Рок-музика Перебудови

Рок-музика Перебудови

В часи Горбачова пісні рок-гуртів несли у собі зміни та відображали такі речі, як бажання жити краще та занепад Радянського Союзу.

Nautilus Pompilius «Скованные одной цепью» (1986)

Пісня написана геніальним Ільйою Кормільцевим. Вона була створена у 1986 році. Ходять чутки, що в первісному вигляді останній рядок в першому куплеті виглядав так: «За красным восходом— коричневый закат». Її можна трактувати як натяк на майбутнє радянського суспільства, що почалося з комунізму і може закінчиться нацизмом.Пісня прозвучала у мюзиклі «Стиляги» (2008) в обробці Костянтина Міладзе та у виконанні Євгенії Брік (Хирівської), коли головного героя Мелса Бірюкова (Антона Шагіна) виключають з Комсомолу.

«Аквариум» «Поезд в огне» (1987)

Пісня про поїзд, що палає викликає першу асоціацію у слухачів, що це Радянський Союз. А насправді Борис Грєбєнщіков описав одну зі своїх пригод у цій пісні. БГ склав «Поезд в огне» у 1987 році, під час затяжних гастролей по Радянському Союзу. У ті дні група «Акваріум» перебувала в Баку. Тоді музиканти взяли та втікли таємно від організаторів концерту до Махачкали. Там були написані перші два куплети тексту, а третій Борис склав на зворотному шляху в Баку. Борис Борисович ніколи не приховував, що склав «Поезд в огне» під впливом легендарної композиції Боба Ділана «Wheel's on Fire».

«Кино» «Перемен!» (1988)

Коли настали часи Перебудови, тоді гурт «Кино» виконав хіт «Перемен!». Автором слів є Віктор Цой. Вперше вона пролунала у 1986 році. А також можна її почути у фінальній сцені фільму «Асса» (1988).

Віктор Цой не вважав цю пісню протестною. Але якщо у словах пісні відчувається протест проти цензури. Вона увійшла до альбому «Последний герой»(1989). Українською мовою її виконав гурт «СКАЙ» у 2013 році. І таке виконання було актуальним, бо збіглося з Революцією Гідності.

«Гражданская оборона» «Всё идёт по плану» (1988)

Пісня гурту «Гражданская оборона». Слова до пісні написав Єгор Лєтов. згадував, що хотів написати пісню від імені «простого радянського чоловіка», який втомлений прийшов до дому п’яний, який прийшов додому, а від нього дружина пішла. Пісня ця - потік свідомості, що ця людина бачить, поки п'є і дивиться програму новин Центрального телебачення, і що вона при цьому думає. «Всё идёт по плану» написана жорстко, але з гумором. Лєтов говорить, що вперше вона виконана на початку 1988 року в Омську і потрапила до однойменного альбому.

Чорношкірий бруклінський музикант Чейз Вінтерс (Сhais Winters) зробив кавер на пісню «Гражданской обороны». Так «Всё идёт по плану» була виконана посеред вулиць Нью-Йорка.

«Воплі Відоплясова» «Танці» (1989)

У 1987 році «ВВ» дебютували на фестивалі Київського рок-клубу, де отримали приз «Група року». В першій концертній програмі групи звучала пісня «Танці», яка стала візитівкою групи. Ця пісня стала популярною у Радянському Союзі. На цю пісню зняли жартівливий кліп у 1989 році, де відверто обсміюється «совок». Прикро, але зараз «Воплі Відоплясова» далеко вже не ті хлопці, які запалюють людей під рок-н-ролл та панк.

Дмитро Тирусь


Читати також