Новини науки та високих технологій. 12.03.2024

Новини науки та високих технологій. 12.03.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У Японії стартувало виробництво «літаючих автомобілів»

SkyDrive SD-05

Компанія Suzuki оголосила про початок виробництва "літаючих автомобілів" спільно зі SkyDrive. Йдеться про випуск моделей SkyDrive SD-05, угода про це була підписана ще у жовтні минулого року. Виробництво стартувало в Японії у місті Івата (префектура Сідзуока).

SkyDrive SD-05 – це компактний електричний літальний апарат вертикального зльоту та посадки (eVTOL), він розрахований на двох пасажирів та пілота, максимальна крейсерська швидкість становить 100 км/год, а дальність польоту від однієї підзарядки – приблизно 10 км.

Передбачається, що SkyDrive SD-05 використовуватиметься наступного року на виставці Expo-2025 в Осаці як аеротаксі. Потім такі "літаючі автомобілі" зможуть придбати і приватні клієнти. Suzuki та Skydrive збираються виробляти близько 100 таких літальних апаратів на рік.

Sony готує одразу кілька ремейків хітів PlayStation

Shadow of the Colossus

Sony не збирається уповільнювати роботу над ремайстрами та ремейками, якщо вірити новому витоку. 2025 стане великим роком для класичних ремейків і ремайстрів PlayStation.

Інсайдер під ніком Silknight заявив, що відразу кілька ремейків і ремайстрів PlayStation зараз перебувають у стадії розробки. Їхній вихід запланований на 2025 рік.

Шанувальники фантазують, що Sony могла б випустити ремейки Shadow of the Colossus, а також оригінальну трилогію God of War. Звичайно, важливо було б не лише покращити графіку, а й оновити ігровий процес та історію, щоб ремейки сподобалися сучасним гравцям.

США «зроблять все можливе», щоб Китай не отримав доступ до новітніх мікросхем та технологій

доступ до новітніх мікросхем та технологій

США докладуть усіх зусиль, щоб завадити Китаю отримати доступ до американських технологій у галузі напівпровідників та штучного інтелекту (ШІ), про що пише Bloomberg.

«Ми не можемо дозволити собі, щоб Китай користувався нашими передовими технологіями, включаючи напівпровідники та ШІ, для розвитку свого військово-промислового комплексу. Ми зробимо все можливе, щоб захистити наш народ, включно з розширенням заходів експортного контролю щодо КНР», — заявила міністр торгівлі США Джина Раймондо.

У 2022 році в США було підписано «Закон про чіпи та науку», за яким на розвиток галузі виділено 52,7 млрд доларів. Це має допомогти США отримати перевагу над Китаєм у технологічних перегонах.

TikTok зібрався запустити власну альтернативу Instagram

TikTok Photos

Instagram намагається конкурувати з TikTok у сегменті коротких відео, але найбільш популярними функціями американської соцмережі залишаються публікація фотографій у стрічці та розділ Stories із контентом, який доступний лише 24 години. Тепер і TikTok працює над власним додатком, який конкуруватиме зі стрічкою фотографій Instagram.

В останній версії програми TikTok виявлено безліч посилань на нову програму TikTok Photos, повідомляє блог TheSpAndroid. Програма, можливо, буде дуже схожа на Instagram — вона отримає стрічку для публікації фотографій, які побачать друзі та члени сім'ї. Тут також можна буде публікувати певний контент із основної програми TikTok. Один із фрагментів коду містить пояснення, що йдеться про платформу, де можна знайти «інших однодумців, яким подобаються публікації з фотографіями».

Дати виходу TikTok Photos поки немає, але офіційного анонсу слід очікувати найближчим часом. Популярні блогери в Instagram все частіше скаржаться, що соцмережа все частіше наголошує на відео і втрачає своє початкове призначення платформи для обміну фотографіями. TikTok цілком міг би заповнити цю нішу, але, ймовірно, зараз не найкращий момент для таких починань: американські парламентарі готуються винести на голосування законопроект, який змусить ByteDance продати TikTok під загрозою блокування США.

Нові дослідження вказують на те, що швидкість обертання Бетельгейзе може бути пов'язана з кипінням її поверхні

Бетельгейзе

Серед усіх зірок на небесах особливу загадку для астрономів представляє Бетельгейзе. Однією з її багатьох таємниць є висока швидкість обертання, яка несумірна для зірки-надгіганта. Якби ми перемістили її в положення де знаходиться Сонце, то видимий шар, фотосфера охоплювала б орбіту Юпітера і переміщалася зі швидкістю 5 км/с. Нові дослідження натякають на те, що це обумовлено не стільки швидкістю обертання, скільки інтенсивним кипінням на поверхні зірки, яке помилково було інтерпретовано як швидке обертання.

