Підсумки фестивалю прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу «Різдвяні зустрічі»

Підсумки фестивалю прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу «Різдвяні зустрічі»

20 січня 2017 року Дніпровському Палаці дітей та юнацтва відбувся 9-й фестиваль прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу «Різдвяні зустрічі».

Організатор фестивалю: Благодійний фонд «Помагаєм».

Фестиваль «Різдвяні зустрічі» щорічно збирає родини, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В рамках фестивалю відбулося нагородження сімей в 10 номінаціях, проходили творчі майстер-класи та шоу-програма.

Мета фестивалю «Різдвяні зустрічі» - відзначити успіхи і досягнення сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; зміцнити в дітей-сиріт гордість за свою сім'ю; показати позитивні приклади в вихованні прийомних дітей і популяризувати усиновлення і опіку. Фестиваль проводиться в період новорічних і різдвяних свят, завдяки чому сім'ї з усієї області можуть зібратися разом і поспілкуватися в невимушеній атмосфері свята.

Фестиваль проходить вже вдев’яте. Цьогоріч в заході взяли участь 71 родина, в яких виховується 409 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з різних куточків Дніпропетровської області. Це лише 20% дітей з прийомних сімей (ПС) і дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), які є в нашому регіоні. Всього в Дніпропетровській області в сім'ях виховуються 1791 дитина з числа сиріт та позбавлених батьківського піклування (935 хлопчиків і 856 дівчаток). З них 690 дітей виховуються в прийомних сім'ях та 1101 - в дитячих будинках сімейного типу.

На святі дітей розважали клоуни волонтерської групи «Доктор клоун» і аніматори, проводилися творчі майстер-класи. Діти створювали новорічні листівки, пробували виготовляти воскові свічки. Дівчата могли причепуритися в імпровізованому салоні краси - волонтери-перукарі робили зачіски і розпис хною мехенді, хлопчаки наносили на обличчя аквагрим. Дід Мороз і Снігуронька заслуховували віршики у виконанні дітей і дарували подарунки за артистизм і старання.

В рамках фестивалю відбулося нагородження 10 сімей в різних номінаціях (див. у таблиці).

Журі фестивалю, до складу якого входять досвідчені прийомні батьки та батьки-вихователі, визначили сім'ї Дніпропетровської області, які продемонстрували видатні успіхи в різних сферах за підсумками минулого року. Переможці відзначені дипломами та цінними призами.

Фестиваль завершився новорічною виставою, підготовленою волонтерським театром «Київстар». Вистава «21-а новорічна казка» - це добра світла казка про вічні цінності, які зрозумілі і близькі всім.

Фестиваль «Різдвяні зустрічі» фінансується за рахунок благодійних пожертв приватних осіб і компаній. У заході щорічно задіяні десятки волонтерів. Фестиваль «Різдвяні зустрічі 2018» підтримали: Мережа дитячих парків «Дитяча планета», інтернет-магазин іграшок "TOYS", Українська Біржа Благодійності, інтернет-магазин іграшок «Шаратойс», ТРЦ «Гранд плаза», Студія свята "Мерлін", Агентство дитячих свят «Baby Space», Івент агентство "Полосатый слон", Інтернет-магазин «Арткопилка», Центр розвитку родини «Семицвет», волонтери СШ № 39 м. Дніпро.

Детальну інформацію можна отримати за тел. (056) 732 48 07, 063 419 65 43, Ольга Ярошенко, PR менеджер фонду «Помагаєм».

Про організатора заходу

Благодійний фонд «Помагаєм» з 2009 року підтримує сім'ї, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в Дніпропетровській області. Фонд надає матеріальну допомогу, психологічні та юридичні консультації прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу.

Крім роботи з прийомними сім'ями, фонд підтримує сім'ї в кризових ситуаціях, малозабезпечені сім'ї, надає адресну допомогу важкохворим дітям, підтримує медичні установи, реалізує проекти у сфері освіти, культури і спорту, а також проекти, спрямовані на соціалізацію людей з інвалідністю.

