У Києві стрітартери малювали на бойлерах

У Києві стрітартери малювали на бойлерах

Літо закінчилось, але Україна продовжує фестивалити. Здається, з початком осені кількість форумів, зустрічей та свят тільки збільшилася. Є традиційні, яких очікуєш з нетерпінням, як то Форум видавців, Гогольфест, а є зовсім новенькі, але не менш цікаві оригінальним трактуванням. Так, першими вихідними вересня у Києві розпочався конкурс серед українських стрітартерів «Prosto Art» за ініціативи компанії Bosch. Цього разу їм довелося працювати не з величезними площами, стінами, муралами, а із звичайними побутовими бойлерами. На першому етапі стрітартери зі Львова, Луцька, Києва та Кам’янського (Дніпропетровська обл) змагалися за звання найкреативнішого художника. Обов’язковою умовою стало використання фарбопульта Bosch PFS 3000-2. Тема малюнка для відтворення на бойлері була вільною. Джерелом натхнення для митців слугували публічні простори: хаби, театри, музеї. Саме туди пізніше передадуть розмальовані бойлери. Крім того, по завершенню змагання відбудеться виставка всіх готових робіт у столичному «Музеї води», де всі охочі зможуть познайомитися із результатами конкурсних праць українських стрітартерів.

ТІМО (або Тимур Левченко) з Кам’янського малює вже більше 10 років. Митець починав з основ, поступово опановуючи більш складні елементи та шрифти. Одним з основних концептів його роботи є міжнародна дружба та рівність, незалежно від статусу, раси чи матеріального становища. Цього разу ТIMO взявся за нетипову площину та довів свій професіоналізм на невеликій поверхні бойлера. Основою композиції стала вода як джерело життя та її цінність для людини.

«Для мене швидка робота – то звична справа. Тут було цікаво попрацювати, бо це є і професійний інтерес – незвичний формат і засоби. Але це також і певний фан”, - каже TIMO. Художник поєднує різні стилі та часто працює у прискореному темпі через погодні умови. Митець прагне зробити рідне місто, Кам’янське, живою галереєю. «Для мене це не було важко, я готовий справлятись з будь-якими викликами».

Сергій Радкевич зі Львова теж з цікавістю прийняв пропозицію щодо участі. Хоч він і має великий досвід вуличного мистецтва, а його роботи виставляються по всьому світу, але з циліндричною формою та фарбопультом з акриловими фарбами працює вперше. «Ідея конкурсу мені сподобалась, бо дуже подібна паралель була у 80х роках в Німеччині, де компанія BMW запросила відомих художників розмалювати спорткари. Власне, це практика Європи, яка передбачає пошуки нових рішень і вона цілком актуальна в Україні», - каже Сергій. Зазвичай художник працює з великими полотнами, цікавиться персоналізованою іконою і залюбки працює на закинутих об’єктах.

Андрій Кальков з Луцька – знаний автор в Україні і за кордоном запевняє, що працювати на очах публіки не дивина. Зізнається, що найчастіше цікавляться мистецтвом стрітарту діти, які не лише спостерігають, але і просять спробувати інструменти художника. Розмальований ним об’єкт перейде до публічного простору Freud House.

Володимир Пастушак з Києва знає про інтерес дітей з власного досвіду, бо часто викладає майстер-класи зі своєї справи. «В Україні напрям стрітарту став досить потужним. Маю замовлення і від приватних осіб, і від державних установ. Останнім часом до нас запрошують багато іноземних майстрів, але з радістю помічаю, що рівень наших стрітартерів нічим не гірший, а то навіть і кращий», - говорить Володимир. Його робота перейде до столичного Молодого театру.

Задоволені і отримувачі дарунку, і організатори, компанія Bosch. Перші, бо отримають дійсно унікальний об’єкт, другі, що змогли продемонструвати можливості свого продукту, а також підтримати молодих митців.

Нагадуємо, що останній день конкурсу відбудеться 9 вересня на території гіпермаркета «Епіцентр» за адресою пр-т Григоренка, 40. Змагатимуться, Станіслав Видиборець (Слікез) і Євгеній Мельничук, які будуть створювати арт-об’єкти на користь смарт-воркінг Сад і IZONE.


Читати також