​У Києві відкрили Музей кіно

Виставка ВУФКУ. Lost & Found. Музей кіно. Афіша Київ 2019

 

 

У Києві відкрили Музей кіно: Виставка ВУФКУ. Lost & Found

У Києві Довженко-Центр створив Музей кіно - перший український мультимедійний музей, сфокусований на екранних мистецтвах, рухомих образах, фотографії та медіа-арті.

До 1 грудня діє прем’єрна виставка “ВУФКУ. Lost & Found”, створена за підтримки Українського культурного фонду, що присвячена історії Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ) — державної організації, яка у 1920-ті роки сформувала успішну українську кіноіндустрію. ВУФКУ об’єднало кіностудії Одеси, Ялти і Києва, розвинуло виробництво, дистрибуцію, рекламу та освіту в сфері кіно, спричинивши справжню “кіноманію”. Завдяки ВУФКУ українське кіно вийшло на міжнародний ринок — наші фільми показували в Німеччині, Франції, Нідерландах, Британії, США та Канаді. Уклавши угоди з ключовими гравцями індустрії, такими як Kodak, Pathé та Agfa, ВУФКУ стало одним із кіногігантів у тогочасній Європі та вже серед сучасників здобуло славу “українського Голлівуду”.

Мультимедійна експозиція у відновлених приміщеннях Довженко-Центру площею 1500 кв.м представила експонати з провідних українських музеїв та небачені скарби з колекції Довженко-Центру. Рідкісні кадри фільмів, кінохронік та анімації, унікальні архівні документи та фото перенесуть глядача в атмосферу буремних 1920-х.

Проєкт поєднав тогочасну та сучасну літературу, музику, дизайн та візуальні мистецтва. До створення експозиції долучилися відомі сучасні автор(к)и: Алла Загайкевич, Георгій Потопальський, Олександр Бурлака, Анатолій Бєлов та група Sensorama, Микола Рідний, Ірина Стасюк, Олексій Нікітін, Олександр Ірванець, Антон Санченко, Тетяна Малярчук, Наталка Сняданко, Ірина Цілик.

Проєкт ВУФКУ. Lost & Found — це історія про революційний вибух в українському кіно, пам’ять про який було знищено й забуто майже на століття. Виставка є результатом масштабного дослідження команди Довженко-Центру, що розпочалось 2012 року публічними показами українського німого кіно з сучасними саундтреками. Відтоді в культурний обіг повернуто десятки фільмів, віднайдених в Україні та за кордоном.

У травні цього року вийшов друком однойменний каталог виставки, який здобув спеціальну відзнаку конкурсу дизайну Книжкового Арсеналу та увійшов в колекцію найкрасивіших книг світу міжнародного фонду “Мистецтво книги”. Медіатека Довженко-Центру також презентує сайт — перший онлайн-ресурс, в якому можна знайти вичерпну інформацію про ВУФКУ - vufku.org.

Кураторська група: Станіслав Мензелевський, Анна Онуфрієнко, Олександр Телюк.

_______________________________________________________________________

МУЗЕЙ КІНО ДОВЖЕНКО-ЦЕНТРУ

м. Київ, вул. Васильківська, 1, м.Голосіївська

РОЗКЛАД РОБОТИ ВИСТАВКИ:

13 вересня - 01 грудня

12:00 - 20:00

Вихідні дні - понеділок, вівторок.

Вхідний квиток – 80 грн, пільговий – 50 грн.

Виставковий простір доступний для людей з інвалідністю.

Пільговий квиток - школярі з 11 років, студенти та пенсіонери за наявності дійсного посвідчення.

Вхід вільний для співробітників музеїв, дітей до 10 років, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій за наявності дійсного посвідчення.

10 жовтня, 14 листопада - вхід вільний.

Екскурсії:

Кількість учасників 1 групи - до 15 осіб, тривалість - 1 год.

загальна вартість екскурсії для групи - 1000 грн.

для школярів від 11 років, студентів, пенсіонерів - 600 грн.

для дітей до 10 років, інвалідів 1 і 2 групи, учасників бойових дій - 250 грн.

Екскурсії проводяться в середу-п’ятницю.

Замовити екскурсію можна за тел.: 093 013 2298.

ПАРАