Підсумки 11-го Дитячого Форуму у Львові

Підсумки 11-го Дитячого Форуму у Львові

10-13 травня у Львові відбувся 11-ий Дитячий Форум – унікальний захід, у якому поєднується гра з отриманням різних корисних вмінь і навичок, де письменники, художники, науковці, спортсмени, музиканти, винахідники, музейники, бібліотекарі, майстри діляться своїми вміннями з дітьми і цим роблять світ кращим.

Засновником та організатором Дитячого форуму від 2007 р. є ГО «Форум Видавців».

З 2016 р. захід проводиться в рамках програми “Львів – місто літератури ЮНЕСКО”.

Співорганізатори: Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Львівська міська рада, Культурно-мистецький центр «Львівський палац мистецтв».

Цього року відвідувачів об’єднала просторова гра-квест «8 ключів Буквордсу». За легендою, одного весняного ранку за книжковою шафою у Львові знайшли потаємні двері до чарівного королівства Буквордс. Кожного разу, коли відкриваємо нову книжку, нас чекає щось нове. Так і тут – ніколи не знаєш, що саме побачиш у нових землях Королівства: пригоди чи випробування, незабутні враження чи безцінний досвід. І все було б чудово, якби одного дня не сталася халепа – загубилися чарівні ключі, які дітям-відвідувачам необхідно було зібрати у форматі гри. Зібравши ключі, діти ставали володарями Буквордсу.

Загалом, за всі чотири дні Дитячого форуму статус “Володар Буквордсу” дітьми-відвідувачами отримано 2 710 разів, статус “Почесний Друг Буквордсу” – 4527, а “Почесний Гість Буквордсу” – 9 316.

Важливою складовою заходу був книжковий ярмарок, у якому взяло участь 36 видавництв з усієї України.

Загалом, у межах Дитячого Форуму-2018 відбулося 1170 заходів, з них:

  • Печера Жахайликів (літературний простір), 77 заходів;
  • Долина Драконів (музейний простір), 171 захід;
  • Галявина Єдинорогів (творчий простір), 154 заходи;
  • Галактична імперія (науковий простір), 175 заходів;
  • Камелот (спортивний простір), 165 заходів;
  • Задзеркалля (сценічний простір), 52 заходи;
  • Зачарований ліс (екологічний простір), 157 заходів;
  • Ігросфера, 32 заходи;
  • Королівський дитячий садочок (простір для дошкільнят), 187 заходів.

Дитячий Форум відвідало 10 041 особи, з них:

5485 відвідувачів, які придбали квитки

4556 взяли участь у заході безкоштовно, в тому числі:

1769 осіб пільгових категорій

414 супроводжуючих осіб

316 за квотою партнерів

659 дітей за квотою учасників

1329 учасників заходів та книжкового ярмарку

69 журналістів

У Дитячому Форумі взяло участь 125 організацій-учасників, серед яких – видавництва, книгарні, музеї, театри, бібліотеки, виробники іграшок, інтернет-магазини, громадські та освітні організації, літні дитячі табори, автори, художники, музиканти, науковці, мандрівники.

140 волонтерів допомагало у проведенні Дитячого Форуму.

За подіями Дитячого Форуму слідкували 34 138 підписників на Фейсбуці.

Програма Дитячого Форуму була опублікована на сайті bookforum.ua, а також надрукована тиражем у 14 000 примірників.

Благодійники Дитячого форуму: проект «Ідея міста», Український Католицький Університет, Дитячий розважальний комплекс «Ігроленд», компанія «Кормотех», Духовний театр «Воскресіння», Львівський Інститут банківської справи УБС НБУ, ГО «Територія ініціативної молоді (ТІМ)», Львівський молодіжний клуб, Інтернет-компанія «Biblyuk.com».

Офіційний інтернет-партнер: УАРНЕТ

Офіційний технічний партнер: Мережа магазинів «Комп'ютерний всесвіт»

Офіційний партнер з нетворкінґу: 2EVENT

Партнер з поселення: готель Skarbek's

Солодкий партнер: Майстерня карамелі

Тістечковий партнер: кав’ярня “Штука”

Традиційно гостями Фестивалю дитячого читання «Книгоманія», що відбувся в межах Дитячого форуму, стали переможці Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2018». Для них була організована спеціальна програма, що включала: офіційну церемонію нагородження у Науковій бібліотеці ЛНУ ім. Івана Франка, відвідування Дитячого форуму, захоплюючу вечірку у стилі «Гаррі Потер», брейнстормінг на тему «Як довести підліткам, що читати не страшно?» за участі українських письменників Тетяни Стус, Дари Корній, Олега Чаклуна та Івана Андрусяка, а також цікаві екскурсії.

