Уривок книги Amazon і майбутнє електронної торгівлі

Уривок книги Amazon і майбутнє електронної торгівлі

Видавництво Віват

Титан комерції ХХІ століття виріс зі звичайного книжково ритейлера. Під час написання цієї книжки продажі Amazon складали щонайменше половину від усіх онлайн-продажів у США. Так, ідеться про одну з найдорожчих публічних компаній у світі, лідера ринку хмарних обчислень і голосових технологій. Для конкурентів Amazon нещадний і грізний. Для покупців —легкий і дедалі необхідніший, адже Amazon — це доступ до мільйонів продуктів із найшвидшим доставленням. А як щодо доступу за лаштунки найбільшої у світі клієнтоорієнтованої компанії? На вас чекає чимало провокативного й такого, про що прагнуть дізнатися власники великих і дрібних торговельних мереж. Amazon задає глобальні ритейл-тренди, тож будьте в тренді!

Про авторів

Наталі Берґ багато років консультувала потужні мережі роздрібної торгівлі, домагаючи їм успішно конкурувати або співпрацювати із такими ритейл-гігантами, як Walmart і Amazon. Пані Берґ обіймала. посаду директорки Global Research у Planet Retail, на сьогодні керує , власною консалтинговою компанією NBK Retail, що входить до 30 найвпливовіших роздрібних мереж.

Мія Найтс спеціалізується на використанні корпоративних технологій у роздрібній торгівлі. До керівної посади в Eagle Eye Solutions була директоркою з глобальних технологічних досліджень у Planet Retail, а також старшою аналітикинею в IDC Retail Insights.

 

Уривок: Alexa, долучайся до моєї зустрічі в zoom

Протягом минулого десятиліття, поки ритейлери переважно намагалися не відстати від розвитку електронної комерції, Amazon тихо ставав частиною людських осель. Від кнопок повторного замовлення Dash, які вже не працюють, до сьогоднішньої Alexa «розумний» дім перебуває в  центрі уваги багатьох недавніх амазонівських інновацій. Зробивши наші оселі розумнішими та зв’язанішими з довколишнім світом, Amazon зумів створити новий рівень зручності й посилити зв’язок із найважливішими клієнтами. Зрозуміло, в обмін на її дані, на що згодні не всі клієнти.

Однак коли спалахнула пандемія, проникнення Amazon у  фізичні домівки перестало викликати острах і  перетворилося на річ бажану. Його різноманітні пристрої раптом стали неймовірно релевантними для користувача на карантині — і Amazon зрозумів, яка це можливість. Посеред пандемії компанія випустила кілька нових пристроїв і запропонувала нові послуги у  відповідь на виниклий попит на відеоконференції, організацію безпеки осель і, як ми вже згадували, відеостримінг.

Ніхто не передбачав пандемії, і ми не мали плану дій на її випадок. Однак думаю, що зараз наші домівки  — це наші офіси, наші школи та  кінотеатри, і  багато наших продуктів стали ще кориснішими в таких обставинах.

Дейв Лімп, старший віцепрезидент Amazon із питань пристроїв та послуг, 2020

Потрібне надійне домашнє «вай-фай»-з’єднання? Амазонівське Eero чекає на вас. Потрібен зв’язок з рідними на карантині? Амазонівський Care Hub дасть змогу отримувати звіти щодо їхньої активності через пристрої Echo. Потребуєте допомоги з навчанням дітей удома? Завдяки Reading Sidekick ваші діти можуть тренувати читання з Alexa.

Амазонівський засіб від клаустрофобії

Звиклий братися за нові ідеї, технологічний гігант запустив під час пандемії Amazon Explore. У ситуації, коли подорожі припинилися, а  споживачі застрягли вдома, Amazon вирішив принести канікули прямо в цей дім. Завдяки віртуальній туристичній платформі користувачі можуть замовити один із 250 інтерактивних турів у всьому світі, включно з майстернями з приготування пасти в Італії, віртуальним туром по Центральному парку Нью-Йорка та прогулянкою Садами біля Затоки в Сінгапурі.

На відміну від інших віртуальних турів, ці розраховані на одну людину і, зрозуміло, містять елемент шопінгу. Користувачі Amazon Explore мають змогу купувати в місцевих магазинах за допомогою гіда. Amazon явно нарощує можливості лайв-стримінгу, який став найкращою альтернативою фізичному шопінгу під час пандемії — тенденція, що, як ми вважаємо, збережеться й  після коронавірусу, адже фізичний і цифровий ритейл далі зливаються. Для Amazon віртуальні враження також являють собою можливість розширити власну пропозицію в основній сфері роздрібної торгівлі. Потрібен шейкер для віртуального коктейльного туру Аргентиною? Можемо підказати, де його купити.

Alexa дозволяла людям залишатися інформованими й  на зв’язку, далі працювати й розважатися, коли мусиш сидіти вдома. На початку пандемії вона навіть допомагала діагностувати випадки коронавірусу, а  її таймер для миття рук відлічував 20 секунд, які рекомендовано на це витрачати.

Не дивно, що в дні, коли люди проводили безпрецедентну кількість часу в домівках, такі функції Alexa, як відеодзвінки та Drop In (двосторонні розмови між пристроями Echo на зразок інтеркому), стали популярнішими, ніж будь-коли. Обладнані екраном амазонівські Echo Showстали пристроями Echo з найбільшим зростанням продажів і, як порівняти з попереднім роком, потроїли кількість відеодзвінків у всьому світі. «Думаю, перебуваючи вдома, люди відкривають в Alexa нові переваги, слухаючи більше музики та ставлячи запитання, особливо пов’язані з  коронавірусом і  всім, що його стосується, — каже Ольсавскі. — Вони використовують її для освіти дітей; ідеться ще й про зв’язок за допомогою що Alexa, що Drop In».

Нові режими на зразок Work from Home та Stay at Home нагадували користувачам Alexa, коли їм прокидатися, коли їсти, коли починати зустрічі, коли робити перерви. Пандемія закріпила роль Alexa як довіреної помічниці. Це значний факт, адже завдяки йому Amazon може використовувати інформацію про клієнтів у найбільш особистому середовищі (такі дані можна застосувати, щоб просувати бізнес компанії в  інших сферах на зразок електронної комерції та Prime Video) і прямо розширювати пропозицію в секторі роздрібної торгівлі. Alexa спритно направляє покупки через платформу Amazon, і завдяки коронавірусу вона повною мірою стала членом сім’ї.


Читайте также