Пройшов Всеукраїнський науково-методичний семінар з проблем розвитку початкової мистецької освіти

Пройшов Всеукраїнський науково-методичний семінар з проблем розвитку початкової мистецької освіти

МУЗИКАНТІВ-НАРОДНИКІВ УКРАЇНИ ОБ’ЄДНАВ ЮВІЛЕЙ МАЕСТРО БОРИСА МІХЄЄВА

Всеукраїнський науково-методичний семінар з проблем розвитку початкової мистецької освіти (музичне мистецтво): «Актуальні питання сучасного виконавського мистецтва на народних інструментах», що проходив у Харкові 11-12 березня 2017 року, став значною подією у культурологічному просторі Першої столиці.

ВАЖЛИВА ТА ПЕРСПЕКТИВНА СПРАВА

Всеукраїнський науково-методичний семінар був організований Міністерством культури України, Державним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв України, Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації та Обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.

Його урочисте відкриття відбулося за участі начальника Управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Олега Яцини, який передав учасникам вітання та побажання плідної роботи від голови ХОДА Юлії Світличної.

«Цим заходом, до якого залучились фахівці з різних регіонів України, ми започаткували важливу справу, що сприятиме розвитку народного мистецтва, - наголосив Олег Яцина. – Сподіваюсь, що традиція збиратися у такому колі буде збережена й на майбутнє».

Важливість події визначалась широким складом її учасників. На Слобожанщину приїхали представники з 17 міст та 9 областей України: Київської, Рівенської, Донецької, Харківської, Хмельницької, Херсонської, Житомирської, Полтавської, Сумської.

Семінар зібрав відомих діячів культури України, які представляють існуючи школи народних струнно - щипкових інструментів творчих вишів України різних рівнів акредитації, керівників та методистів методичних установ сфери культури, викладачів шкіл естетичного виховання.

Серед почесних гостей – професор, завідувач кафедри народних інструментів Київської національної музичної академії імені П.І. Чайковського Любов Матвійчук та заслужений артист України, професор цієї ж кафедри Юрій Алексик.

БОРИС МІХЕЄВ – ЦЕНТРАЛЬНА ПОСТАТЬ ЗІБРАННЯ

Один з фундаторів виконавської домрової школи Слобожанщини, професор Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського, заслужений діяч мистецтв України Борис Олександрович Міхєєв, став центральною постаттю авторитетного зібрання.Його особиста участь у семінарі надала заходуособливої значущості та звучання.

«Знаменна дата - 80-річний ювілей Бориса Олександровича Міхєєва – спонукала нас зібратися разом таким широким представницьким колом, - зазначила на відкритті семінару директор ОНМЦ ПК, заслужений працівник культури України Тамара Самоварова. – Впродовж семінару ми матимемо нагоду відкривати нові грані його творчої особистості та слухати чудову музику, автором якої він є. Цінним подарунком музичній спільноті стануть збірки авторських творів Бориса Олександровича для домри та балалайки, що видані напередодні цієї події».

Учасники семінару прослухали доповідь «Постать Бориса Міхєєва у сучасному домровому мистецтві», підготовлену доцентом кафедри народних інструментів ХНУМ імені І.П. Котляревського, кандидатом мистецтвознавства Наталією Костенко. Це була ґрунтовна насичена цікавими деталями розповідь про внесок блискучого музиканта в академічне виконавство на народних інструментах, його яскраву композиторську та диригентську діяльність.

Крім педагогічної, він успішно займався адміністративною діяльністю, свого часу очолюючи колективи Харківського музучилища, Донецького музично-педагогічного інституту, був завідувачем кафедри народних інструментів та проректором по навчальній роботі Харківського інституту мистецтв імені І. П. Котляревського.

Більше 120 учнів закінчили навчання у класі Б.О. Міхєєва, серед них – 25 лауреатів національних та міжнародних конкурсів. Показово, що частина з них відгукнулася на запрошення до участі у Всеукраїнському семінарі в Харкові.

