22-05-2019 Театр 110

Театр на Жуках вперше вийшов на краудфандінг

Театр на Жуках. Фестиваль «1919 - 2019: Куліш. Курбас. Шекспір». Афіша Харків 2019. Новини культури

Театр на Жуках виходить на краудфандінг для організації в Харкові фестивалю «1919 - 2019: Куліш. Курбас. Шекспір»

Театр на Жуках вперше вийшов на краудфандінг, щоб зібрати гроші на проведення фестивалю «1919 - 2019: Куліш. Курбас. Шекспір», який пройде у Харкові 13-18 червня. Цей фестиваль - спільний проект «Жуків», театру «Арабески», а також лондонської театральної компанії Night Train.

Театр на Жуках Фестиваль 1919 - 2019 Кулш Курбас Шекспр

Благодійний збір грошей запущений на платформі Спільнокошт

Як повідомив продюсер «Жуків» Дмитро Терновий, головна ідея проекту - показати європейське коріння українського театру і дати можливість для появи нових зв'язків між українським і європейським театром.

«Все почалося з того, що в минулому році британський театр Night Train вперше поставив англійською мовою українську класику - п'єсу Куліша «Маклена Граса», і ця постановка отримала дуже хороші відгуки критики. Ми вийшли на контакт з ними, думаючи про те, як показати цю виставу в Україні. Потім до переговорів підключився театр «Арабески», і з'ясувався дуже знаковий історичний контекст: 100 років тому Курбас почав працювати над шекспірівської трагедією «Ромео і Джульєтта». А цей спектакль є і в нашому репертуарі, і в репертуарі «Арабесок», причому в обох випадках це не традиційне, а дуже «модерне» прочитання класики. І так крок за кроком народилася приголомшлива ідея - організувати фестиваль, де будуть представлені і сучасні постановки української класики, що включають європейський погляд на неї, і сучасний український погляд на англійську класику. І тим самим ми не тільки згадаємо театр епохи українського розстріляного відродження, а й проявимо європейське коріння українського театру, покажемо, як це коріння проростає сьогодні і дамо можливість нових паростків, що дуже важливо для Харкова», - розповів Д.Терновой.

Театр на Жуках Фестиваль 1919 - 2019 Кулш Курбас Шекспр

Він повідомив, що проект був високо оцінений експертами програми Culture Bridges, і йому не вистачило лише одного бала, щоб отримати фінансування.

«Проте ми практично знайшли альтернативні джерела. Якщо ми зуміємо на краудфандінгу зібрати за 25 днів 65 тис грн., то міжнародний фонд «Відродження» практично потроїть нам цю суму, що дасть можливість покрити основні фестивальні витрати. Ми закликаємо всіх підтримати цей проект, допомогти будь-якою посильною сумою, перейшовши за посиланням на платформу «Спільнокошта» , - зазначив Д.Терновой.

Фестиваль передбачає різноманітну програму, яка буде опублікована пізніше: в ній не лише вистави, а й лекції, вулична виставка, яка буде підготовлена спільно з Літературним музеєм, тематичний стріт-арт, майстер-класи для студентів театральних вузів, і для людей, які вивчають англійську та ін. Крім того, проведення фестивалю дасть можливість показати виставу Night Train в Києві, а також провести майстер-класи від британців для студентів театрального університету

Театр на Жуках Фестиваль 1919 - 2019 Кулш Курбас Шекспр

У фестивалі візьмуть участь театр Night Train (Лондон), Луганський академічний музично-драматичний театр, який зараз працює в евакуації в Сєвєродонецьку, театри «Команата Т», ТО «Иначе», театр Арабески, Театр на Жуках (Харків).

Майданчики фестивалю: театр «Арабески», Харківський академічний драматичний театр ім. Пушкіна, Театр на Жуках.


Читайте также