Види робочого часу та його тривалість взагалі та в умовах воєнного стану

Види робочого часу

Трудове законодавство суворо регламентує робочий час усіх працівників, встановлює його норми та тривалість. Це зроблено для того, щоб гарантувати кожному працівнику право відновити витрачені на роботу сили. Пропонуємо розглянути види робочого часу та тривалість кожного з них як у звичайних умовах, так і в умовах воєнного стану.

Загальне поняття робочого часу та його види

Робочим часом, за інформацією SMARTFIN.UA, прийнято вважати відрізок часу, який запроваджується трудовим договором або колдоговором, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки на умовах, що були узгоджені між ним та роботодавцем раніше. Існують норми тривалості робочого часу, що відповідають певному календарному періоду: день, зміна, тиждень, місяць, рік тощо.

Окремими статтями виділені такі види робочого часу:

  • нормальний;
  • скорочений;
  • неповний;
  • робота змінами.

Нормальна тривалість робочого часу - це звичні нам “п’ятиденки” та “шестиденки” з загальною тривалістю робочого тижня 40 годин. Такі графіки будуються за стандартною схемою і не потребують ретельного планування. Підприємець фіксує в п’ятому розділі Правил внутрішнього трудового розпорядку, який графік застосовується: п’ятиденний (з понеділка по п’ятницю по 8 робочих годин) або шестиденний (з понеділка по п’ятницю по 7 робочих годин, в суботу - 5).

Скорочений робочий час запроваджується для тих працівників, які виконують трудові задачі у шкідливих умовах (у цьому випадку по закону можна працювати не більше 36 годин на тиждень), для неповнолітніх працівників (до 16 років - 24 години, з 16 до 18 років - до 36 годин на тиждень), а також окремих категорій громадян, наприклад, вчителів або лікарів. Особливістю такого робочого часу є те, що норма для зазначених працівників меншої тривалості, але оплата праці відбувається у повному обсязі. 

Перед святковими та неробочими днями тривалість роботи працівників скорочується на 1 годину, як у випадку із “п’ятиденкою”, так і за “шестиденки”.

Неповний робочий час може встановлюватись у вигляді:

  • неповного робочого тижня - коли зменшується кількість робочих днів у тижні, але зберігається нормальна тривалість робочого дня. Наприклад: працівник працює з понеділка по середу по 8 робочих годин;
  • неповного робочого дня - коли робочий день зменшується на певну кількість годин. Наприклад: працівник працює з понеділка по п’ятницю по 4 години;
  • поєднання неповного робочого дня + неповного робочого тижня - коли графік обирається індивідуально. Таким варіантом можуть скористатись вагітні жінки, жінки, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, та, відповідно до ст. 56 КЗпП, деякі інші категорії громадян. Наприклад, вагітна жінка працює 3 робочі дні на тиждень по 4 години.

Змінний графік

Робота змінами актуальна для тих підприємств, на яких через особливості технологічного процесу або циклічний характер діяльності роботу неможливо зупинити чи завершити за одну зміну. Зміни у працівників повинні бути однакової тривалості, а вимога до сорокагодинного робочого тижня зберігається. Наявність графіків змінності на таких підприємствах обов'язкова! До речі, в онлайн-бухгалтерії SMARTFIN.UA є можливість автоматично будувати графіки змінності будь-якої складності, що значно скорочує та полегшує роботу бухгалтера чи підприємця.

Тривалість робочого часу в воєнний час

24 лютого 2022 р. Указом Президента України №64/2022 в державі було введено воєнний стан, який, на жаль, триває і до сьогодні. 15 березня 2022 року набув чинності Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", яким було запроваджено нову тривалість робочого часу. Наразі для працівників, які працюють в оборонній сфері та на об'єктах критичної інфраструктури, через воєнний стан нормальна тривалість робочого тижня може бути збільшена до 60 годин, а скорочена тривалість не може перевищувати 40 робочих годин на тиждень.


Читайте также