Інформація про корпоративний волонтерський театр Київстар

Перший спектакль волонтерського корпоративного театру Київстар був поставлений в 2010 році в Києві. З такою ініціативою виступили співробітники компанії. Згодом творчі колективи волонтерів сформувалися і в декількох регіональних офісах, в тому числі і в Дніпрі. Всього за 8 сезонів було проведено 40 вистав у різних містах України, які переглянули понад 18 000 глядачів.

Ідею постановок придумують самі співробітники Київстар, потім ідеї допрацьовуються під керівництвом професійного режисера.

Щороку новорічна вистава - це нова історія. Акторський колектив намагається зробити сценарії веселими, динамічними і сучасними. Цього разу спектакль «21-а новорічна казка» - це добра світла казка про вічні цінності, які зрозумілі і близькі всім.

Переможці фестивалю
прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу
«Різдвяні зустрічі 2018»
за підсумками 2017 року

Номінація

Переможець

  • «Відкриття року» - створені в 2016 році сім'ї, які за час свого існування досягли видатних успіхів у вихованні дітей.

Відкриття року

  • Дитячий будинок сімейного типу Карячки Галини Григорівни, Карячки Віктора Олександровича (Васильківський р-н)

Галина Григорівна та Віктор Олександрович у 2011 році взяли під опіку трьох хлопців. У 2015 році прийняли рішення створити прийомну сім'ю, пройшли навчання, але через бюрократичні моменти так і не змогли стати прийомними батьками. Але їх це не зупинило, і у 2017 році вони пройшли ще одне навчання і створили вже дитячий будинок сімейного типу. Галина Григорівна дуже заряджає оточуючих позитивом і надихає на добрі справи. І за порадою мами, а мама поганого не порадить, її дочка Юлія та зять Дмитро, наслідуючи приклад батьків, у 2017 році створили прийомну сім'ю. Тепер у них, як каже Галина Григорівна, на дві сім'ї 12 дітей. Все роблять разом і дружно. Дивлячись на презентацію на екрані, не важко здогадатися які таланти має Галина Григорівна, і чому вона і Віктор Олександрович можуть навчити своїх дітей. А головне, що в їхній родині панують любов, доброта і сімейне тепло.

  • «Сім'я року» - номінуються сім'ї, в яких створена краща сімейна атмосфера й умови для повноцінного розвитку дитини.

Сім’я року

  • Дитячий будинок сімейного типу Копійки Ігоря Івановича, Копійки Світлани Олександрівни (м. Кам'янське)

У родині Копійок Ігоря Івановича і Світлани Олександрівни все почалося як у казці: жили-були тато і мама, і було у них троє синів, а мамі дуже хотілося маленьку донечку, а тато мріяв про велику родину. І в 2008 році тоді ще в прийомну сім'ю Ігор і Світлана взяли першу донечку. Їм так хотілося щоб у багатьох дітей була сім'я. З'явилися нові дівчатка й хлопчики, братики і сестрички ... І ось вже в 2018 році дитячому будинку сімейного типу виповнюється 10 років. Дружна сім'я Копійок радіє своїм успіхам та досягненням. Хлопці відвідують різні гуртки, спортивні секції, музичну школу. Сім'я багато подорожує. Завдяки всьому цьому родина сильніше згуртувалася. Девіз сім'ї: зробити якомога більше дітей щасливими і життєрадісними, дати їм родину, в якій є тато і мама, брати і сестри, турбота і розуміння, любов і терпіння. Ось так у пошуку маленької донечки доля подарувала Ігорю Івановичу і Світлані Олександрівні 18 хлопців. А ще в 2017 на році міська влада Кам'янського купила родині нову машину, про яку родина довго мріяла. Мрії збуваються! Головне в них вірити!

