авторка чотирьох збірок, кожна із яких виходила із перервами у кілька років. Такі «паузи» є особливістю творчості авторки – вона пише повільно та виважено. Тому вихід нової збірки віршів під назвою «Доросла» є справжньою літературною подією для поціновувачів якісної сучасної поезії.

«Доросла» це збірка віршів написаних протягом 2013-2017 років. У них Галина Крук роздумує над досвідом дорослішання, який приносить із собою як здобутки, так і втрати. Однією із проблем, яку висвітлено у книзі, також є вміння насолоджуватися життям тут і зараз. Її вірші вражають своєю простотою та глибиною водночас. Зрештою, як і сама авторка, що є непересічною особистістю.

За підтримки «Видавництва Старого Лева»

7. Оксана Забужко

Оксана Забужко одна із найпродуктивніших українських письменниць – авторка двадцяти різножанрових книг (поезія, проза, есеїстика, критичні студії). Її тексти розраховані та читачів-інтелектуалів, а сама авторка вже давно стала відігравати вагому роль не лише в літературному, але й суспільному та політичному житті України.

Оксана Забужко кандидат філософських наук, на початку 1990-х років викладала україністику в США (Гарвардський, Пенсільванський, Пітсбурзький університети).

Твори О. Забужко перекладено у понад двадцяти країнах світу та відзначено численними престижних преміями і нагородами, остання з яких – премія Центральної і Східної Європи «Ангелус» за найкращий роман року, виданий польською мовою («Музей покинутих секретів», 2013).

Кожна із книг Оксани Забужко це справжня літературна подія, адже чимало із текстів авторки ламали стереотипи про можливості української літератури та ставали епохальними. Книга «Шевченків міф України: Спроба філософського аналізу» вперше вийшла друком 1997 року і справила ефект бомби в українському літературознавстві. Не втрачає своєї актуальності вона і сьогодні. До цьогорічного Форуму Видавців планується перевидання дослідження. Також цьогоріч у видавництві «Комора» вийде книга короткої прози Оксани Забужко. У виданні буде вміщено раніше публіковані тексти авторки та нову повість.

За підтримки видавництва «Комора»

8. Андрій Курков

Відомий український автор, що пише російською. Його читацькою аудиторією є як дорослі, так і діти, адже працює письменник у різних жанрах: роман, казка, кіносценарій. На сьогодні Андрій Курков автор понад 20-ти книг, чимало із яких були перекладені на українську. Свою «мовну позицію» автор не трактує як політичний вибір, а просто творить якісну літературу про життя українців для російськомовного населення.

У 2012 році Андрій Курков був відзначений премією «Золотий письменник України», його книги перекладені на 30 мов світу, а за сценаріями поставлено 18 документальних і художніх фільмів.

Серед найвідоміших романів письменника «Пикник на льду», «Львівська гастроль Джимі Хендрікса», «Добрый ангел смерти», «Дневник Майдана».

Остання із книг письменника «Шенгенськая история». Вона розповідає про життя трьох подружніх пар, що вирушили в Європу у пошуках кращого життя. Ідеєю книги є висвітлити життя українців закордоном, показати чи може стати Європа «шенгенським раєм» для тих, хто не може реалізуватися та знайти себе у власній країні.

Сьогодні Андрій Курков входить у рейтинги найтиражованіших письменників України та визнаний у Європі сучасним російськомовним письменником № 1. У рамках «Форуму Видавців» Андрій Курков візьме участь у автограф-сесіях та презентаціях, дискусіях та зустрічах.

9. Любко Дереш

Найвідоміший український молодіжний постмодерніст. Свій перший роман Любко Дереш написав ще до того, як досягнув 18-річного віку. Мабуть, це і стало визначальним фактором при виборі тем для майбутніх творів. Любко з головою занурився у «підлітковий культ». На Форумі письменник відкриє світу новий роман. «Спустошення» Дереша — це неофіційний гімн для мілленіалів та інтелектуальних кочівників. Це роман для тих, хто знає щось про маніпуляції свідомістю і медитацію, про хаос і несвідоме, про «чорних лебедів» і про Звіра, котрий крадеться у пітьмі.

Цю книгу не вийде читати разом — її треба читати наодинці, вдумливо, входячи в її настрій і ритм, вловлюючи її красу. Так вона розкриється для того, хто шукає в літературі глибини. У цій книзі є атмосфера, є історія про любов і велику таємницю, кожна з яких по-своєму поглинає людину, даючи густе і неперевершене відчуття безнадії й романтики, як це вміє робити тільки Дереш.

За підтримки видавництва «Анетти-Антоненко»

10. Сергій Жадан

Один з найвідоміших українських письменників, який не потребує зайвого представлення. Його мова завжди близька до народної, а думки персонажів часто співзвучні з думками багатьох українців. Ось і зараз Сергій Жадан випускає роман «Інтернат», події якого обертаються навколо російсько-української війни на Донбасі.

"Інтернат" Сергія Жадана - це той роман, що залишає після себе сильне враження. Основною темою книжки є війна на Сході України - але не та, яку ми бачимо з екранів телевізорів чи у соцмережах. У тексті Жадана її можна відчути зсередини й здригнутися від такої реалістичності. Разом із головним героєм, вчителем Пашою, читачі вирушають на лінію фронту, щоб зустріти таких різних, але водночас однакових людей - наляканих і сміливих, розгублених і впевнених у собі, живих і мертвих. Прямуючи до інтернату, щоб забрати свого племінника, Паша зустрічає чимало цікавих персонажів, кожен з яких ділиться з ним своєю історією - як-от офіціантка Анна, фізрук Валєра, директорка Ніна чи іноземний журналіст Пітер. Книжка зацікавить небайдужих до ситуації в країні читачів. Вона змусить вас співпереживати, хвилюватися, може, навіть плакати, але точно не дозволить пройти повз.

За підтримки видавництва «Meridian Czernowitz»


Читати також