Участь у Фестивалі дитячого читання «Книгоманія» взяли: 32 переможці Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія» з Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Харківської, Херсонської, Чернівецької, Чернігівської областей та м. Львова та 43 переможці районних та міських етапів конкурсу «Книгоманія» з Львівської області.

ВПЕРШЕ! 11 травня книгомани оголосили про «захоплення влади» у Львівській обласній державній адміністрації. Діти мали змогу потрапити без перешкод до ЛОДА та весело провести там час, взявши активну участь у історичному квесті. Суперчитачі України та голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка підписали Перший книжковий універсал.

Крім того, 11 травня ЛОДА перетворилась на додаткову локацію Дитячого форуму, відвідувачі якої – а це були учні львівських шкіл, а також діти співробітників ЛОДА, які відгукнулись на “книжкову мобілізацію” – мали змогу відвідати різноманітні заходи, а саме: зустріч із письменницею Галиною Вдовиченко та художницею Христиною Лукащук «Ранок із "Совою, яка хотіла стати жайворонком”», видовищні майстер-класи «Пекельні машини», «Видавничий кластер» та 3D-ручки, інтерактивні та настільні гри, комікси, фантастична фотозона «Принцеса Steampunk», екобібліотека.

Заходи проводили Львівська обласна бібліотека для дітей та Львівська обласна бібліотека для юнацтва.

Дитячий Форум-2018 це:

Книжковий ярмарок та ярмарок настільних ігор і розвиваючих іграшок

35 видавництв з 7 областей України взяли участь у Книжковому ярмарку, представивши свої книжкові новинки та хіти продажів попередніх років. На ярмарку також можна було придбати розвиваючі ігри та іграшки для дітей. Окремий блок «Ігросфера» зібрав найбільших виробників настільних ігор. Саме там цього року розпочався продаж ігор, які були розроблені на минулому форумі. В межах Ігросфери також було презентовано українські комікси. ВПЕРШЕ! Вхід на книжковий ярмарок був безкоштовний.

Література

Важливе місце на цьогорічному Форумі займала літературна програма.

У літературних заходах було задіяно 32 автори книг та 9 ілюстраторів.

2564 дитини відвідало літературні заходи.

Одним з найяскравіших заходів Дитячого форуму цього року стала презентація книги "Зірковий час Мишкових мишей. Як стати рок-зіркою?" Галини Вдовиченко. В межах Дитячого форуму народився цілий гурт, який грав на інструментах з підручних матеріалів та запалював відвідувачів танцями. Відбулася перша у Львові презентація книги «Це зробила вона», видавництва «Видавництво», де розповіли про 50 історій 50 успішних жінок. А також дискусія «Girl Power: як боротися зі стереотипами» за участі в.о. Міністра охорони здоров’я України – Уляни Супрун та українських письменниць Лариси Денисенко, Тетяни Стус та Галини Шиян.

Разом з Олександрою Кольцовою, колишньою лідеркою гурту “Крихітка Цахес”, а нині членом Правління Суспільного мовлення, у Буквордсі відкрили таємницю «Як приборкати Книжкозавра?».

Традиційно у літературній програмі відбулись презентації і автограф-сесії відомих дитячих письменників, перекладачів та ілюстраторів: Володимира Арєнєва, Сашка Гавроша,Лариси Денисенко, Мар’яни Савки, Галини Малик, Катерини Міхаліциної, Сергія Прилуцького, Надійки Гербіш, Галини Вдовиченко, Ганни Осадко, Тані Стус, Валентини Вздульської, Галини Ткачук, Івана Андрусяка.

На Дитячому форумі зазвучали «Колискові для Олекси» у виконанні Соломії Чубай. Це унікальний в Україні проект, котрий через українські колискові намагається розповісти світові про аутизм. Соломія Чубай показала мультик, створений Юстиною Могитич, про те, як її син Олекса, котрий має Синдром Аспергера, потрапив на нашу планету Земля з Космосу. Співали колискові разом з талановитим автором музики до проекту Сашком Главацьким та геніальним музикантом Томом Луголобі.

Щодня королівство Буквордс на тематичній землі «Галактична імперія» відкривало для дітей чарівний світ науки. Тут були і захоплюючі майстер-класи про створення світу, і конструювання роботів та уроки з програмування. Найбільше увага дітей була прикута до зони з окулярами віртуальної реальності.

На творчій «Галявині єдинорогів» один за одним виростали чарівні вироби, які діти робили своїми руками. Тут народилися чарівні витинанки, вигадані разом з львівською майстринею Дарією Альошкіною.

Інструктори ГО «Захист патріотів» упродовж чотирьох днів розповідали дітям, як правильно надавати першу домедичну допомогу та як викликати швидку. А студенти з УМСА (Української медичної стоматологічної академії) допомогли дітям перевтілитися у лікарів та дізнатися, який лікар що лікує та чому не варто їх боятися.

