01.08.2021
Популярна наука
eye 363

Смартфон: друг чи ворог?

Як впливає смартфон на ваше життя та здоров'я

Із семи мільярдів людей на Землі шість мають мобільний телефон. Це вражає, оскільки лише 4,5 мільярда людей мають доступ до більш-менш обладнаного санвузла. Як же цей популярний пристрій впливає на наше тіло й мозок?

Якщо прямо зараз ви, схиливши голову, дивитеся в телефон, то ваш хребет викривлений так, ніби на шиї у вас сидить 8-річна дитина.

Це досить серйозно, враховуючи, що люди дивляться в екран телефона близько 4,7 години на добу. А це, та ще час, проведений за комп’ютером, збільшує кількість короткозорих людей. Скажімо, в 70-ті роки ХХ століття лише близько чверті населення США страждало на короткозорість, зараз же – половина. А в деяких частинах Азії короткозорого населення – 80-90%.

Однак складно взяти й відкласти телефон, наприклад через гру Candy Crash. Під час гри ви постійно перемагаєте, що дає мозку невелику порцію дофаміну. А потім вас винагороджують новим контентом у грі. Ці новації також даруть трохи дофаміну. А разом це створює так звану «петлю споживання». Це та ж петля, яку ми спостерігаємо в поведінці нікотино- чи кокаїнозалежних. Наш мозок досить складно влаштований, він постійно потребує нової інформації, тому застосунки смартфона й розроблені так, щоб постійно задовольняти цю потребу. Ось чому від них так важко відірватися. Отож і виходить, що 93% людей у віці 18-29 років зізнаються, що замість читання книг і спілкування з іншими людьми вони користуються смартфоном аби не нудьгувати. З’явився навіть новий термін для цього явища: номофобія – боязнь залишитися без телефона.

Також помічені були й зміни в роботі мозку, пов’язані з використанням ґаджетів. Альфа-ритм часто асоціюється зі спокійним неспанням, коли в голову приходять відсторонені думки. А гама-ритм спостерігається при зосередженні уваги. Експерименти показали, що коли телефон передає сигнал, наприклад, під час розмови, потужність альфа-хвиль збільшується. Це означає, що телефонний сигнал в прямому сенсі впливає на роботу мозку.

Як впливає смартфон на здоров'я

Смартфон також може порушити режим сну. Телефонний екран є джерелом синього світла, яке впливає на наш біоритм, скорочуючи час, проведений у глибокому сні. Це також сприяє розвитку діабету, раку та набору зайвої ваги. Дослідження показали, що людям, які вночі читають з екрану телефона, важче заснути. У них скорочується вироблення мелатоніну – гормону, що відповідає за режим сну й неспання. Гарвардська медична школа радить не користуватися різними електронними пристроями за 2-3 години до сну. Почитайте краще книжку перед сном.

Звісно, смартфони значно полегшили доступ до інформації, особливо для біднішого населення. 7% американців повністю залежні від смартфонів через можливість вийти з їх допомогою в Інтернет. Дослідження, проведені в 2014 році, показали, що більшість власників смартфонів користуються ними для проведення банківських операцій, пошуку медичної інформації та роботи. Хоч використання смартфонів має й позитивні сторони, важко заперечити їх вплив на нас. Між тим багато успішних людей вирішують брати на деякий час так званий відпочинок від смартфону, щоб підвищити свою продуктивність.

Читайте также


up