03.07.2024
Культурна країна
eye 207

Бібліотека Андріяшівський ліцей шукає дарувальників

Бібліотека Андріяшівський ліцей

ВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

 АНДРІЯШІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

РОМЕНСЬКОГО РАЙОНУ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АНДРІЯШІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ -

ЗАКЛАД  ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ І - ІІІ СТУПЕНІВ

АНДРІЯШІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

РОМЕНСЬКОГО  РАЙОНУ  СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шкільна, 56А, с. Андріяшівка, 42087,

тел.  (05448) 93-3-04, e-mail:andriachivka@ukr.net

Код ЄДРПОУ 23999259

28.06.2024 01-19/180                                

 

 (andriachivka@ukr.net; посилання на сторінку Facebook)

Щирі вітання, шановні добродії, надсилає вам колектив Андріяшівського ліцею, що на Сумщині. Ми раді можливості поспілкуватися з вами. І наша розмова піде про книги. Вони завжди були й будуть скарбницями мудрості, творчості, доброти, натхнення. Хтось збирає книги роками на полиці квартир (хоч ніколи й не читає), тому що це модно, престижно. А інші, не маючи коштів, кожного разу стають перед вибором: витратити гроші на одяг, необхідні продукти харчування чи купити книгу, про яку мріяв не один місяць. І тут на допомогу справжнім читачам приходять бібліотеки. Вони дають можливість знайти твори, які зацікавили. Але чи завжди?

На привеликий жаль, ні. Адже фонди бібліотек обмежені, а нові, сучасні книги надходять у невеликій кількості та й не так часто, як би хотілось.

Наш освітній заклад - сільський. Андріяшівський ліцей найбільший у громаді. У ньому навчається 190 діток. Завдяки державній програмі «Шкільний автобус» до десятого та одинадцятого класу приходять учні з сусідніх шкіл. І як би хотілося, щоб ліцеїсти мали доступ до кращих сучасних творів.

На щастя, ліцей має досить комфортне приміщення бібліотеки. Воно світле та зручне. Тут розміщені стелажі з книгами, полиці з експозиціями виставок, інформаційні куточки; є комп’ютери, принтер, читальна зала. Бібліотека розбудовується за сучасними вимогами, тобто, як писав англійський письменник Ніл Гейман, що «бібліотеки — це свобода (читати, спілкуватися), освіта, дозвілля, сховок і доступ до інформації. Бібліотеки – це місця, до яких люди йдуть за інформацією».

Саме у приміщенні бібліотеки проводяться вікторини, презентації авторів, книг, поетичні зустрічі, вшанування письменників-ювілярів, майстер-класи, стартують квести, флешмоби. Тут відбуваються перші зустрічі з новими дитячими книгами першокласників, сюди поспішають діти різного віку: учні початкової школи, середніх класів, поважні старшокласники. У бібліотеці люблять проводити дозвілля і діти з ООП зі своїми асистентами вчителів. Їм тут затишно і приємно погортати книги й трішечки почитати улюблені казки.

Так уже традиційно склалося, що у нашому навчальному закладі працювали на посаді бібліотекарів прекрасні люди. Ось і сьогодні господинею книгозбірні є надзвичайно працьовита й наполеглива, творча й ініціативна Тетяна Вікторівна Гусениця. Вона не рахується ні з власним часом, ні з з власними матеріальними внесками у розвиток бібліотеки. Маючи гарний естетичний смак, жінка додає в інтер’єр прекрасні композиції з квітів, виготовляє нестандартні речі для декорування приміщення. А головне - Тетяна Вікторівна завжди привітна, чемна, уважна; терпляче вислухає й допоможе кожому з відвідувачів бібліотеки.

У моменти перерв між уроками тут мають можливість усамітнитися і зібратися з думками чи зайнятися самоосвітою й учителі.

Особлива потреба в бібліотеці сьогодні, коли наша держава охоплена полум’ям війни, коли не завжди є світло й інтернет. Коли хочеться і дорослим, і дітям зібратися з духом, побути наодинці з книгою, надихнутись вірою у наше мирне майбутнє.

Можливо, знайдуться люди, які скажуть, що сьогодні не до бібліотек. Дозволимо собі не погодитись з ними. Адже війна обов’язково закінчиться. Настане переможний мир. І нашій державі завжди будуть обов’язково потрібні мислячі, кмітливі, розумні й культурні молоді люди. А головне - юнаки та дівчата зі світлими й щирими почуттями, справжні патріоти України. Їхній світогляд формують у тому числі й шедеври світової літератури.

Отож будемо щиро вдячні, якщо ви зможете допомогти нам поповнити бібліотеку й порадувати її читачів необхідними нам книгами.

З повагою колектив Андріяшівського ліцею.

Книги, які ми мріємо мати в бібліотеці:

Ніл Гейман «Кораліна»; Ромен Гарі «Повітряні змії», Йоанна Ягелло «Кава з кардамоном»; Джон Грін «Провина зірок», Маркус Зузак «Крадійка книжок», Анна Гавальда «35 кіло надії», Айзек Азімов «Фах», Ерік Сігел «Історія кохання», Барбара Космовська «Буба», «Буба: мертвий сезон».

Українська література сучасних авторів.

Директор ліцею                                                                            Марина КОВШИК

Read also


up