  • «Спортивна сім'я року» - номінуються сім'ї, в яких діти займаються спортом і досягли успіхів.

Спортивна сім’я

  • Дитячий будинок сімейного типу Замєсова Сергія Івановича, Замєсової Людмили Петрівни (м. Верхньодніпровськ)

Родина Замєсових Людмили Петрівни та Сергія Івановича з маленького містечка Верхньодніпровськ. Дитячому будинку сімейного типу в 2018 році виповнюється 11 років. Батьки випустили у доросле життя чотирьох дівчат, зараз в родині 10 дітей — 5 дівчаток та 5 хлопчиків.

Вся сім’я любить займатися спортом та туризмом. Діти займаються стендовим лазінням, футболом, баскетболом, стрітболом, настільним тенісом, пневматичною стрільбою.

Діти не тільки беруть участь в шкільних змаганнях, а й у районних та обласних, і неодноразово займали призові місця. В підтвердження цьому є кубки, дипломи та 76 медалей. Але крім спорту діти захоплюються грою на фортепіано, відвідують театральний та танцювальні гуртки.

Родина Замєсових - це любляча сім’я, де підтримують одне одного і завжди підставлять плече допомоги.

  • «Умілі ручки» - номінуються сім'ї, в яких діти займаються різними видами декоративно-прикладного мистецтва.

Умілі ручки

  • Прийомна сім’я Бутенка Владислава Миколайовича, Вєрченко Валентини Миколаївни (м.Павлоград)

Прийомній сім'ї Верченко Валентини Миколаївни та Бутенко Владислава Миколайовича з м Павлограда вже 7 років. Вони виховують двох розумниць і красунь Настюшу і Христину.

Дівчата мають різнобічні захоплення - вони танцюють, в'яжуть, малюють. Неодноразово займали призові місця на міських, обласних і навіть всеукраїнських фестивалях. Вдома багато кубків і медалей.

Але особливе захоплення Насті і Христини - робити різні вироби. Коли були поменше, то це були вироби з паперу, картону, потім захопилися шиттям ляльок. Кожен шматочок тканини в будинку йшов у справу. Спочатку це були смішні, не дуже й схожі на ляльок роботи. Згодом все стало виходити краще і краще. А нещодавно у дівчаток з'явилося нове захоплення - вироби з пластикових пляшок. Ідею дівчатка розвідали в Інтернеті і захотіли спробувати. Багато терпіння і часу знадобилося, щоб на світ з'явилася перша робота - пальма, яка і стала першим прикрасою клумби біля будинку. Тепер творіння Насті і Христини можна побачити на клумбах біля багатьох будинків. Також такі подарунки отримав дитячий сад і рідна школа №6.

Дівчата стали переможцями шкільних і міських конкурсів виробів.

Мама і тато дуже пишаються і підтримують своїх дочок. І сподіваються, що їх азарт не пропаде, і вони знову і знову будуть радувати своїми роботами, успіхами і перемогами.

  • «Милосердя року» - сім'ї, які надають допомогу нужденним, відгукуються на проблеми інших людей і в такому дусі виховують своїх дітей.

Милосердя року

  • Дитячий будинок сімейного типу Шевченко Любов Іванівни (Верхньодніпровський р-н)

