13.12.2016
Новости культуры
eye 535

Тінь Сонця зібрали друзів у Києві

Тінь Сонця зібрали друзів у Києві

В суботу, 10 грудня в столичному клубі «Sentrum» відбувся великий концерт українського фолк-метал гурту «Тінь Сонця», який став фінальним у всеукраїнському турі «Буремний край». З новою програмою гурт побував більш ніж у 20-ти містах України, відвідавши усі куточки України: від Харкова до Львова, від Одеси до Луцька, від Дніпра до Франківська. Невід’ємною частиною туру були концерти й у зоні бойових дій: Маріуполь, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Слов’янськ, Бахмут...

Переповнений зал на концерті гурту, який майже не з’являється на телебаченні і який лише зрідка можна почути на вітчизняних FM хвилях, є безумовно позитивним, але й в чомусь кричущим фактом. З однієї сторони, не можна сказати, що ця музика є «андеграундом», тим паче, що «Тінь Сонця» цього літа відіграли майже на усіх українських фестах, з іншої – певний присмак «неформатності» додає фанам гурту відчуття, що вони є якоюсь особливою родиною чи то навіть армією шанувальників. До слова сказати, на концерті було дуже багато волонтерів та військових, і загалом цю армію не засмутили ні дощ, ні холод, навіть коли довелось стояти у черзі аж 40 хвилин.

Бути ведучим випала честь давньому другу гурту – байкеру з цікавим назвиськом Чорт. Саме ця людина ще у далекому 2003 році вперше вивела гурт «Тінь Сонця» на сцену столичного клубу «Барви». А відкрили концерт справжні побратими – одесити «Друже Музико», з якими неодноразово доводилось виступати на самому передку без усіляких мікрофонів та підсилювачів.

І ось, нарешті виступ «Тінь Сонця»… Під бурхливі оплески на сцену вийшов лідер гурту Сергій Василюк і розпочалась рекордна для України насичена майже тригодинна програма, яка стала своєрідним іспитом на витривалість як музикантів, так і слухачів. Проте, увійшовши в якийсь інший часовий вимір, ніхто не помітив плину часу і в супереч суворим настановам адміністрації клубу, напередодні відходу останнього метро, глядачі просили грати ще і ще. Лунали як нові пісні з альбому «Буремний край» – «Промінь волі», «Вітер з гаєм розмовляє», «Дорога», «Осокори», «Громом і вогнем», так і вже добре відомі композиції – «Пісня Чугайстра», «Сонця Літ», «Вільним небокраєм», «Ніколи не плач». Фанати не стримували своїх щирих емоцій і з радістю підспівували улюблені пісні.

Гурт підготував чимало сюрпризів для шанувальників. Так, після акустичної частини соло-гітарист Антон Которович вийшов на сцену зі скрипкою та віртуозно виконав декілька композицій. Неочікуваним також був дует із лідером гурту «Sunrise» Костянтином Науменко, який є співавтором пісні «Козача Могила». Також приємною родзинкою для патріотів було виконання маршу українського націоналіста «Зродились Ми Великої Години». Наприкінці концерту Сергій Василюк підняв листок з написом «Соня тут!». Давні фани одразу зрозуміли в чому справа. Перша скрипалька гурту Соня Рогальська потішила виходом на сцену та разом з хлопцями виконала легендарну пісню «Козаки». Здається, це навіть для самого гурту стало приємною несподіванкою. Традиційно, концерт завершили виконанням національного гімну України, що стало моментом емоційного піднесення для усіх присутніх .

В «Sentrum» зібралась патріотична молодь, студенти, люди середнього та старшого віку, а також сімейні пари з дітками, яким батьки вже змалечку прививають любов до української пісні. Відомо, що гостем концерту стала також жива легенда, батько українського бестселера «Чорний ворон» – Василь Шкляр, якому була присвячена пісня «Вишневий садок». А хіба не є так само живими легендами численні бійці, які пройшли кілька років війни на Донбасі і прийшли цього дня на музику, яка їх надихала в найсуворіші буремні дні? Про них так само згадувалось зі сцени.

Від волонтерів, які опікуються нашими бійцями після концерту доходили зворушлива і в той же час тривожна інформація: «Хлопці дякують за концерт і натхнені настільки, що… думають вертатися назад на фронт…»

«Ми завжди запрошуємо захисників та волонтерів на наші заходи. Таким чином прагнемо підтримати їхній бойовий дух та виявити свою вдячність за відданість Україні в такий складний для країни час. Разом з тим хочемо згуртувати всіх навколо ідеї єднання, розвивати любов не лише до української пісні, культури, історії, традицій, але і до якісної музики загалом» – зазначили в прес-центрі гурту.

«Тінь Сонця — ці хлопці роблять дійсно 100% український хеві-фолк-метал з домішком такого ж стовідсоткового патріотизму. Презентація нового альбому "Буремний Край" пройшла у атмосфері зустрічі "старих друзів", бо зі сцени лунали прізвища людей, яких здавалось, знали всі, а кожну пісню зустрічали оплесками як довгоочікувану.

…щодо самих хлопців, то можу з повною впевненістю стверджувати, що вони є справжніми рок-джентльменами української сцени, яких я ще не зустрічала. І дякую за бандуру та скрипку і за згадку про Василя Стуса. Так тримати!» – Tetiana Baranivska (відгук з Facebook за #ТіньСонця)

Неймовірно сильна енергетика, сюрпризи команди та шалена віддача публіки зробили свою справу, - створили відчуття сімейної, надзвичайно дружної, по-справжньому братерської атмосфери. І це те, що напевно лишиться незабутнім!

Читайте также


up