Всі, хто знає Бориса Олександровича, не перестають захоплюватися його душевними якостями, відкритістю до людей, скромністю, особливим шармом та добрим гумором.

У день відкриття семінару на ювіляра очікував приємна звістка. За вагомий особистий внесок у розвиток української культури, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм він був народжений почесною відзнакою Міністерства культури України «За багаторічну плідну працю в галузі культури». Нагороду зі словами побажань подальшої творчої праці вручив начальник Управління культури і туризму Обласної державної адміністрації Олег Яцина.

«Дякую, що ви разом зі мною, а я разом з вами – звернувся Борис Міхєєв до своїх колег та учнів. – Переконаний, що без вас мене просто немає, а ви без мене, мабуть, також щось би втратили… Бажаю вам як можна більше радості від спілкування з музикою на улюблених всіма нами народних інструментах».

«ГРАТИ ТАК, ЩОБ ВСІМ БУЛО ЦІКАВО…»

Грати так, щоб всім було цікаво… Розмовляти зі слухачем на мові, яка йому зрозуміла, - це творче кредо блискучого майстра своєї справи Бориса Міхєєва звучить як своєрідний дороговказ для тих, хто сьогодні опікується грою на народних інструментах.

Тож заходи, передбачені програмою науково-методичного семінару, носили практичний характер та ставили за мету обмін кращим педагогічним досвідом, накопиченим провідними фахівцями у викладанні гри на домрі та балалайці, були спрямовані на підвищення фахової компетентності викладачів народних інструментів, їх заохочення до активної творчої, наукової діяльності, до вдосконалення власних методичних підходів.

Доповіді учасників семінару були присвячені різним педагогічним аспектам. Їх авторами є Олена Лимарова та Оксана Шустова (Балаклійська ДМШ Харківської області), Леся Пазушенко (ДШМ №1 м. Херсона), Олена Петрунчик та Раїса Горченко (ДМШ ім. Ф. Гоніцького м. Кам’янець-Подільський), Сергій Костогриз (ХНУМ ім. І.П. Котляревського), Тетяна Лукіна (ДМШ №1 м. Хмельницького), Олена Гончарова (ОНМЦ ПК) та Юрій Алексик (Київська національна музична академія ім. П.І. Чайковського).

Відбулися покази двох майстер-класів: Лідії Алейнікової (ДМШ №5 ім. М. А. Римського-Корсакова м. Харківа) та Лариси Ємельяненко (ДМШ №2 ім. П. І. Чайковського м. Харкова) та презентація нового твору харківського композитора Анатолія Гайденка «Сюїта для балалайки з фортепіано» (її провів викладач Харківської ДМШ №12 ім. К.І. Шульженко Михайло Страшок зі своїми учнями) До речі, виконання твору слухав і його автор Анатолій Павлович Гайденко, який завітав на семінар.

Очікуваними та важливими складовими семінару були презентації навчально-методичної літератури (наразі її нестача очевидна і є проблемою на місцях). Тож вихід у світ авторських збірок творів для балалайки Б.О. Міхєєва було сприйнято аудиторією дуже схвальною. Їх презентував Євген Булгаков, викладач Харківської ДМШ №9 ім. В.І. Сокальського, який доклав чимало творчих зусиль до цієї справи, а ОНМЦ ПК взяв на себе видання збірок.

Із зацікавленістю була заслухана презентація посібника «Методологія виконавської майстерності домриста» Любові Матвійчук (Київська національна музична академія ім. П.І. Чайковського) та репертуарних збірок музичних творів у її перекладі та аранжуванні («Твори для ансамблю домристів», «П’єси для дуету домристів», «Унісон домристів «Фрески Софії»).

У ході обговорення було запропоновано розглянути питання про створення сайту, що би став інтернет-платформою для обміну нотним матеріалом між викладачами народних інструментів України.

Тематичний круглий стіл став доброю нагодою підвести підсумки та поділитися враженнями від почутого й побаченого. Виступи учасників були лаконічними, але сповненими глибоких емоцій та вдячності організаторам за змістовну зустріч, що надала досвіду та наснаги, зміцнила у прагненні вдосконалюватися, творчо зростати.

