Диявол у детялях: «Дев'ята брама»

Диявол у детялах: «Дев'ята брама»

Віра в зло

Серед людей поширене примітивне ототожнення Антихриста з певною особою, яка прийде в апокаліптичні часи. Також ним може бути кожен новий диктатор, починаючи від імператора Нерона, аж до всім відомих Сталіна та Гітлера. Не дивно, що тепер трон Сатани, на думку людей, займають Дональд Трамп та Володимир Путін.

Режисер Роман Поланскі за своїми релігійними переконаннями є скептиком. Він сказав: «Я не вірю в диявола. У зло – так, але не в сатану». Так, Поланскі зняв один із найкращих фільмів на сатанинську тематику «9 брама». Мені цей фільм сподобався одразу, коли вийшов на екрани. Побачив його у 1999 році. Мені було дев’ять. Хоча стрічку не розумів, але вона естетично приваблювала, тому дивився її десятки разів. Нещодавно знову переглянув це кіно (а улюблені фільми можу переглядати багато разів) і для себе відкрив багато нового завдяки даному фільму.

Сатанинський нуар

Головну роль колекціонера книг Діна Корсо зіграв Джоні Депп. Це герой ставрогінського типу. Тільки зараз у Росії подібний образ був утілений режисером Володимиром Хотиненком в екранізації роману Достоєвського «Біси». Прекрасно зіграли персонажів Достоєвського актори Максим Матвєєв (Микола Ставрогін) та Антон Шагін (Петро Верховенський). Близьким є образ Люцифера, якого зіграв неперевершений Аль Пачіно в «Адвокаті Диявола» (1999). Але, на мою думку, поки що ніхто не перевершив типового слідчого зі старих нуарних фільмів Діна Корсо (Джоні Деппа). По сюжету його наймає колекціонер книг по демонології Борис Балкан (Френк Ланджелла), щоб він порівняв його книгу з двома іншими екземплярами та встановив автентичність однієї з них.

До речі, зйомки проходили в Парижі, Толедо та Лісабоні. На фоні неймовірної краси ви побачите нуарну картину без жодного добротолюбія.


Пройти через 9 ворота

Як завжди, глядачі хочуть знайти однозначні відповіді. Але Поланскі у цьому трилері не дає однозначні відповіді (їх і не може бути), а спонукає думати. То хто є Антихристом у стрічці?

За однією з версій ним є безіменна незнайомка (Еммануель Сеньє). Вона є відьмою, «ангелом-охоронцем», великою блудницею. Вона володіє надзвичайною силою, а тому захищає Корсо. Вона не має тіні, а її очі міняють колір. Актриса Еммануель Сеньє говорить, щоб зіграти цю роль, багато часу проводила у спортзалі. На мою думку, вона прекрасно впоралася зі своєю роллю.

У фінальній сцені вона займається сексом з Корсо. Вона радше нагадує Вавилонську блудницю, а не Антихриста. Тому ближче до істини версія, що ним є Дін Корсо. Борис Балкан не може бути Сатаною, бо є корисливою людиною. Корсо творить зло заради самого зла і від цього отримує задоволення. Та і справа не тільки в тому, щоб розгадати символи. А вести себе як егоїстичний герой Деппа. «По їхніх плодах ви пізнаєте їх» (Від Матвія 7:16). Він проходить через усі дев’ять воріт.

На мою думку, трилер є набагато глибшим і дає можливість припустити, що Диявол – це не лише особа. Бо він присутній у всіх героях. І вони своїми лихими справами наближають його прихід. У фільмі не бачив жодного позитивного героя. Нечистий також присутній у Вавилонській блудниці, а вони нагадують подружжя або хоча б коханців. Тому не випадково серед богословів поширена думка, що Антихрист – це не особа. Він є в кожному з нас. Він – відображення суспільних відносин. Якщо суспільство добре, то з ним Бог. А якщо зле – то Диявол.

У цій статті не претендую на абсолютну істину, а тому рекомендую подивитися один із моїх улюблених трилерів «9 брама». Дивіться та відкривайте для себе нові деталі. Цей фільм можна безкінечно розгадувати. Ось такий ребус.

Дмитро Тирусь


Читати також