15-09-2018 Мистецтво 2739

​Фільми про проституток: від класики до сучасності

​Фільми про проституток: від класики до сучасності

Проституція – це професія, яка не сприймається і не визнається українським суспільством. Дівчат, які займаються цією справою, називають образливими словами. Також вважають, що більшість із них не мають інтелекту. Тому люди, які працюють в даній сфері, не люблять коли їх називають проститутками. Але вони також люди. Прірву нерозуміння, заперечення та несприйняття може подолати зроблена мною добірка фільмів видатних режисерів. Готуючи цей список, не мав наміру підтримувати чи пропагувати легалізацію проституції, а лише дати можливість кіноглядачам зазирнути за лаштунки.

Ночі Кабірії (1957)


За цей фільм Федеріко Фелліні отримав дві нагороди Канського кінофестивалю. Також премію Оскар за найкращу іноземну кінострічку року. Фелліні писав деяких персонажів зі справжніх проституток, яких зустрічав під час зйомок «Шахраїв» (1955). Для кращої достовірності він консультувався з режисером Паоло Пазоліні, який відомий своїм знайомством з римським пролетаріатом. Він допоміг розробити діалоги для фільму.

Фелліні зняв яскраву життєву історію. Марію Чекареллі всі навколо називають Кабірією. Живе вона в одному з найбідніших районів Риму. Заробляє проституцією. Героїня постійно має якісь проблеми, наприклад, її намагаються вбити та пограбувати. Але також бувають приємні зустрічі – з багатієм, благодійником; вона навіть знаходить свого судженого. Але все одно стоїть над прірвою у житті. Зі своїми злетами та падіннями вона не втрачає надії.

Аккатоне (1961)

П’єр Паоло Пазоліні - режисер, письменник та сценарист, який спілкувався з низами суспільства. Як лівий режисер він був за пролетаріат. Він про них писав та знімав фільми. В основу картини лягла книга «Жорстоке життя» (1959)․ Фільм розповідає про сутенера з Риму Вітторіо Аккатоне. Єдиним джерелом заробітку для нього є повія Маддалена. Але у Вітторіо настає чорна смуга – Маддалену б’ють, а тому вона не може працювати. Після цього Аккатоне стає волоцюгою. Дія фільму відбувається у римських нетрях. Головну роль зіграв постійний актор фільмів Пазоліні Франко Чітті.

Мама Рома (1962)

Другий фільм Пазоліні. Він оснований на особистих відчуттях режисера, який прибув у Рим із рідної провінції Фріулі. У цьому кіно знову постають римські нетрі та жорстокий побут місцевих жителів. Фактура і герої фільму є неореалістичні. Пазоліні показує у кінострічці проститутку, яка має прізвисько «Мама Рома» (Анна Маньяні). Вона разом із сином Етторе (Етторе Ґарофало) намагається почати нове життя, а тому забирає сина до Риму. У вічному місті вона продає овочі на місцевому ринку, але не змогла втекти від минулого. Фільм закінчується трагічно. Пазоліні ставить хрест на надіях знайти точку опори матері-одиночки. А хто винен у цій трагедії, має зрозуміти глядач.

Жити своїм життям (1962)

Художній фільм французького режисера Жана-Люка Годара складається з 12 сцен. Годар показує в ньому молоду парижанку Нану. Вона хоче жити своїм життям, прагне незалежності і свободи. Але на цьому шляху стикається з матеріальними труднощами. Тому стає повією. Нана мислить не банально. Кінострічку дивитися цікаво, бо вона наповнена філософськими діалогами.

Про життя проституток розповідається, що вони приваблюють своєю зовнішністю, знаходять заможних клієнтів і намагаються створити для них комфортні умови. Фізичні дані дівчат є їхнім джерелом доходу. По закону від 13 квітня 1946 року проститутки знаходяться під поліцейським та медичним наглядом. Усім своїм виглядом повія має говорити про приналежність до цієї професії. Це стереотип, що проститутки постійно роблять аборти – вони намагаються різними способами запобігти вагітності. Згідно з правилами вони не зобов’язані приймати будь-кого, хто до них звернеться.

Годар убиває!

Денна красуня (1967)

Ще один французький фільм, знятий Луїсом Бюнюелем. У головній ролі – неперевершена Катрін Денев. Екранізація роману Жозефа Кесселя отримала «Золотого лева» на Венеціанському кінофестивалі та низку інших нагород. «Денна красуня» - це один із перших БДСМ-фільмів, який викликав справжній фурор у кінці 1960-х років. Вірна жінка та добропорядна господиня Северина Серезі одного разу наважується на експеримент. Вона незадоволена чоловіком, а тому починає працювати у французькому борделі. Отримує псевдонім Денна Красуня, бо може обслуговувати клієнтів лише вдень. Основа фільму реалістична, бо частіше за все дівчата переїжджають в інші міста, щоб бути подалі від свого середовища. І не всім чоловіками відомо, куди жінка поїхала на заробітки.