«Сердечна подяка харків’янам за те, що зібрали у себе нашу велику родину. Усі ми займаємося справою, яку любимо, і дуже зацікавлені в тому, щоб народні інструменти звучали і розвивались, а українська музика, мистецтво знаходили відгомін у душах нинішніх і прийдешніх поколінь. Наша зустріч на Слобожанщині сприятиме цій важливій місії», - виказала загальну думку присутніх почесна гостя Любов Матвійчук.

Учасники всеукраїнського заходу схвально поставилися до пропозиції Обласного центру про розгортання підготовки до відзначення у травні 2018 року 100-річчя з дня народження корифея українського музичного мистецтва Миколи Тимофійовича Лисенка, ім’я та діяльність якого тісно пов’язані з Харковом.

Методист ОНМЦ ПК Наталія Волошко, яка вдало справилась з функціями модератора семінару, зауважила, що підготовка та проведення такої масштабної події, додала працівникам Центру досвіду, а відтак і готовності до нових не менш важливих справ, що потребують якісного організаційного рівня. «Відчуваємо велике задоволення від зробленого, бо методичні зв’язки, що тут зародились, без сумніву, принесуть позитивні результати, - зазначила вона.

НОСІЙ ДОБРА, КРАСИ ТА РАДОСТІ

Саме таке визначення чудовому народному інструменту – домрі – дав його великий подвижник Борис Міхєєв. Таким же чином можна висловитися і про інші музичні інструменти, у першу чергу народні. Впродовж Всеукраїнського семінару лунало багато прекрасної музики, що слугувала кращим підтвердженням цьому змістовному вислову.

У музичному училищі імені Б.М. Лятошинського відбувся концерт учнівської молоді «Юні таланти – рідній країні». Його родзинкою були виступи зведених ансамблів домристів-початківців, ансамблів учнів-балалаєчників та викладачів з різних харківських шкіл естетичного виховання. До репертуару виконавців увійшло чимало творів композитора Бориса Міхєєва. Цікаві виступи продемонстрували юні солісти-інструменталісти та інструментальні ансамблі.

У цей же день їх естафету прийняли професіональні музиканти. На сцені ХНУМ імені І.П. Котляревського пройшов блискучий авторський концерт Бориса Міхєєва за участю лауреатів міжнародних конкурсів Наталії Костенко (домра), Тетяни Міленіної (фортепіано), Сергія Нєвєрова (баян).

Чудову атмосферу концерту підтримував сам композитор, який виступав у ролі ведучого, розповідаючи передісторію появи того чи іншого твору, пригадуючи цікаві подробиці з творчого життя, ділився роздумами про музику.

БРАВО, МАЕСТРО!

12 березня учасники семінару отримали щасливу нагоду побувати у концерті студентського оркестру народних інструментів ХНУМ імені І.П. Котляревського – дипломанта міжнародних конкурсів. Його художнім керівником та диригентом є заслужений діяч мистецтв України, професор Борис Міхєєв.

Концерт було присвяченому ювілею провідного митця народно-інструментального мистецтва України та країн пострадянського простору заслуженого діяча мистецтв України, професора Бориса Міхєєва.

Впродовж 50 років він займається диригентською діяльністю, очолював багато самодіяльних та професійних оркестрів і досягав з ними суттєвих успіхів та визнання.

У концерті прозвучали відомі оригінальні твори композитора для домри та оркестру, його аранжування для оркестру народних інструментів. Написані з душею і серцем, вони вже давно увійшли до концертного репертуару провідних виконавців та постійно звучать як обов’язкові твори на міжнародних та національних конкурсах.

Їх натхненне виконання солістами та оркестром у цій святковій програмі стало проявом захоплення та вдячності нашому талановитому сучаснику. Музика, квіти, нестихаючі оплески та вигуки «Браво, Маестро!», - все це залишиться добрим світлим спомином у серцях усіх музикантів та глядачів цієї незабутньої музичної феєрії, знаменної та унікальної події.

Раїса Кравченко, член спілки журналістів України


Читайте также