Життя без солі: користь чи шкода?

Життя без солі

Чи потрібна сіль нашому організму? Або можна обійтися без підсолювання їжі, вживаючи продукти, в яких сіль міститься в природному вигляді? Але як же тоді бути з тим, що сіль здавна присутній на нашому столі? Більш того, коли-то вона цінувалася на вагу золота. Так що таке сіль: біла смерть або необхідний компонент для життєдіяльності організму? Спробуємо розібратися з цими питаннями. Розповідає сайт https://healthday.in.ua/

Для чого потрібна сіль?

Хімічна формула кухонної солі, як ми знаємо ще зі школи, NaCl, тобто сіль - це з'єднання натрію з хлором. Хлорид натрію міститься в усіх рідинах нашого організму - в крові і лімфі, шлунковому соку та жовчі, сльозах і слині.

Всім відомо, що людський організм на 60-70% складається з води. Без води життя було б неможливе. Вода ж у всіх клітинах нашого організму утримується завдяки солі. При відсутності солі наше тіло просто висохне.

Сіль бере участь у всіх біохімічних процесах, що відбуваються в організмі. У крові NaCI міститься 0,9%, і ця концентрація повинна бути постійною. Будь-яке її зміна призводить до порушення обміну речовин і в подальшому до розвитку хвороб.

Натрій - найважливіший макроелемент нашого організму. Він міститься в кістках, м'язах, нервовій тканині і в позаклітинних рідинах. Саме натрій регулює водно-сольовий обмін в клітинах. Він доставляє живильні речовини в клітини, бере участь в білковому обміні.

Крім того, натрій задіяний в виробленню шлункового соку і травних ферментів. Він сприяє передачі нервових імпульсів, підтримує обсяг крові, бере участь в скороченні м'язів.

В середньому людині в день необхідно 4-6 г натрію. Повністю забезпечити цю потребу без використання солі проблематично. Так, наприклад, щоб отримати добову дозу натрію, треба з'їсти 10 кг помідорів (в них натрію досить багато - 40 мг на 100 г). Рекордсменом же за змістом натрію є морська капуста (500 мг в 100 г). Так ось, її доведеться з'їдати трохи менше кілограма - і кожен день.

Хлор, що міститься в кухонної солі, теж необхідний організму. Він сприяє виробленню соляної кислоти, яка становить основу шлункового соку. При нестачі хлору порушується діяльність травної системи.

Разом з натрієм і калієм хлор бере участь у водно-сольовому обміні, нормалізує водний баланс. Він входить до складу міжклітинної рідини, підтримуючи сталість осмотичного тиску. Хлор також допомагає виведенню з організму продуктів його життєдіяльності.

Чим небезпечна сіль?

І все-таки білою смертю сіль прозвали невипадково. Її надмірне споживання не тільки не корисно, але може завдати великої шкоди здоров'ю.

Корисна властивість солі - здатність утримувати воду - може обернутися своєю протилежністю. Якщо солі в організмі занадто багато, в ньому накопичується велика кількість води. А це веде до сильному навантаженню на органи, в першу чергу на серце і нирки, серце змушене перекачувати зрослий обсяг крові, нирки - фільтрувати і видаляти надлишки води. В результаті - набряки, підвищення кров'яного (гіпертензія), внутрішньочерепного (головні болі), внутрішньоочного (порушення зору) тиску.

Робота нирок в постійному авральному режимі призводить до їх захворювань, а зайва сіль випадає в кристали, утворюючи камені в сечовому міхурі.

Якщо ж порушений обмін речовин, то зайва сіль відкладається в суглобах, приводячи до розвитку подагри.

Солити або не солити?

Лікарі стверджують, що здоровій людині кухонна сіль необхідна. Інша справа, що більшість з нас вживає її в надлишку. Норма солі становить близько 15 г в день, але це з урахуванням солі, що міститься в продуктах (приблизно 10 г). Значить, на безпосереднє подсаливание їжі повинно йти близько 5 г (в одній чайній ложці без гірки 7 г солі). На ці цифри і треба орієнтуватися.

Зараз дуже модною стала дієта без солі. У медицині вона показана при деяких захворюваннях нирок. Але частіше її використовують навіть не для здоров'я, а для схуднення. Дійсно, при відмові від солі вага знижується. Але відбувається це не за рахунок спалювання жиру, а через те, що з організму видаляється вода. Правда, страви без солі здаються настільки прісними і позбавленими смаку, що багато їх все одно не з'їси. Можливо, це і призводить до зниження ваги.

Тим, хто вирішує схуднути за допомогою повної відмови від солі, слід знати, що тривале проходження солі дієті небезпечно порушеннями обміну речовин, зневодненням організму, збоями в процесах травлення.

Потрібно також враховувати, що потреба в солі зростає в спеку і при сильних фізичних навантаженнях. Саме тому починати без солі дієту влітку не варто. На час її проведення треба також відмовитися від занять в тренажерному залі.

І не затягуйте дієту більш ніж на 2 тижні - це небезпечно. І натрій, і хлор нам вкрай необхідні. Тієї солі, яка міститься в продуктах, для нормальної роботи організму недостатньо. Просто не пересолюйте їжу, відмовтеся від солінь і копченостей. Цього буде досить.


Читати також