Дитячому будинку сімейного типу Шевченко Любові Іванівни вже 10 років. Це перша прийомна родина, створена в Верхньодніпровському районі. Любов Іванівна виховує десятьох дітей, вона жодного разу не поскаржилася, що їй важко. Вона мама з великої літери, має 35 років педагогічного стажу. Всі роки вона пропрацювала вихователем в дитячому садочку. З самого дитинства знала ким хоче стати в майбутньому, жодного разу не пожалкувала про свій вибір. До неї часто звертаються інші прийомні батьки за порадою.Любов Іванівна мудра, терпляча та розсудлива, з розумінням та турботою ставиться до кожної своєї дитини та до кожного, то звертається до неї за допомогою. В 2017 році Любов Іванівна погодилася взяти двох маленьких дітей, яким терміново потрібна була домівка. Вона разом зі своїми дорослими дітьми доглядала за малюками. Потім Любов Іванівна прихистила ще трьох дітей. Жінка піклувалася про них, придбала необхідний одяг, утримувала за свій рахунок. І все це вона робила безкорисно, з душевною теплотою та материнською любов’ю. Але ж її ім’я співзвучне з таким почуттям, як любов. Любов Іванівна є активним волонтером громади. Вони разом з дітьми допомагають військовим АТО.Віддаючи свою турботу, любов та терпіння вона намагається створити для дітей не лише сімейний затишок, а й бути для дітей старшим товаришем, взірцем для прикладу милосердності.

  • «Золота ліра» - номінуються сім'ї, в яких діти мають музичні або вокальні здібності.

Золота ліра

Прийомна сім’я Родіонова Олексія Васильовича, Родіонової Світлани Вікторівни (Чечелівський р-н м.Дніпро)

Напевно Олексій Васильович і Світлана Вікторівна не могли і уявити, що їх Максим стане музикантом. Займатися музикою Максим почав у 7 років, сам попросив відвести його в музичну школу. Перший інструмент, на якому почав грати, була флейта, через два роки вчитель запропонував змінити інструмент - флейту на саксофон. Так Максим почав вчитися грі на саксофоні. Хлопецт багато бере участь в районних, міських музичних конкурсах, фестивалях, в міських заходах і святах. Був учасником "Шоу-пісочної анімації", де здійснював музичний супровід цього шоу. Учитель Максима - Мірошниченко Максим Іларіонович, працює тут в цьому Палаці дітей та юнацтва, в якому символічно і проходить наш фестиваль і нагородження. Максим є учасником "My Little band", який заснував Володимир Марховський. Користуючись нагодою хочемо запросити любителів джазу, 28 січня в Філармонію, де о 12 годині відбудеться концерт цього колективу, і Максим братиме в ньому участь.

  • «Артистичність року» - номінуються сім'ї, в яких діти мають акторські здібності, займаються хореографією.

Артистичність року

  • Дитячий будинок сімейного типу Чуб Людмили Едвардівни (м.Жовті Води)

В номінації «Артистичність року» нагороджуються сім'ї, в яких діти мають акторські здібності, займаються в театральних гуртках або беруть участь в домашніх спектаклях. І такі здібності безсумнівно має Олександра. Підтвердженням тому є її нагороди. Олександра займається в музичній школі, і тому жодне сімейне свято не обходиться без її участі. Вона грає на акордеоні, співає пісні. Це не просто виступи, а художні номери. Завдяки Людмилі Едвардовні, яка побачила здатності дочки, Олександра стала такою, якою вона є. Людмила Едвардовна підмічає здатності кожної своєї дитини. І до кожного вона знаходить свій підхід і намагається знайти в кожній дитині потенціал і таланти. Зараз у Людмили Едвардовни 6 дітей.

Сім'я Чуб дуже творча і різнобічна. У родині співають, танцюють, займаються рукоділлям. Діти беруть активну участь у громадській діяльності.

З-під материнського крила Людмили Едвардовни за 11 років вийшли в самостійне життя 19 хлопців. 11 вже створили свої сім'ї, вона багатодітна бабуся, у неї 10 онуків.

Хочеться побажати Олександрі, Людмилі Едвардовні і всім її дітям творчих успіхів, досягнення цілей, залишатися ще довгі - довгі роки великою, дружною сім'єю.

  • «IQ року» - номінуються сім'ї, в яких діти мають видатні успіхи в навчанні.

