[soundвирiZка] #5

[soundвирiZка] #5 Блог Андрія Камінського

Франція та Індія. Зараз я розкажу, чому наступні мої думки будуть пов’язані з цими країнами та їх жителями в різні часи.

На суботньому перегляді в кіноклубі я запропонував подивитися мультфільм Рене Лалу «Гандахар» 1988 року. Рене Лалу, як Рено та Пежо, теж француз, тому я більш зацікавився аналізом цього творіння, перш за все, як творіння з французької голови. Деякі моменти фільму поставили мене перед питанням, чи має дана сцена сюжету прямий зв'язок з тим, в якому суспільстві, та за яких умов ріс, розвивався, осмислював буття режисер картини. Ці та багато інших питань можливо так би і видалилися з моєї голови, як і безліч інших тимчасових файлів аби не .. Аби не попався мені на очі фільм, який мені радила одна моя приятелька і про який я забув, та мелькнувши десь в мережі я його вхопив і тут питання «що подивитися сьогодні?» було вирішено.

«Роковим» фільмом для моїх «гандахарських» роздумів став індійський «Інгліш-Вінгліш». Тут і почався мій синтез Франції та Індії. А саме з того, коли в індійській стрічці з’явився персонаж-француз. І пішли вирізать. Якийсь він млявий цей французік в «Вінгліші» весь фільм. Одним словом «НЕДОВОЛЬНЫЙ», чи то від життя (статевого??), чи від себе самого. Так він ввічливий, галантний, такий хАроший, що навіть чоловіка замінити може. З ним буде по життю так класссно… ні, та він таки якийсь дуже сопливий весь фільм. Він не зможе бути задоволений нічим, він ніби так вихований – кайфувати від невзаємного кохання, прагнути того, що «не твоє», робити вигляд, що ти щось з собою зобиш, якщо не буде по-твоєму. І при цьому на вигляд людина якій всього вистачає, не бідний. Ну тут про неї ціла купа сучасних дівчачок скажуть «БЄДНЯШКА». Бідну Шиши мучить тиран і все таке. Чи то і ми вже закінчуємо по всій програмі здачу цінностей? Зрозуміло? що мало хто з сучасних леді захоче жити так? як Шиши, вони ж навіть так не жили, але знають, що то нещасне життя - ЇМ ТАК СКАЗАЛИ. А ще їм сказали як потрібно жити? щоб бути щасливою і реалізованою жінкою.

Мені сподобався візуальний контраст Шиши і її сестри з Америки. Перша – жіночна хоч і «затуркана» в очах інших, а її сестра – успішна, пробивна .. але, як той французік, ну така нещасна і заморена. А чому «Гандахар» тут? Просто оці нотки фемінізму («женский совет», матріархат, оголені торси) тягнуться від сексуальної революції, яка викривила всі поняття про шлюб (таким яким він має бути), кохання (не плотське), задоволення від подолання сімейних проблем. Режисер Рене - це як вихованець періоду перевертання цінностей, і він на другому плані в мультфільмі показав нам основи світогляду, який дав нам такий продукт, як герой «Вінгліша», що не може знайти собі щастя в цьому житті, такий нещасний. Та все ж в кінці ми бачимо його зворушеним перед таємницею, для нього не зрозумілою. Ця індуска прийняла нелогічне, як на нього, рішення. Може вона вихована? щоб жити щасливо, а він - щоб думати, що він знає як жити щасливо? Одного не зрозумів в цьому «Вінгліші». Ці гоміки. Причому?

Не об’їдайтесь. І знаходьте в усьому паралелі – це так цікаво.


Читайте также