Вона є однією із перших зірок, які любителі астрономії помічають на небесах. Впізнаваність Бетельгейзе забезпечує її характерне червоне сяйво у верхньому лівому кутку сузір'я Оріона. Її легко виявити та ідентифікувати, а також вона може бути вихідною точкою для орієнтації у нічному небі. Відомо, що зірки - великі об'єкти, але Бетельгейзе піднімає цю характеристику на новий рівень своїми гігантськими розмірами: її діаметр становить 1,2 мільярда кілометрів, що приблизно в 2000 разів більше діаметра Сонця. Зазвичай передбачається, що зірки такого розміру обертаються повільно, проте спостереження свідчать про високу швидкість обертання, яка перевищує очікувану для зірки цього етапу еволюції.

Для вимірювання швидкості обертання Бетельгейзе був задіяний потужний радіоінтерферометр - Великі міліметрові грати Атаками. Ця система складається з 66 антен, які поєднують свої сигнали для отримання більш точних даних. Використовуючи ALMA, астрономи дійшли висновку, що одна півкуля зірки наближається, а інша віддаляється, викликаючи швидкість обертання, що оцінюється в 5 км/с. Природно було припустити, що якби Бетельгейзе була сферою, це було б закономірним висновком. Однак її поверхня – несферична.

Як і у всіх зірок, конвекція - це важливий процес у фотосфері, який приносить тепло з надр зірки. Що стосується Бетельгейзе, конвекційні осередки мають гігантські розміри, іноді досягаючи розмірів орбіти Землі. Ці осередки піднімаються та опускаються зі швидкістю близько 30 км/с, що перевищує швидкість, з якою Земля рухається навколо Сонця в космічному просторі.

Доктор Цзін-Цзе Ма з Інституту астрофізики Макса Планка висунув гіпотезу, яка може підказати пояснення загадкової швидкості обертання Бетельгейзе. Згідно з його версією, карта диполярних швидкостей, раніше використана для визначення півкуль, що наближаються і віддаляються, могла насправді реєструвати конвекційні осередки, що піднімаються на одному боці зірки і опускаються на іншому. Обмежена роздільна здатність системи ALMA не дозволяла чітко диференціювати ці осередки, що призвело до неправильного тлумачення швидкості обертання, що спостерігається. Це нове розуміння ставить під питання колишні уявлення про Бетельгейзе і відкриває можливість подальшого дослідження конвекційних процесів у цій зірці.

Щоб перевірити цю гіпотезу, команда астрономів розробила нову методику обробки даних та отримала синтетичні дані високої здатності. У 90% випадків рух конвекційних осередків був виразним і міг сприйматися як висока швидкість обертання. Для більш глибокого дослідження цієї версії будуть потрібні подальші спостереження, але для цього необхідні точніші інструменти. З цією метою вже було проведено спостереження з більш високою здатністю у 2022 році, а отримані дані зараз перебувають в аналізі. Однак існує надія, що ці дані допоможуть розкрити ще більше деталей про природу та характеристики Бетельгейзе.

В океані є каньйон, де мешкають химерні невідомі науці види

химерні морські створіння

Океан покриває понад 70% поверхні нашої планети та приховує безліч таємниць. За деякими оцінками дослідників, нам сьогодні відома лише маленька дещиця біорізноманіття, яке ховається в морській воді. Нове дослідження вчених стало ще одним підтвердженням: біля узбережжя Нової Зеландії в жолобі Баунті вчені виявили щонайменше 100 нових видів, кожен з яких дивніший за попередній, пише IFLScience.

Під час дослідження команда з Національного інституту досліджень води та атмосфери Нової Зеландії (NIWA) вирушила в тритижневу подорож на дослідницькому судні "Тангароа". Експедиція була зосереджена в жолобі Баунті біля східного узбережжя Південного острова Нової Зеландії.

Команда з двох десятків учених досліджувала 800-кілометрову зону жолоба, на глибині до 4800 метрів їм вдалося зібрати близько 1800 різних зразків. Вчені все ще продовжують аналізувати зібрані зразки, проте припускають, що загалом їм вдасться виявити понад сотню нових видів, зокрема десятки молюсків, три риби, креветки, головоногих молюсків і новий вид коралів.