IQ року

  • Дитячий будинок сімейного типу Плєханової Галини Геннадіївни, Плєханова Миколи Юрійовича (м.Дніпро)

В сім’ї Плєханової Галини Генадіївни та Миколи Юрійовича виховується 8 дітей. Всі вони мають певні досягнення. Але саме сьогодні хотілось би відзначити сина Галини Геннадіївни та Миколи Юрійовича, Костянтина. Костянтин успішно закінчив Дніпровський педагогічний коледж, вступив до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара на історичний факультет і навіть не мріяв про освіту за кордоном. Але доля йому посміхнулася та віддячила за його наполегливість у навчанні. Влітку 2017 року в Україні реалізовувався благодійний проект «Українсько-словацької ініціативи», який був направлений на сприяння навчанню дітей з прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу за кордоном. І родині довелось за дуже короткий час прийняти рішення про можливість Костянтина навчатись за кордоном, дуже швидко зібрати документи і пройти конкурсний відбір. Костянтину вдалося це зробити, і зараз він навчається в Словаччині. Фонд «Помагаєм» став посередником у цій справі. Ми дуже пишаємося тим, що внесли свою частку в таку важливу подію в житті Кості та його батьків. Бо він того гідний. Коли ми запитали Галину Геннадіївну, як вона може охарактеризувати свого Костю, вона нам написала: «Чудова дитина, моя права рука, йому можна доручити будь-яку роботу і бути впевненим, що все буде зроблено на відмінно. Чи то підготувати документи, чи то з'їздити за врожаєм на дачу, чи посидіти з молодшими дітьми. Відповідальний в будь-якій справі, вміє ставити цілі і досягати їх. Думає про майбутнє. Цікавиться всім на світі, захоплюється політикою. Патріот України, мріє про позитивні зміни в нашій країні, обов'язково повернеться в Україну з європейською освітою, щоб втілити свої мрії. Займався благодійністю, особливо переживає про хворих людей (нерідко жертвував великі суми на операції від раку) і турбувався про беззахисних людей похилого віку, яким допомагав в будинку для літніх людей».

  • «Господарі року» - номінуються сім'ї, успішні в сільськогосподарській діяльності.

Господарі року

  • Прийомна сім’я Лапунова Олега Федоровича, Бостан Міри Михайлівни (Широківський р-н)

Бостан Міра Михайлівна і Лапунов Олег Федорович за 11 років виховали шість дітей. Зараз в їх родині виховуються 3 хлопці. Так вже повелось в народі, що чоловік має бути хорошим батьком, захисником та господарем. Саме цьому батьки навчають чоловічу частину родини. Олег Федорович та Міра Михайлівна змалечку прищеплюють синам любов до землі, вчать сільськогосподарській справі. Мати навчає готувати страви, прибирати. Батько вчить, як облаштувати, відремонтувати будинок. Разом ремонтують техніку. Хлопці навчаються всьому у своїх батьків, беруть з них приклад. Адже уміння і навички дітей в майбутньому допоможуть забезпечити себе та свої родини.

  • «Мандрівники року» - номінуються сім'ї, які багато подорожують.

Мандрівники року

  • Прийомна сім’я Сіладі Владислава Івановича, Сіладі Наталії Олександрівни (Юр'ївський р-н)

Прийомна родина Сіладі Владислава Івановича та Наталії Олександрівни проживає у мальовничому селі Юр’ївського району – селі Новов’язівське. Родина творча, приймає активну участь у житті села. В родині виховуються 9 дітей.

Батьки вчать дітей як правильно та с користю організовувати свій вільний час та дозвілля, зацікавлюють дітей творчою роботою, привчають їх господарювати на кухні, на подвір’ї, у будинку. Також при першій нагоді всією родиною відпочивають на ставку, організовують сімейний скаутський табір.

В 2017 році сім’я побувала в багатьох історичних місцях України, підтвердженням чому є неймовірні фото родини в місцях подорожування.

Кожна подорож додає дітям настрою, знань, масу нових вражень та захоплення від краси рідної країни.


Читати також