Виставка ARTEFACT: Chernobyl 33

Виставка ARTEFACT: Chernobyl 33. Афиша Киев 2019

 

На Річковому вокзалі відкриють медіа-арт виставку ARTEFACT: Chernobyl 33

З 26 вересня по 6 жовтня на Річковому вокзалі вперше пройде міжнародна медіа-арт виставка ARTEFACT: Chernobyl 33 із вільним входом. Вона поєднає сучасні технології медіа-арту, VR та AR-технологій, параметричну архітектуру, лазерні та проекторні інсталяції, кінект та інші напрями.

Медіа-арт – новий напрям мистецтва, що є дуже вражаючим та цікавим для кожного. Відвідування цієї виставки може стати культурною терапією для всієї української нації.

ARTEFACT: Chernobyl 33 — перша культурна відповідь України на інформаційну трагедію Чорнобиля. Тоді від пропаганди, маніпулювання та замовчування правди постраждала ледве не кожна українська сім’я. І всі ми страждаємо до сьогодні.

Мета ARTEFACT: Chernobyl 33 — через медіа-арт закликати переосмислити роль Чорнобиля в минулому української нації.

“Медіа-арт – мова 21 сторіччя. Мова, яку зараз розуміє весь світ. Ми хочемо презентувати Україну як інноваційну країну, яка є на одному рівні з Європою. Отже, доносити усі меседжі та емоції ми будемо саме за допомогою аудіовізуальних ефектів та технологій, де використовуються різноманітні лазери, світло, голограми, AR, VR. Дуже цікаво, як українські митці переосмислюють Чорнобиль у контексті його інформаційної складової саме через новітні технології, медіа та сучасне мистецтво. За результатами передпоказів бачимо, що завдяки цьому, враження у людей складається дуже яскраве", - розповідають українські куратори виставки Ярослав Костенко та Валерій Коршунов.

Юрій Лех, міжнародний куратор проєкту ARTEFACT: Chernobyl 33, засновник іспанського медіа-арт фестивалю MADATAK: "Нова епоха потребує нового мистецтва. Ми живемо у час медіа, коли людина звикла сприймати безліч вражаючого контенту. Мистецтво – це завжди відображення епохи, відбиток культури конкретного часу. І якщо ми хочемо працювати з сучасною аудиторією, це має бути сучасна мова з технологіями медіа-арту".

Річковий Вокзал – унікальна пам’ятка радянської архітектури. Тому за своєю атмосферою підходить для занурення у тематику часів Чорнобильської трагедії. Спеціально для виставки тут відкриється абсолютно новий простір, що стане своєрідним порталом у Чорнобиль.

Виставка ARTEFACT: Chernobyl 33 створюється за підтримки Українського Культурного Фонду, під керівництвом міжнародного куратора з Іспанії та за участю українських і європейських митців, музикантів, експертів. До створення одного з експонатів долучився й всесвітньо відомий музикант Dub FX.

Презентація перших експонатів виставки, створених українськими митцями, отримала позитивні відгуки аудиторії та високі оцінки експертів.

Науковий директор, заступниця директора музею Чорнобиля Анна Королевська:

"Зараз я побачила, як завдяки сучасним засобам, до молодих людей доходить враження про катастрофу від тих, хто пережив Чорнобиль, і тих, хто, як я, займається Чорнобилем та спілкується зі свідками події. Я вважаю, що такі проєкти мають бути. Оскільки вони дуже важливі у нашій країні, яка пережила лихо".

Наслідки інформаційної катастрофи Чорнобиля є й сьогодні. Ніхто не знає, що ж насправді сталося і навіть, як захищатися від радіації у випадку раптової небезпеки. Навіть ті, хто живе в Києві (у 100-кілометровій зоні найбільшої техногенної катастрофи світу) – не знають перших засобів радіаційної безпеки. До того ж, з 2012-го року наша країна перебуває у стані гібридної війни. Тому сьогодні ставлення до інформації, питань медіаграмотності повинні бути першочерговими для коректного визначення свого минулого. Адже це стане важливою основою майбутнього кожного свідомого українця.


Читайте также