За словами співкерівника експедиції, професора Алекса Роджерса, дійсно цікавим видається те, що вченим вдалося виявити одразу три раніше невідомі науці види риб. Водночас команда зазначає, на жаль, не всі види можна легко зарахувати в таксономічне древо життя. Наприклад, один екземпляр виявився особливо заплутаним: вчені досі не знають, чи належить він до морських зірок, анемонів, чи є істотою, схожою на зоантиду. Наразі, за словами команди, цю істоту складно віднести до будь-якої з цих категорій.

Попередні дослідження показують, що наразі 91% видів в океані все ще залишаються невідомими науці, в той час, як понад 80% світового океану все ще не нанесені на карту і не досліджені. На щастя, з кожним роком нам вдається дізнатися все більше про види, що мешкають у найглибших частинах океану.

Зазначимо, що організація Ocean Census, заснована Японським фондом Nippon і британською групою Nekton, поставила собі за мету задокументувати 100 000 нових видів за десятиліття, перш ніж вони потенційно зникнуть через багато проблем, з якими стикаються світові океани, як-от забруднення, надмірний вилов риби та зміна клімату.

Печерні художники страждали від нестачі кисню і відчували галюцинації

наскельні малюнки

Учені припускають, що стародавні художники, які малювали картини в печерах на території сучасної Європи, страждали від сильного кисневого голодування. Під час написання картин вони могли відчувати галюцинації.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Time and Mind, сонячне світло не досягало глибоких печер, тому художники, імовірно, використовували смолоскипи. За слабкого потоку повітря вогонь поглинав би значну кількість кисню.

У разі гіпоксії можуть виникати почуття відриву від реальності, а також втрати відчуття часу і простору. Може виникнути стан дисоціації, коли людина відчуває себе відокремленою від свого тіла або навколишнього середовища. Люди можуть відчувати візуальні, звукові або тактильні галюцинації. Вони можуть бути дивними або лячними і варіюються від ненав’язливих до інтенсивних. Деякі люди можуть відчувати стани ейфорії або, навпаки, депресії під час гіпоксії. Ці емоційні реакції можуть бути пов’язані з хімічними змінами в мозку, спричиненими недостатнім надходженням кисню.

На думку вчених, художники не розуміли, чому погано вентильовані простори на них так впливають і списували все на зв’язок зі світом духів.

“Вхід до печери можна уявити як подорож у підземний світ, могутнє і надприродне місце, яке також вважається батьківщиною всього, місцем, що забезпечує світ усім необхідним для існування і благополуччя”, – пишуть дослідники.
Учені змоделювали умови в європейських печерах, списаних наскельним живописом. За підрахунками дослідників, рівень кисню в таких умовах протягом 15 хвилин опускається нижче 18 % – цього достатньо для гіпоксії та ураження мозку. Більш екстремальні ефекти виникають за концентрації кисню близько 14,5%.

Подібний ефект міг призводити до загибелі людей. Кисневе голодування включає в себе втрату самоконтролю – у цьому стані люди не розуміють, коли необхідно зупинитися. Саме тому так багато альпіністів загинули під час сходження на Еверест.

Розумні окуляри Ray-Ban Meta навчилися розпізнавати та описувати пам'ятки

Ray-Ban Meta

Наприкінці минулого року розумні окуляри Ray-Ban Meta отримали функцію візуального пошуку на основі штучного інтелекту, а тепер розробник додав ще одну ШІ-функцію, поки що у форматі бета-версії. Пристрій навчили розпізнавати пам'ятки та розповідати про них, виступаючи свого роду гідом для туристів.

Технічний директор Meta Ендрю Босворт (Andrew Bosworth) показав, як працює нова функція. Система розповіла про такі пам'ятки Сан-Франциско як міст «Золоті ворота», архітектурний ансамбль «Розмальовані леді» та вежа Койт — все у форматі підписів до зображень. Глава компанії Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) продемонстрував ту ж функцію з голосовими поясненнями системи про пам'ятки в штаті Монтана, а також про те, як утворюється сніг.

Функція візуального пошуку в розумних окулярах Ray-Ban Meta працює аналогічно технології Google Lens: користувачі «показують», що вони бачать, і запитують про це ШІ. Система здійснює пошук у реальному часі за допомогою Bing Search. Поки що новинка працює в обмеженої кількості користувачів — учасників програми раннього доступу. Власники пристрою в США можуть записатися в лист очікування на сайті продукту, вказавши серійний номер своїх розумних окулярів. Компанія "працює над тим, щоб зробити її доступною для більшої кількості людей", - запевнив Ендрю Босворт.


Читайте также