Яку відеокарту обрати для ігор у 2024 році

Яку відеокарту обрати для ігор у 2024 році

Відеокарта є чи не найважливішим елементом комп’ютера, тому при складанні ігрового ПК слід зосередитися головним чином на ній. Вибір відповідної моделі – завдання не з легких, особливо для менш досвідчених користувачів. У магазинах ви знайдете відеокарти моделей GeForce і Radeon в різних версіях від різних виробників-партнерів.

Яку відеокарту обрати для ігор у 2024 році

Нещодавно відбулася прем’єра останнього покоління відеокарт Nvidia GeForce RTX 4000 (Ada Lovelace) та AMD Radeon RX 7000 (RDNA 3). Нові моделі заслуговують на увагу геймерів, адже вони:

  • покращують продуктивність,
  • підвищують енергоефективність,
  • краще підтримують VR,
  • вводять нові функції.

А як щодо старих відеокарт? Моделі попередніх поколінь часто є чудовим вибором для створення дешевших ПК (особливо моделей із серії Radeon RX 6000), але вони почали зникати з магазинів, і їх стає дедалі важче придбати. Зрештою, їх мають повністю вилучити з продажу.

На що звернути увагу при виборі відеокарти?

Перш за все на продуктивність. Важлива не тільки сама графічна система, але й обсяг пам'яті VRAM (особливо при грі на високих роздільних здатностях і/або з додатковими графічними ефектами). Перед покупкою рекомендуємо ознайомитись з тестами продуктивності та рейтингами.

Відеокарти Radeon RX 7000 часто є більш виправданим з економічної точки зору вибором для традиційної растеризації, але вони відрізняються від конкурентних моделей GeForce RTX 4000, коли ввімкнено трасування променів (що може бути важливим для моделей середнього та високого класу). Карти NVIDIA також, як правило, краще справляються з програмним прискоренням, тому вони стануть чудовим вибором для творців графічного контенту.

Обидва виробники спокушають покупців додатковими технологіями. NVIDIA пропонує у своїх моделях технологію DLSS (Deep Learning Super Sampling) із генератором кадрів та реконструкцією променів, яка покращує якість зображення та плавність анімації. Ця функція може бути важливою при виборі відеокарти, тому що підтримка DLSS вже стала постійною особливістю сучасних комп'ютерних ігор. Додатковою перевагою є підтримка топових ігрових моніторів з технологією G-Sync.

Своєю чергою AMD пропонує технологію FRS (FidelityFX Super Resolution) із технологією AMD Fluid Motion Frames (AFMF). Відеокарти Radeon також підтримують монітори з технологією FreeSync – це може бути важливим фактором для менш заможних геймерів, оскільки таких моделей набагато більше, ніж моделей з конкурентним рішенням G-Sync.

Читайте также


up