Бандуристи-викладачі харківщини вдосконалюють педагогічну майстерність

БАНДУРИСТИ-ВИКЛАДАЧІ ХАРКІВЩИНИ ВДОСКОНАЛЮЮТЬ ПЕДАГОГІЧНУ МАЙСТЕРНІСТЬ

18 лютого викладачів класу бандури шкіл естетичного виховання м. Харкова та Харківської області приймали у дитячій музичній школі № 13 ім. М.Т. Коляди, де за планом роботи ОНМЦПК проводився черговий семінар.

Другий у поточному навчальному році семінар для викладачів з цього фаху мав виключно практичне спрямування і позиціювався як практичне заняття  за темою «Робота з учнівським ансамблем бандуристів». Його провела старший викладач народних інструментів Харківської державної академії культури Надія Мельник.

«Ця тематика обрана самими викладачами, - зауважила методист Центру Олена Горчарова. – Саме їх пропозиції були максимально враховані при формуванні плану семінарів нашої секції на 2014-2015 навчальний рік. Більше того, вони самі запропонували особу лектора – досвідченого педагога, Надію Валентинівну Мельник, яка представляє мистецький вуз».

Характеризуючи роботу викладачів-бандуристів, Олена Миколаївна зазначила, що серед них багато справжніх майстрів своєї справи, які плідно працюють з дитячою аудиторією, залучаючи юних слобожан до бандурного мистецтва. Сьогодні класи бандури є майже у всіх дитячих музичних школах і дитячих школах мистецтв обласного центру та у низці шкіл естетичного виховання Харківської області. На минулорічному обласному конкурсі юних виконавців на народних інструментах, практично кожен викладач представив своїх вихованців.

Крім навчання, активної конкурсної та концертної діяльності, викладачі вносять свій внесок у розробку методичних матеріалів. А викладачі Марина Ляшенко (ДМШ №5 ім. І. О. Дунаєвського) та Алла Коновалова (ДМШ № 13 ім. М.Т. Коляди) спільними зусиллями  підготували проект програми по класу бандури для початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. Її буде подано на всеукраїнський конкурс навчальних програм, що оголошений Держаним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв України.

РОЗМОВА ПРО СПРАВУ, У ЯКІЙ НЕМАЄ ДРІБНИЦЬ

Ансамблева гра серед бандуристів - явище звичне і затребуване. Тож детальна розмова про учнівський ансамбль бандуристів, що відбулася на семінарі, викликала зацікавленість. Надія Мельник розповіла про своє бачення основних підходів у роботі, у якій, на її переконання, дрібниць немає.

Вона продемонструвала варіанти розспівування, наголосивши на його значенні для збереження здоров’я голосового апарату дитини, розповіла про ефективні прийоми роботи з диханням. Йшлося про підбір репертуару, який має відповідати віку учнів, їх вокальним можливостям та бути цікавим для дітей. Використання скоромовок, елементів художнього свисту, простих хореографічних прийомів під час виконання творів – усе це додає завзяття маленьким музикантам, навчає їх проявляти фантазію, робить виступити виразнішими і яскравішими.

Впродовж спілкування Надія Валентинівна неодноразово наголошувала на індивідуальному підході до кожного учня, необхідності врахування його музичних здібностей, а відтак і вибору вектора розвитку дитини. "Бандура як інструмент дає виконавцю можливість проявити себе і у вокальному і у інструментальному мистецтві, - наголосила вона. - Тож зібравши в ансамбль учнів з різними можливостями, дайте їм відчути свою особливу місію у цьому маленькому творчому колективі. Підберіть для кожного учасника якесь соло, і переконайте, що саме він може впоратися з ним якнайкраще. Усі діти здібні, вселяйте в них впевненість, адже будь-яка дитина, що прийшла до музичної школи, повинна розвиватися, вірити у себе».

Одна з порад стосувалася спільної гри в ансамблі учнів і викладачів, що вселяє початківцям більше впевненості. У цьому лектор переконалася ще в дитинстві. Її чудовий педагог Олена Олександрівна Іванова з міста Кремінне, що на Донбасі, завжди була поряд з учнями, і не лише у класі, але й нерідко на сцені.

Звертаючись до власного педагогічного досвіду (Надія Мельник займається викладацькою діяльністю з 1995 року), вона порекомендувала колегам основні підходи, якими необхідно керуватися у щоденній роботі. «Пам’ятайте, що ви – носії національного надбання, української пісні, музики, культури. Бандура – це особливий інструмент, який сприяє  змогу залученню людей до української культури, розкриттю її краси та унікальності, - сказала вона наостанок. – Учні повинні бачити у вас особистість та приклад для наслідування. Їхні очі – відображення ваших очей. Їх розвиток як музикантів суттєво залежить від того, наскільки комфортно вони почувають себе на ваших уроках».

На семінарському занятті звучало багато музики у виконанні дуету бандуристок «Вайда» у складі студенток Харківської державної академії культури, учениць Надії Мельник. Сама педагог також  демонструвала гру та спів. Чудове виконання прекрасних зразків української пісні та інструментальної музики слугувало вдалою ілюстрацією методичного матеріалу, запропонованого увазі учасників розмови.

«БАНДУРА ЖИВЕ І РОЗВИВАЄТЬСЯ…»

«Бандура живе і розвивається у нашій школі, - розповіла Алла Коновалова, викладач ДМШ №13 ім. М.Т. Коляди – Шкільний об’єднаний клас бандури складають 17 учнів. Наш ансамбль бандуристів веде успішну концерту діяльність. Неодноразово доводилося виїжджати на закордонні гастролі. Останній раз ми були у Латвії та Швеції».

Алла Іванівна розповіла, що крім учнів школи у ансамблі грають випускники. І це є переконливим свідченням справжньої закоханості у бандурне мистецтво, яку викладач  прищеплює своїм вихованцям. До речі, костюми учасницям ансамблю виготовлені не професійними швачками, а вмілими руками бабусі учениці-старшокласниці Дарини Старовойтової. Біолог за фахом Наталія Борисівна Круглікова захоплюється українською культурою і всіляко  підтримує талановитих дівчаток.

Наразі шкільні бандуристи готуються до Масляної. У репертуарі ансамблю півтора десятки вокальних та інструментальних творів, які вони подарують своїм слухачам.

Раїса Кравченко

Фото автора


Читайте также