Римський Колізей. Велика реставрація

Роботи з реставрації римського Колізею

Роботи з реставрації римського Колізею, найзнаменитышого зі збережених давньоримських амфітеатрів, почнуться на початку грудня поточного року і триватимуть до червня-липня 2015 року, повідомляє Міністерство культурного надбання Італії.

На прес-конференції в Римі, де було представлено план реставраційних робіт, були присутні міністр культури Лоренцо Орнагі, мер Риму Джанні Алеманно, а також власник групи Tod's (марки Tod's, Hogan і Fay) Дієго Делла Валле, який виступив спонсором цього проекту, виділивши на нього 25 мільйонів євро. Як зазначив римський градоначальник, роботи по відновленню амфітеатру не проводились вже понад 70 років. "Остання реставрація була в 1938-1939 роках. Після цього були деякі реставраційні роботи, однак не такі масштабні", - пояснив Алеманно.

Учасники прес-конференції пообіцяли, що наймасштабніша реставрація знаменитого пам'ятника, що охоплює всю його структуру, ніяк не відіб'ється на туристах, які захочуть відвідати Колізей, оскільки під час реставраційних робіт амфітеатр буде відкритий для відвідування.

 Договір з Делла Валле на реставрацію Колізею, зі стін якого останнім часом регулярно випадають невеликі фрагменти, був підписаний 21 січня 2011 року. Роботи повинні були початися ще в кінці минулого року, однак через постыйны полеміки в суспільстві , у тому числі і щодо участі Tod's в цьому проекті, їх початок постійно переносилося.

 Згідно оголошеному у вівторок плану, реставрація Колізею буде складатися з кількох етапів. Так, перший етап, початок якого заплановано на грудень, буде полягати, зокрема, у відновленні північного і південного фасадів пам'ятника.

На другому етапі на площі перед амфітеатром буде спроектований і побудований сервісний центр для туристів. Остання, третя фаза реставраційного проекту все ще знаходиться в стадії розробки, повідомила комісар із збереження археологічних пам'яток Риму Маріарозаріа Барбера.

Колізей був споруджений в 72-80 роках в правління імператора Веспасіана Флавія. Спочатку амфітеатр використовувався для розважальних видовищ, у тому числі для проведення знаменитих гладіаторських боїв.

Щорічно римський Колізей відвідують приблизно 6 мільйонів туристів.


Читайте также