Тендерна процедура. Де робити державні закупівлі

публічні державні закупівлі

Що таке тендерна процедура?

Ринок державних закупівель - це величезний відкритий економічний простір, в якому компанії можуть боротися за нові контракти та отримувати для їх реалізації нові фінансові джерела. Приєднання до боротьби за контракти називається публічними торгами або тендерною процедурою. Це не більше, ніж набір конкретних дій, які у рівній мірі поширюються як на сторону замовника (роботодавця), так і на сторону претендента (виконавця або підрядника). Кінцевим результатом є підписання платного контракту принаймні двома сторонами: Стороною-замовником та вибраним Підрядником. Цей ринок поділяється на три види замовлень, а саме: будівельні роботи, послуги та постачання. З тендерами у сфері державних закупівель в нашій країні можна ознайомитись на сайті http://tender.uub.com.ua/tender/tenderni-zakupivli-ukrainy, який являється офіційним акредитованим майданчиком у даній сфері. Враховуючи специфіку нашого ринку – дана система дозволяє державним установам зменшити ризик невдалого заключення контракту. Адже дана система дозволяє спостерігати за розпреділенням державних коштів та контролювати виконавчі органи.

Правові норми

Вся процедура і будь-яка діяльність, яка відбувається в тендерній галузі нашої країни регулюється Законом України про публічні закупівлі (Документ 922-VIII, поточна редакція від 27.01.2018) та іншими законодавчими документами (постанови, положення, накази), безпосередньо пов'язаними з цим Законом. Варто також додати, що суб'єкти господарювання, які витрачають державні кошти, зобов'язані дотримуватись цього закону.

Режими тендерних процедур

Необмежений тендер або інакше кажучи відкриті публічні торги - публічне оголошення про контракт (тобто інформація про відкриття публічних торгів висвітлюється у періодичних прес-виданнях), пропозиції якого можуть бути подані всіма, хто зацікавлений у боротьбі за контракт.

Обмежений тендер (закриті публічні торги) також починається з публічного оголошення. Однак у цьому випадку підрядники подають заяви на участь у тендері лише після того, як замовник складе списки фірм, які запрошуються для подання пропозицій.

Негласні торги (або переговори без оголошення) - полягають у тому, що сторона замовника обговорює умови договору з обраними ними підрядниками, які не розповсюджуються у присутності інших учасників торгів і відомості про те, яка фірма-виконавець виграла тендер залишаються закритими (тобто не розголошуються на будь якому рівні).


Читати також