Брати Капранови зустрінуться з читачами в Музеї літератури

Зустріч із Віталієм та Дмитром Капрановими. Національний музей літератури України. Афіша Київ 2019

28 травня о 17.00 у Національному музеї літератури України відбудеться зустріч із Віталієм та Дмитром Капрановими — українськими письменниками, видавцями, публіцистами, громадськими діячами.

Захід відбувається у рамках спільного проекту «Майстри слова», започаткованого Національною спілкою письменників України та Національним музеєм літератури України. Кожного місяця поціновувачі якісної літератури мають змогу особисто познайомитися з відомими сучасними письменниками, які живуть в різних куточках України.

Зустріч проходить у невимушеній та теплій атмосфері, глядачі можуть ставити запитання, спілкуватися з письменниками, а після заходу — сфотографуватися з гостями і взяти у них автограф.

Про гостей проекту:

Брати Капранови народилися в Молдові, дитинство провели в Очакові Миколаївськї області, а вчилися в Росії.

Вищу освіту отримували в Уральському Політехнічному інституті, (м. Свердловськ) та Московському енергетичному інституті за фахом “Технічна кібернетика”. Вчилися запускати балістичні ракети та збивати ворожі літаки. На щастя, ці вміння не придалися – так жодного разу ні по кому й не вистрілили.

1988 року одружилися з сестрами-близнючками і переїхали до Москви, де за іронією долі жили на вулиці Івана Франка. Працювали на різних посадах у фармацевтичному та виноробному бізнесі, отримали досвід керівної роботи.

На початку 90-х у Москві організувався потужний український діаспорний рух. Брати Капранови в цей час видавали московську українську газету «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати».

У 1998 році переїхали до Києва зі сподіваннями видати свою першу україномовну книгу «Кобзар 2000», але на батьківщині їх зустрів «книжковий голодомор».

«Видавництва не видавали українських книжок, книгарні їх не продавали. Звичайно, не можна було й думати про те, що хтось видасть нашу книжку, — згадують брати Капранови. — І ми вирішили взятися до видавничого бізнесу, побачивши в ньому ринкову нішу. Перший наш книжковий проект – каталог книжок поштою “Книгоноша”. 1998-го року ми зібрали з усіх видавництв усі книжки українською мовою, які були на складах, – незалежно від року видання. Таких книжок набралося 600 назв, усі вони ввійшли до першого каталогу. Отже 1998-го року в Україні існувало лише 600 назв книжок українською мовою, це засвідчено документально».

У 1999 році Капранови разом із телеканалом «1+1» та шоколадом «Корона» організували перший конкурс української гостросюжетної літератури «Золотий Бабай».

У 2000 році стартувало видавництво «Зелений пес», яке очолили Віталій та Дмитро. Першою книжкою став роман Леоніда Кононовича «Я, зомбі».

Сьогодні видавництво «Зелений пес» видає понад 60 назв українських книжок щороку і є одним з лідерів на ринку художньої літератури.

З 2004 року брати Капранови двічі на місяць видають літературну газету «Друг Читача» та, спільно з «Главредом», ведуть проект «Книжкові сезони».

З 2005 року брати ведуть також проект «Гоголівська Академія». Наразі сайт функціонує як літературний сайт і як літературний альманах.

У 2007 році Капранови виступили ініціаторами Надзвичайних Зборів «Україна — зона культурного лиха». Результатом Зборів стало проголошення України зоною культурного лиха, також було висунуто ряд вимог та пропозиції до влади для покращення ситуації.

З 2009 року Брати Капранови є кураторами культурної програми ярмарку «МЕДВІН: Книжковий світ».

У 2011 році започаткували перший Всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка.

Паралельно з літературною, видавничою, торговельною та громадською діяльністю пишуть публіцистику та друкуються в різних українських ЗМІ.

Місце зустрічі: Національний музей літератури України, Київ, бульв. Богдана Хмельницького, 11.

Час зустрічі: 17.00

Вхід за квитком музею.

 


Читати також