​Чому я читаю і раджу читати вам?

​Чому я читаю і раджу читати вам?

Я не розпочну із того, ніби книголюби – окрема привілейована каста. І не завершу тим, що читання збагачує словниковий запас. Все це – снобізм у його первозданному вигляді. Способи сприйняття інформації в усіх різняться,а книга давно перетворилася на цілком доступний «продукт» для насичення мізків.

Одне із найвідоміших упереджень читачів і не-дуже-читачів говорить: «А навіщо читати художню літературу? Наукова література – це максимум для людини цифрового століття!» Відповідаю: насамперед для стимулювання роботи мізків і…медитації.

Читання. Фото: Сєда Власова
До слова, банальні твердження на кшталт «Книги – то скарбниця мудрості» не брешуть. На думку сучасних лайфкоучів, зараз книги трансформувалися у технології, не менше. Один із таких, відомий в американських колах коуч Чед Ґріллс, вважає книги кращими природними ноотропами, дія яких має позачасовий ефект. Подібного накопичувального ефекту неможливо досягнути за допомогою найсучасніших препаратів-допінгів для мозку!

Із власного досвіду знаю про медитативну практику під час читання. Підтвердження своїх відчуттів знайшла, натрапивши одного разу на блог письменника Джоша Ґайлара. Він зазначив, що художня література призначена для відключення від світу. Але це не актуально для тих випадків, коли необхідно штудіювати масиви наукової літератури. Тоді в хід йде технологія швидкочитання, а про медитацію годі й мріяти!

Читання. Фото: Сєда Власова
Страх і ненависть іноді накривають нас, навіть якщо ми не у Лас-Вегасі. Якщо серйозно, то повсякденні душевні розлади (звичайно, лайтові їх версії) пропоную вам лікувати читанням. До речі, нейрофізіолог Девід Люіс з колегами провели дослідження в ході якого штучно вводили групу добровольців у стан стресу, а потім пропонували цей стрес зняти за допомогою того чи іншого методу. Виявилося, що найефективнішим антистресом є саме читання! Шести хвилин читання було досить для того, щоб розслабити м'язи і нормалізувати частоту серцевих скорочень. І навіть такі «попсові» методи, як попити чайку, послухати улюблену музику і просто поблукати парком виявилися менш дієвими.

Читання. Фото: Сєда Власова
Навіть якщо ви любите невитіюваті романи про Педро та Лючію, або про пристрасть вампірів-коханців, користь читання не нівелюється! Перш за все, тому, що приносить вам титанічне задоволення. Це свідчить про те, що книги для вас є рушійної силою у продукуванні гормонів щастя. І це, у свою чергу, найзалізніший з усіх можливих аргумент на користь читання книг!

Сєда Власова

md-eksperiment.org


Читати також