​Звуки Львова: орган... у Франції

​Звуки Львова: орган... у Франції

Неочікувану форму "концерт-лекція" нині практикували у Львівському органному залі. Було цікаво і зрозуміло різноманітній авдиторії - хоча такій лекції позаздрили б навіть викладачі будь-якого львівського університету, бо проілюструвати світ музики живим звучанням органу їм не вдасться. Лише за асистенції високотехнічної майстрині гри на органі Олени Мацелюх твори таких віртуозних французьких композиторів фізично досягали слухачів. Експериментували багато: з "Епілогом" Жана Лянгле, зіграним лише на самих педалях органу (дай Боже всім добрим піаністам грати руками так, як майстриня робить це ногами!) . А ще добре відома "Павана" Габріеля Форе, що раптово видалася наче створеною для ... саксофону та органу (саксофоністом був Ігор Мацелюх)!

Звуки Львова. Орган у Франції. Богдан Котюк

Інші твори - вже модерніші інтерпретації давньої органної форми, тому неочікувано концерт поєднав щось дуже просте і набагато складніше для непідготовленого слухача. Звісно ж, детально й інформативно, з натхненням виступав лектор органолог Богдан Котюк, саме завдяки ньому в думках слухача міг сформуватися часовий образ розвитку органу та органної музики на прикладі історії Франції. Готична атмосфера та унікальний звук львівського органу додали до перформансу чогось надзвичайного.

Орган у Франції. Відгук від Queen-Gorilla

п.с. спасибі за організацію Герману Гошкадору та його ентузіастичній команді) безкоштовні натхненні події у Львові - саме те, що має перспективи.

Ще одне п.с. - я лузєр лотерейний тому тішусь за тих, хто таки отримав книжкові призи на цьому файному заході.

І ще... Розповідав лектор про визначного майстра органів - Арістіда Кавайє-Коля. І раптом помічаю, що на давньому фото цей діяч просто дуже дуже дуже схожий на Богдана Котюка!... Або це вже почалися органні галюцинації)))...)

Queen-Gorilla
Фото з концерту Natali Med



Читати також