Справа є справа (1971)

Перший фільм Пола Верховена. Дія відбувається в Амстердамі. У даному списку це єдина комедія. Дві головні героїні обслуговують клієнтів найрізноманітнішими збоченими способами. Справді, знято дуже смішно сексуальні сцени. Особливий наголос зроблено на БДСМ. Головні героїні намагаються зрозуміти: бізнес і любов сумісні?

Історія звичайного безумства (1981)

Драма режисера Марко Феррері. Фільм був створений за мотивами оповідань Чарлза Буковскі, який, як відомо, часто користувався послугами повій. У головних ролях знялися культові актори Бен Газзара та Орнела Муті. Нагороджений у Сан-Себастьяне та італійськими нагородами, Срібною стрічкою та нагородою Давида ді Донателло. Орнела Муті показала в цьому фільмі, що є прекрасною не лише комедійною акторкою. Вона також чудова драматична актриса.

Чарлз Серкінг (дивно що не Генрі Чинаскі) черпає натхнення від алкоголю та сексу з жінками. Живе в Лос-Анжелесі, де має багато любовних зв’язків. Коханками він не перебирає. Але життя його змінюється після зустрічі з проституткою Кесс, яка отримує задоволення від мазохізму. Під час фільму глядачі матимуть змогу насолодитися також віршами Ч. Буковскі.

Інтердівчинка (1989)

Радянський та шведський фільм. Режисер Петро Тодоровський. Знятий за однойменною повістю Володимира Куніна (на основі його твору зняті також «Сволочі» 2006 року). Вперше ідея повісті виникла, коли у 1986 році він у варшавському гранд-готелі достатньо надивився на валютних проституток. Пізніше він 4 місяці був у групі по валютним операціям та наглядав за проститутками. Тому за точність фактури автор відповідає повністю.

Головна героїня Таня Зайцева – медсестра і водночас проститутка. До кінця фільму мама не знає, що її дочка є повією. Весь сюжет зав’язаний навколо радісної події для Тані, коли шведський клієнт робить їй пропозицію руки і серця. Після появи «Інтердівчинки» виконавиця головної ролі Оленя Яковлева отримала акторську славу, а стрічка стала лідером радянського прокату 1989 року.

Мій власний штат Айдахо (1991)

Фільм Гаса Ван Сента-молодшого. Нагороджений на різних кінофестивалях, у тому числі на Венеціанському кінофестивалі за кращу чоловічу роль отримав нагороду Рівер Фенікс. Спільно з ним знявся Кіано Рівз. Розповідає про маловідому для широкого кола людей чоловічу проституцію. Показано історію двох портлендських хастрелів Майка (Рівер Фенікс) та Скотта (Кіано Рівз), які поїхали в подорож, сподіваючись знайти маму Майка. Вони подорожують рідними для Майка місцями — штат Айдахо, Італія, а також Портленд (Орегон). Проституцією герої фільму займаються не лише заради грошей, але й заради наркотиків.

Ліля назавжди (2002)

Драма шведського режисера та сценариста Лукаса Мудісона про торгівлю людьми. Прототипом Лілі стала Дангуоле Расалайте, чиї прощальні три листи послужили основою для сценарію. Ця литовська 16-річна дівчина потрапила попри свою волю в сексуальне рабство у Швеції. Вона не витримала та, стрибнувши з моста, покінчила своє життя самогубством. Головну роль зіграла тоді ще маловідома російська акторка Оксана Акіньшина. Головна героїня - росіянка Ліля - живе в надзвичайних злиднях, тому змушена заробляти проституцією. Проте її обманюють, і дівчина потрапляє в сексуальне рабство. Фільм був номінований та нагороджений на численних кінофестивалях.

Молода і прекрасна (2013)

Розповідає про 17-річну дівчину Ізабель, яка пізнає себе через свою сексуальність. Під час відпочинку на морі вона втрачає цноту, але не знаходить любові та ніжності. Потім вона повертається до Парижу, реєструється на сайті знайомств і починає за гроші продавати сексуальні послуги. У фільмі гарно розкрита мотивація дівчини займатися проституцією та її відносини з клієнтами.

Дмитро Тирусь


Читати також