​Промисловість як мистецтво

​Промисловість як мистецтво. Афіша Дніпро 2019

Промисловість як мистецтво: у Дніпрі презентують новий тех-арт-проект

Музей українського живопису спільно із промисловою компанією ІНТЕРПАЙП анонсував створення серії сучасних скульптур. Арт-об’єкти будуть виконані із металу. Презентація проекту відбудеться вже цього тижня на головному інженерному шоу країни Interpipe TechFest у Дніпрі в ПР «Лавина».

Незвичні металеві скульптури — візитівка багатьох європейських міст. Але щоб побачити справжній арт не обов’язково їхати за кордон. Це планує довести команда українських митців Музею українського живопису та інженерів промислової компанії ІНТЕРПАЙП, що разом створили три футуристичні арт-об’єкти, які доводять – промисловість надихає.

Перший об’єкт — павільйон у вигляді гіперболічного параболоїда. Гарна структурна інтерактивна форма, яка взаємодіє з простором і глядачем. На думку авторки проекту Надії Отряжої, це дуже цікавий геометричний об’єкт, знайомий багатьом студентам технічних спеціальностей.

Друга скульптура має жартівливу назву «штангіст». Це триметрова фігура людини, що підіймає колісну пару. Ідея образу — показати силу робітників, які працюють на виробництві.

Третя робота — композиція-триптих з трьох «грацій». Це давня розробка Надії, яка вже була реалізована в малих формах — на виставках та в інтер’єрах, але вперше реалізується в повному масштабі.

«В якості матеріалів ми використали металургійну продукцію. Вийшло цікаво, що важкі труби стали мильними бульками для моїх дівчат. Ці роботи про красу. Красу металу, красу виробництва та красу жінки. Вони про те, як важливо пишатись і цінувати те, чим живе наше промислове місто», — пояснила автор проекту, скульпторка Надія Отряжа.

«Це третій наш спільний проект із Музеєм українського живопису. Вже протягом року різними шляхами ми доводимо, що промисловість і мистецтво можна дуже вдало поєднати. Для створення нових арт-об’єктів дніпровські митці та інженери компанії працювали у тандемі, тож творчі ідеї вдалося втілити у життя в одному з цехів ІНТЕРПАЙП НТЗ. Це був цікавий досвід для обох сторін», – розповіла Людмила Новак, начальник управління комунікацій ІНТЕРПАЙП.

Надалі митці та промисловці сподіваються, що індустріальні скульптури стануть невід’ємною частиною дніпровських вулиць.

Побачити тех-арт-проект можна буде на головному інженерному шоу країни 19-20 жовтня в парку розваг «Лавина».


Читайте также