Закреп у вагітних: чого не можна робити взагалі

Закреп у вагітних

Закрепи є найчастішою проблемою, з якою вагітні звертаються до терапевта. Це, здавалося б не так вже й страшно, порівняно з іншими ризиками стану, але насправді розлад травлення, що його вчасно не було усунено, може спричинити інтоксикацію організму матері та негативно вплинути на здоров’я плода.

Фахівці Клубу Турботливих Матусь nestlebaby.com.ua розказали, як краще боротися з проблемою та чи можна робити клізму вагітним.

Коли виникає проблема закрепу вагітних

Наприклад, вже 11 тиждень вагітності є піком накопичення гормонів, що розслаблюють мускулатуру кишечника, тому в кінці першого - на початку другого триместру проблема загострюється.

Також дуже гостро стає питання про випорожнення на останньому місяці, коли голівка плода тисне на пряму кишку, не даючи тілу здійснити нормальний акт дефекації, що ускладнюється фактом, що тужитися в туалеті на великому сроці вагітній не можна.

Чому не слід робити клізму під час вагітності

клзма пд час вагтност

Клізма стимулює кишечник шляхом подразнення прямої кишки зсередини за рахунок введення холодної води або розчину, що впливає на стінки кишки. Найчастіше це буває мильний розчин, содовий розчин або (якщо це мікроклізма) гліцерин.

Значне подразнення кишки стимулює перистальтику майже миттєво, та випорожнення відбувається протягом 1-15 хвилин. Така реакція організму є бурхливою, а кишечник розташований поруч із маткою, тому його активність може заодно зачепити і тонус матки. Фахівці не радять робити клізму на будь-якому строці вагітності, щоб не викликати відшарування плаценти, викидень або передчасні пологи.

“Єдиний час, коли клізма для очищення кишечника дозволяється - це день пологів, коли вже почалися перейми,” - пояснили фахівці Нестле.

Дозволеними методами для вагітних є препарат з пікосульфатом натрію та раціон з умістом клітковини.

Піклуйтеся про здорове харчування та раціон, багатий на овочі та фрукти, та використовуйте безпечні препарати проти закрепу вагітних, щоб позбутися проблеми.


Читайте также