Завершився конкурс вокалістів імені Василя Сліпака

Конкурсанти відзначили, що зараз конкурс імені Сліпака є найкращим вокальним конкурсом в Україні

20 грудня у Львівській філармонії завершився конкурс вокалістів імені Василя Сліпака, присвячений пам'яті зірки паризької опери, який обрав шлях бійця АТО. Підсумки конкурсу завершилися гала-концертом, на якому виступили фіналісти і журі. На конкурсі обирали кращих у двох категоріях: найвищу відзнаку здобула Софія Кошелєва (сопрано), у другій категорії перемогла Ганна Твердова (сопрано). Також журі оминуло номінацію Гран-прі.

Команда організаторів конкурсу поділилися враженнями про те, як це – вперше проводити такий масштабний захід. Брат Василя Сліпака Орест зазначив, що він радий, що конкурс відбувся саме у філармонії. «Я дуже хвилювався, але все відбулося справедливо.Василь теж був справедливим та чесним, тому я думаю, що й він був би задоволений таким результатом».

Виконавчий директор конкурсу Олег Созанський розповів, що прийшов у команду конкурсу на готову ідею, яка на той момент народилась. “Її просто треба було втілити. І я щасливий, що втілювати довелось мені, – додав він. – З Василем Сліпаком ми часто перебували в одних стінах, але не дуже були близькими. Зараз спільними силами команда організаторів зробила потрібну справу. Приємно відчувати і підтримку від батьків Василя Сліпака, які прийшли на відкриття конкурсу”.

Член журі, який також диригував у третьому турі конкурсу,Тарас Криса зазначив, що гала-концерт відбувся на вищому рівні. Він подякував організаторам за титанічну працю і додав, що було приємно належати до журі, з членами якого дуже просто працювати та об'єктивно оцінювати конкурсантів.

Солістка Мадридської, Римської та Віденської опер Софія Соловій розповіла, що журі працювало чітко та професійно. “Я задоволена: спільно і швидко ми приходили до одного рішення. Василь Сліпак достойний пам’яті і це дуже добре що ми можемо таким способом вшанувати його велике ім’я», – додала співачка. Професор Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Валерій Буймистер також підкреслив, що робота журі була злагодженою.

Головний диригент Української Капелі Бандуристів ім. Тараса Шевченка з Детройта Олег Махлай розповів: «Графік, в якому я працюю, дуже напружений, але я згодився взяти участь у цьому конкурсі та оцінювати молоді таланти. Головною моєю умовою була чесність конкурсу і журі. І щодо цього жодних сумнівів не виникло”. Соліст Національної опери Сергій Магера додав, що сам Василь Сліпак, мабуть, був би задоволений результатами конкурсу.

Солістка Варшавської опери Ольга Пасічник зазначила: “Цей конкурс особливий не тільки тому, що Василь – патрон світової опери, а й тому, що він відрізняється від усіх своєю непідкупністю та чесністю. Саме таким був і сам Василь – він ненавидів корупцію”.

Кожен з членів журі на згадку про конкурс отримав пам’ятку – статуетку з лого конкурсу Василя Сліпака. Самі конкурсанти відзначили, що зараз це найкращий вокальний конкурс в Україні.


Читати також