05.09.2024
Новини в Україні
eye 563

Сьомий музичний фестиваль Mariupol Classic 2024. Повна програма та заходи

Сьомий музичний фестиваль Mariupol Classic 2024. Повна програма та заходи

ГОЛОВНА МУЗИЧНА ПОДІЯ ВЕРЕСНЯ – ВІДРОДЖЕНИЙ ФЕСТИВАЛЬ MARIUPOL CLASSIC!

10–30 вересня

Київ. Будинок архітектора

вул. Бориса Грінченка, 7

     Mariupol Classic – єдиний фестиваль класичної музики, який існував у Донецькій області. Він був заснований у 2018 році Маріупольською міською радою разом з Департаментом культури міста майже одразу, як на музичній мапі України з’явилася нова концертна організація – Маріупольська камерна філармонія.

     Через активну фазу війни та окупацію російськими військами Маріуполя у 2022 році життя фестивалю зупинилося. І ось після паузи фестиваль повертається до життя! Але вже у Києві, де нині працює більшість митців міста Марії, як ще називають Маріуполь.

     Концертні програми цьогорічного  фестивалю готує команда агенції UKR Artists – один з головних організаторів масштабних подій класичної музики в нашій державі. Саме UKR Artists, спільно з культурною спільнотою Маріуполя, упродовж 2019-2021 років створювала цей масштабний міжнародний проєкт.

     Сьомий Mariupol Classic відбудеться у київському Будинку архітектора, який нині став концертним майданчиком Маріупольської камерної філармонії. Триватиме фестиваль з 10 до 30 вересня та охопить 6 концертів, кожен з яких неповторний:

10 вересня фестиваль відкриє Національний камерний ансамбль «Київські солісти». Символічно, що саме «Київські солісти» були одними з хедлайнерів фестивалю Mariupol Classic 2021 року в Маріуполі. Музиканти підготували особливу фестивальну програму – «Від Вівальді до Маккартні», родзинкою якої стануть твори прославленого британського гурту Beatles і Пола Маккартні. За диригентським пультом  – харизматичний маестро Сергій Голубничий.

14 вересня відбудеться концерт колективу, який був постійним учасником Mariupol Classic. Це прославлений Київський квартет саксофоністів. Спеціально для фестивалю музиканти підготували справжній феєрверк з класики, джазу та латинських ритмів – Magic SAX.  Разом з Київським квартетом саксофоністів на сцену вийде 10 саксофоністів на чолі з віртуозом Олександром Рукомойниковим. Запрошений гість – перкусіоніст Олег Пахомов.

17 вересня відвідувачів фестивалю зачарує Хорова магія «Ореї». Це не просто концерт хорової музики, а театралізоване дійство, справжня магія Музики. Хорова капела «Орея» – один із найтитулованіших колективів України. За 35 років свого існування «Орея» стала володарем 10 Гран-прі міжнародних конкурсів і 20 спеціальних премій світового рівня.  В програмі, зокрема, прозвучать твори, які «Орея» виконала свого часу у Маріуполі на сцені трагічного відомого ДрамТеатру на головній площі багатостраждального міста. Диригент – маестро Олександр Вацек, засновник і художній керівник капели.

19 вересня відбудеться авторський концерт відомого українськго композитора Юрія Шевченка. Слухачі в усьому світі знають його насамперед як автора твору «МИ-Є!», який нині став одним із музичних символів України. Композитор створив його у 2014 році під враженнями трагічних подій на Майдані Незалежності. Це – парафраз на тему Гімну України, твору М. Вербицького «Ще не вмерла Україна», який звучить у виконанні проникливої скрипки соло та оркестру.

      «Світ музики Юрія Шевченка» – унікальний концерт, який увібрав у себе все найкраще, що створив геній Юрія Шевченка за останні 10 років. Поряд з філософською музикою «Гамлет-сюїти» – музичних ескізів до однойменної постановки у Молодому театрі – прозвучать дотепні музичні портрети Голохвастова і Проні з балету «За двома зайцями». Кульмінацією концерту стане «Зоряний хлопчик» – останній твір, який Юрій Шевченко створив у лютому 2022 року, за місяць до того, як передчасна смерть перервала його земне життя…

        Виконає музику композитора Національний ансамбль солістів «Київська камера та», який лише за останній рік виступив на кращих сценах Європи та США, включно з Карнегі-Хол у Нью-Йорку. Солісти – народна артистка України Богдана Півненко (скрипка) та ціла плеяда музикантів-віртуозів, лауреатів міжнародних конкурсів. Запрошений диригент – маестро Ділявер Осман.

21 вересня відбудеться концерт «Моє дитинство, вбите на війні» –  театральний перформанс, народжений в час нинішньої війни. Він об’єднав два найвідоміших дитячих колективи столиці України: хорову капелу «Дзвіночок» та дівочий хор «Вогник». За 2,5 роки війни «Дзвіночок» та «Вогник» дали понад 150 концертів за межами України. Серед них – виступ з легендарною групою Rolling Stones в австрійському Відні. «Моє дитинство, вбите на війні» – дитячий погляд на з одвічну боротьбу Добра і Зла. Диригент концерту – маестро Рубен Толмачов.

30 вересня фестиваль Mariupol Classic-2024 завершить оркестр «Ренесанс» Маріупольської камерної філармонії. Після окупації Маріуполя музиканти оркестру  на чолі з його засновником та незмінним керівником Василем Крячком знайшли прихисток  у столиці України.

       Для фестивалю музиканти підготували зворушливу програму під назвою «Місто Марії». Поряд з іменами видатних композиторів минулого – Баха, Бортнянського та Вівальді –прозвучать твори відомих українських композиторів сучасності на чолі з Мирославом Скориком. Родзинкою концерту стануть унікальні твори, які нині звучать у виконанні оркестру «Ренесанс» не тільки в Україні, а й у Європі – «Реквієм-присвята місту Марії» Золтана Алмаші та Фантазія на теми пісень рок-гурту «Океан Ельзи» «Не твоя війна» в аранжуванні Богдани Фроляк.

Сьомий фестиваль Mariupol Classic відбувається за ініціативи концертної агенції UKR Artists спільно з Департаментом культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради та Маріупольською камерною філармонією. Артистичний директор фестивалю – Олександр Пірієв.

За акредитацією та додатковою інформацією, організацією інтерв’ю з музикантами, запрошення у прямі ефіри / записи, включення через месенджери соцмереж, – звертайтеся до Юрія Гулевича: ygulevich@gmail.com +38 067 4480535

Читайте также


up