Що таке гомогенізація меду?

гомогенізація меду

Хоча термін «гомогенізація» зазвичай вживається щодо процесів змішування взаємно нерозчинних речовин, наприклад таких як вода - масло, етиловий спирт - ртуть, також гомогенізації можуть піддаватися і суміші твердих порошків (суха будівельна суміш), і суміші взаємно розчинних компонентів, особливо коли з якихось причин швидкість розчинення уповільнена.

Застосування

У харчовій промисловості - при виробництві значної кількості харчових продуктів. наприклад:

  • за рахунок гомогенізації і диспергування жирових кульок - для створення стійкого молока «тривалого зберігання»;
  • у виробництві вершкового масла і маргарину - для рівномірного розподілу водної фази («селянське масло») та інших компонентів в жировому середовищі;
  • у виробництві майонезів і дрессингів на жировій основі - для рівномірного розподілу жирової фази у водному середовищі;
  • у виробництві пюре і паштетів, особливо в дитячому харчуванні;
  • у виробництві соків.

Розглянемо докладніше процес гомогенізації меду.

Гомогенізація меду - це ретельне перемішування всього його обсягу перед затарюванням. Зазвичай початку процесу передує нагрівання меду до температури 40ºС, після чого продукт поміщають в ємності, що обігріваються, які ж до того ще обладнані спеціальними мішалками.

Гомогенізація меду зазвичай цікава як виробникам, так і покупцям, оскільки вона дозволяє перетворити тверду речовину, забезпечити її рівномірну густоту і досягти необхідної плинності.

Рівень гомогенізації визначається замовником самостійно на підставі технічних умов для переробки відповідного продукту.

За рахунок особливості будови, розміру і кута загину роторного шнека досягається високий рівень гомогенізації, що дозволяє також скоротити час переробки сировини.

Переваги гомогенізованого меду:

  • не твердіє, завдяки чому з'являється можливість фасування в туби;
  • має підвищені органолептичні властивості.
  • Наявність гомогенізатора дозволяє пасічнику самостійно регулювати температуру меду, а також визначати режими обробки продукту.

Сучасний гомогенізатор меду також дозволяє змішувати кілька сортів меду і отримувати так званий крем-мед.


Читати також