У межах медичних заходів Дитячого форуму відбулася також зустріч з в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун, яка разом з сімейними лікарями розповіла відвідувачам про медичну реформу та про те, як правильно обрати свого сімейного лікаря та на що варто звернути свою увагу.

Щоранку на Дитячому форумі діти мали змогу взяти участь у зарядці з олімпійцями та іншими видатними спортсменами та підготуватися до порятунку Буквордсу. Окрім цього, у дітей була можливість перенестися у часи Середньовіччя та взяти участь у історичних боях та пограти у футбол. Серед учасників: ГО Клуб історичної реконструкції «Лемберг», Клуб Лева, Dende Capoeira.

У межах Дитячого Форуму було представлено інклюзивні заходи, які покликані навчити дітей розуміння та толерантного ставлення до людей з особливими потребами. Тут діти навчилися читати шрифтом Брайля та мали змогу послухати концертну програму за творами Т. Шевченка у виконанні дітей із вадами зору, організовану Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами. Традиційно користувались популярністю майстер-класи із вивчення мови жестів від майстерні “Щастя”. Також Центр позашкільної освіти “Дитячі наукові студії” організували інклюзивний квест, щоб показати, як живуть люди із вадами зору та як ми можемо їм допомогти. Для цього звичайні діти брали до рук тростину, заплющували очі – і проходили дистанцію з перешкодами.

У Задзеркаллі діти мали змогу навчитися сценічній імпровізації та ораторській майстерності, а також завітати на концентр з джазової імпровізації. Багато дітей зібрав виступ дитячого гурту «PALANKA» та ексклюзивна презентація вокальної академії Павла Табакова. Вперше на Дитячому форумі відбувся показ фільму «Моллі Мун і чарівна книга гіпнозу» для дітей, а також показ медичного фільму “Травма лікаря” для дорослих.

Простір екології та мандрів серед учасників: Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Львівський міський дитячий еколого-натуралістичний центр та Організація Українських Скаутів, НСОУ «Пласт», ГО «Світ освіт». Простір був представлений різноманітними тваринами, а також саме тут можна було дізнатись про здоровий спосіб життя, зіграти в рухливі ігри, навчитись в'язати вузли, складати наплічник та розкладати намет.

Для діток дошкільного віку діяв окремий простір – Королівський дитячий садочок. Тут щодня відбувались руханки, театральні сценки, уроки з малювання, музики, читання і не тільки. Свої заходи проводили: Центр музичного розвитку «Темро», Мишеняткова абетка, NravoKids, Державний історико-культурний заповідник «Тустань». Творча майстерня Малювці.

Участь у Видавничому квесті взяло понад 1200 осіб.

Квест проходив на стендах 9-ох видавництв: «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Видавництво Старого Лева», «Читаріум», «КМ Букс», «Чорні вівці», «Навчальна книга – Богдан», «Картографія», «Урбіно», «Ранок». Усі питання квесту були сформовані довкола однієї теми, що перегукувалася з один із просторів – Печерою Жахайликів. Питання були сформовані самими видавцями довкола їхніх книжок.

Дякуємо співорганізаторам і партнерам, без яких проведення Дитячого форуму не було б можливим.

МЕДІАПАРТНЕРИ:

Генеральний інформаційний партнер: 1+1

Генеральний радіопартнер: Громадське радіо

Генеральний телевізійний партнер: Еспресо

Офіційний телевізійний партнер: ТРК «Львів»

Офіційний радіопартнер: ТРК «Львівська хвиля»

Офіційні медіапартнери: Твоє місто, Gazeta.ua, журнал «Країна», Газета по-українськи, WoMo, журнал «Український тиждень», газета «День».

Спеціалізовані інформаційні партнери: Читомо, БараБука.

Медіапартнери: Інформаційне агентство «Правда тут!», Львівське обласне радіо, Діти в місті, Дуже радіо, Культурний портал “Експеримент”, ФМ Галичина, НТА, Радіо Вголос, Хіт-ФМ. Львів, Перший західний, Львівська пошта, 4mama, Інформаційна платформа PenAll, Львівська газета, Ратуша, Ріа Львів, Афіша міста Львова, Пустунчик, Сайт міста Львова 032.ua, Акценти, Ваша афіша, Портал фестивалів ufest.in.ua, LvivOnline, Інтернет-портал OT-OТ.ua

ПРОГРАМНІ ПАРТНЕРИ:

