Зінаїда Кубар представить відео в рамках 58-ї Венеціанської бієнале

​Зінаїда Кубар. Відео Мандруючи небом/Dakini. 58-а Венеціанська бієнале

"Велика честь для мене ще раз бути частиною проекту Personal Structures в рамках 58-ї Венеціанської бієнале. Цього року я презентую відео Мандруючи небом/Dakini. В цій роботі я намагаюся звернутися до сучасних та позачасових проблем шляхом поєднання універсального культурного коду з мудрістю традицій моєї рідної України.

Якби мені треба було охарактеризувати сучасний світ, я би сказала, що люди схильні втрачати культурне коріння та глибинний духовний код, який закладений в традиційних ритуалах та фольклорі. Цей проект – моя спроба нагадати людям про універсальні закони життя крізь призму культурної спадщини, до якої я належу. Після моєї першої експедиції до Західної України у 2012 році я подорожувала різними країнами, аби знайти спільну мову з місцевим населенням та дізнатися про їхнє культурне і духовне життя.

У проекті я розмірковую про жіночу духовність та трансформації, які зумовлені часом та неминучістю. Головна героїня зображується на трьох різних етапах її життя: маленька дівчинка, зріла жінка, яка готова віддавати її материнську енергію та любов, та літня жінка з її мудрістю та прийняттям. Після цього жінка відходить.

Жіноча прогулянка підвісним мостом понад річкою символізує цей невідворотній плин часу та трансформацію з однієї форми в іншу. Час рухає нас вперед допоки ми продовжуємо отримувати енергію, мудрість і силу від наших предків. І лише від нас залежить, чи хочемо ми взяти участь у цьому неймовірному діалозі і стати провідником між тими, хто був тут перед нами, і тими, хто буде жити після нас.

Дакіні – це жіноче медитативне божество, енергетичне буття жіночої статі в тибетському буддизмі. Дакіні пов’язані з мудрістю, знанням та інтуїцією. Саме слово дакіні можна перекласти як «та, що йде по небу». Порівнюючи з українською культурою, жінка має особливе значення та від народження до кінця життя трансформує сакральну єнергію."

Ця виставка презентована за підтримки кураторського бюро Hagoromo Projects, США

Про автора

Зінаїда Кубар (1975 р., Київ, Україна) – українська художниця, орієнтована на образи та міфи, які побутують навколо жіночих питань, та жіночої ідентичності як в українській, так і в світовій культурі.

Вона входить до арт-спільноти Con Artist Collective, Нью-Йорк, США, та Food of War, міжнародного арт-колективу незалежних митців. Зінаїда приймала участь як фасилітатор у Marina Abramovic: In Residence (Kaldor Public Art Project, Австралія ).

Вона є засновником і директором ArtRehub, волонтерської ініціативи, яка надає психологічну арт-реабілітацію для тих, хто одержав глибоку психологічну травму, насамперед під час війни, яка досі триває в Україні.

Зінаїда закінчила Національну академію образотворчого мистецтва й архітектури (бакалавр історії мистецтв).

Відео Зінаїди Кубар Мандруючи небом/Dakini відібрано проектом Personal Structures в рамках 58-ї Венеціанської бієнале. Робота буде представлена для глядачів в Palazzo Bembo, Riva del Carbon 4793, Венеція, Італія (70 м від мосту Ріальто на Гранд каналі) з 11 травня по 24 листопада.


Читайте также