17.04.2023
Популярна наука
eye 778

Іспанська альпіністка провела 500 днів на дні печери

Іспанська альпіністка провела 500 днів на дні печери

Іспанська альпіністка Беатріс Фламіні провела під землею 500 днів, причому добровільно. На цей крок Фламіні пішла задля наукового експерименту, таким чином давши вченим можливість дослідити, як соціальна ізоляція та дезорієнтація впливають на роботу людського мозку. Reuters розповів про життя Фламіні у печері на глибині 70 метрів. 

«Коли по мене прийшли, я спала. Я подумала, що щось сталося. Запитала: „Вже час? Звичайно, ні. Адже я не закінчила свою книгу», - розповіла журналістам Беатріс Фламіні. 50-річна іспанська альпіністка, яка прожила останні 500 днів у печері на глибині 70 метрів неподалік міста Гранада на півдні Іспанії.

Фламіні - учасниця наукового експерименту з вивчення людського розуму та циркадних ритмів. Їй було 48, коли 20 листопада 2021 року вона спустилася до печери. Там альпіністка перебувала, коли в Іспанії зняли останні ковідні обмеження, Росія розпочала повномасштабну війну в Україні та померла королева Великобританії Єлизавета II.

На поверхню Фламіні піднялася 13 квітня 2023-го – шлях зайняв у неї вісім днів. Зустрівшись із журналістами, вона зізналася, що жодного разу не подумала про дострокове припинення експерименту. Більше того, повертатися їй і після його закінчення не хотілося.

* * *

Спортивні вправи, малювання та в'язання – усім цим Беатріс Фламіні займалася під землею. З собою вона взяла камеру GoPro, щоб задокументувати те, що відбувається. Спочатку, розповіла Фламіні, вона намагалася вести рахунок часу. Але вже на 65-й день залишила цю витівку.

Весь час експерименту Фламіні намагалася фокусуватися на збереженні спокою, хорошому харчуванні та тиші. З нетерпінням альпіністка чекала на посилки, які їй з поверхні іноді спускала група підтримки (натомість спортсменка відправляла нагору сміття). Найбільше її радували авокадо, свіжі яйця та чисті футболки. За підрахунками учасників групи підтримки, за 500 днів Фламіні прочитала 60 книг та випила тисячу літрів води.

Спілкуватися з альпіністкою весь цей час групі підтримки було суворо заборонено. Навіть якщо виникали питання щодо здоров'я та життя її близьких. "Я не розмовляла сама з собою вголос, але у мене були внутрішні розмови, і я чудово з собою порозумілася", - пожартувала Фламіні. Деякі моменти, зізналася вона, далися їй непросто, наприклад, коли в її печері завелися мухи. «Але якщо це твоя мрія [взяти участь у експерименті] і ти це розумієш, навіщо тобі плакати?» - сказала вона. І додала, що свої почуття необхідно усвідомлювати: «Якщо ви боїтеся, це щось природне. Але не можна піддаватися паніці, інакше вона вас паралізує».

За станом Беатріс Фламіні в печері дистанційно спостерігали психологи, дослідники, фахівці з печер та тренери. На прикладі альпіністки вони вивчали, як соціальна ізоляція та дезорієнтація можуть впливати на сприйняття людиною часу, роботу її мозку та сон.

* * *
Згідно з сайтом Книги рекордів Гіннесса, нагороду «за найдовше перебування у пастці під землею» присвоєно 33 шахтарям з Чилі та Болівії, які у 2010 році провели 69 днів під завалами на глибині 688 метрів.

Команда підтримки Беатріс Фламіні зауважує, що альпіністка побила цей рекорд. Але представник Книги рекордів не зміг оперативно відповісти журналістам Reuters, чи існує окрема нагорода — за добровільне перебування під землею — і чи заслужила її Фламіні.

Сама вона зізналася, що зараз найбільше хоче прийняти душ і розділити тарілку смаженої картоплі із яйцем зі своїми друзями.

Читайте также


up