гурток БДЮТ Франківського району Львова «Веселкові барви», школа сучасних танців «Born2Dance», культурна асоціація «Новий Акрополь», Крамниця приколів «Хохма-шоп», магазин розвиваючих іграшок «Маленький Сократ», творча майстерня та художня школа «Малювці», «Мишеняткова абетка», Національна скаутська організація України «Пласт», ЦДЮТ «Гармонія» при Народному домі смт. Рудне, «Яскрава доШкола», студія сучасного танцю «Fortuna-dance», Дарія Альошкіна, Бадмінтонні корти «Команчеро», ЦБС для дорослих м.Львова, відокремлений підрозділ «Львівська філія КНУКіМ», відокремлений підрозділ «Львівський факультет менеджменту і бізнесу Київського університету культури», вільний театр «ОКО», Всеукраїнська федерація Айкідо Йошинкан, Галина Дудар, Галицьке юнацтво, Львівський міський координаційно-методичний центр, ГО «Академія Айкібудзюцу», Львівська федерація Айкідо Йошінкан, ГО «Відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області», ГО «ЄвроІн», ГО «Захист патріотів», ГО «Світ Освіт», Центр розвитку медіаосвіти «Медіана», ГО Клуб історичної реконструкції «Лемберг», ГО «Коло друзів», Олена Горобець, ГО «Свербивус», гурт «Етноверв», Державний історико-культурний заповідник «Тустань», Дитяча бібліотека № 35 (Винники), Дитяча планета, Львівська обласна бібліотека для юнацтва, Дитяча школа народних мистецтв, ДНВП «Картографія», Дуже наукове шоу «ОШОУ», мережа приватних навчальних закладів ЕКОЛЕНД, Екологічна платформа, Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій, Національний університет «Львівська політехніка», Інтерактивний музей D.S.«Таємна аптека», Алевтина Кахідзе, Львівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді, Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Академія футболу для дошкільнят «Клуб Лева», Козівська районна бібліотека для дітей Тернопільської області та зразковий дитячий театр-студія «Дивосвіт», Студія дитячої творчості КОКО, Соломія Леньо, Літературно-меморіальний музей-квартира П.Г.Тичини у м. Києві, ЛММГО «Інститут українських студій», Дитяча кулінарна студія «Ложка», Львівська Академія СТАРТ_ІТ, Львівська майстерня щастя, Львівська обласна бібліотека для дітей, театр «Маска», Львівська школа джазу та сучасної музики, Львівський академічний обласний театр ляльок, Львівський історичний музей, Львівський міський відокремлений підрозділ ВМГО ФРІ, Львівський міський дитячий еколого-натуралістичний центр, Львівський музей історії релігії, Львівський театр імпровізації «Пан Коцик», Анна Матійченко, Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору», Міжнародний кінофестиваль для дітей і підлітків Чілдрен Кінофест, Модельна агенція «Джулія», Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові, Ольга Наконечна, Наукова бібліотека ЛНУ ім. І. Франка, Наукове шоу професора Ніколя, НУ «Львівська політехніка», Новіков Андрій, БОТОБАТЛ, НПО ГО «Освітній експеримент», Олена Секержинська, Організація Українських Скаутів, Павло Табаков, Палац культури ім. Гната Хоткевича, Ресурсний центр НУ «Львівська Політехніка», Родинний центр «Рясне», клуб думаючих батьків «Сім'я від А до Я», Студія «Дивосвіт», Личаківський БДЮТ м. Львова, Студія виїзних свят «Гайда Гоцати», Студія КіТ «На долоні», Тарас Кеб та «Майстерня дивних штук», Творча майстерня «Івасик Телесик», Дитяча модельна агенція «Рептилія», Театр «З вулиці на сцену», ТС «Винахідник», УДЮМК Залізничного району, Театральна студія «Крила», Українська академія друкарства, Олег Тягнизуб, ЦБС для дітей м. Львова, Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Центр музичного розвитку «Tempo», Центр позашкільної інноваційної освіти «Дитячі наукові студії», ЦМБ імені Лесі Українки, Юлія Шафранська, Baby Club, карвінг-студія DREAM, Innerspace, IT Step Academy, Look City, Lviv Mini Maker Faire, Makerspace Lviv, Nravo Kids, STEAM space, Центр середньовічних та ранньомодерних студій Symbolon, Tech Startup School, музична школа YOLO, Zoria Ray (Зоря Рей), Українська застава 501го Легіону, УМСА, ГО Освітній Експеримент, HIPHOP.SYHIV, Святослав Сідлецький, Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, Еврика, Світличка, Dende Capoeira, ГО «Фламмакор», Англійська Хелен Дорон, НК «РозУмНичкА» при Агенції іноземних мов Наталії Дячук «РУНА», БараБука, Flammacor, Натисни старт – настільні ігри.

КНИЖКОВІ ПАРТНЕРИ Фестивалю дитячого читання «Книгоманія»: Видавнича група «КМ-Букс», видавництво «Рідна мова», видавництво «Урбіно», «Видавництво Івана Малковича «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», Видавництво Старого Лева.

Контакти:

Прес-секретар Марія Кравченко

тел. 0990545905


Читати також