​Три Моцарти, три міста і два оркестри

​Три Моцарти, три міста і два оркестри

Як відомо, мистецтво не знає меж і кордонів, а також має гарну здатність їх нівелювати. Чудовий приклад — гості зі Сходу, маріупольський камерний оркестр “Ренесанс”, який вже вкотре завітав на фестиваль “Музика у старому Львові”. Він долучився до свята не лише у нашому місті, а й у польському місті-партнері фестивалю, де в ті ж дні проходила “Музика у старому Кракові”. Ми поспілкувалися з директором оркестру Діаною Трімою, щоб дізнатись більше це про музичне партнерство. Чи краще сказати — дружбу.

Діана Тріма розповіла, що “Ренесанс” приїхав до Львова не вперше. Цьогорічний фестиваль — це продовження успішної співпраці з чудово відомими галицькому слухачеві “Віртуозами Львова”. Своєрідний “дует” камерних оркестрів потішив поціновувачів нового підходу до класики концертом “Три Моцарти”, який презентував творчість Леопольда, Вольфганга Амадея і Ксавера Моцартів. Львівська публіка почула цю особливу програму у особливих локаціях — Соборі Святого Юра та Оперному театрі. З Моцартами “Ренесанс” та “Віртуози” відвідали також Краків та виступили там у Соборі Єзуїтів. Два оркестри мали й двох керівників: рондо диригував Василь Крячок з “Ренесансу”, а симфонії та пісні — Сергій Бурко, головний диригент “Віртуозів Львова”.

“Враження у нас дуже хороші, - зазначила Діана Тріма. - І у Львові, і в Кракові оркестр прийняли чудово! Звичайно, дорога дуже довга. Проте насправді це для нас велика честь. “Віртуози Львова”, які запрошують в гості, стимулюють нас рости та розвиватись. Це велика справа для нашого оркестру, а також гарний новий досвід, адже такі проекти передбачають різне подання музики”.

Директор “Ренесансу” додала, що до Кракова оркестр потрапив цього року вперше, тому цей концерт був для них дуже серйозним та відповідальним заходом. А опісля вони навіть отримали відзнаку від президента Польщі. Що ж до подальшої співпраці, то тут Діана Тріма зазначила, що “Ренесанс” навесні планує запросити “Віртуозів Львова” до Маріуполя, оскільки місцева публіка з захопленням приймає такі мистецькі ініціативи.

Директор оркестру розповіла, що Львів є містом-побратимом і для Маріуполя, і для Кракова, тому цю лінію підтримки та товариства було б гарно підтримувати й надалі. Тим більше, як зазначила директор, місцева влада дуже активно підтримує “Ренесанс”, бо їхні проекти мають надзвичайну вагу, особливо в контексті культурного єднання на тлі нинішній подій у державі. “Музика поєднує попри політичні моменти”, - пояснила Діана Тріма і додала, що камерний оркестр “Ренесанс” вже має насичені подальші плани. Вони хочуть не лише запрошувати музичних друзів з Галичини на Схід, а й вирушити з концертною програмою до Ґданська, оскільки такі мандрівки завжди дають поштовх для розвитку. І, безперечно, натхнення.



Читайте также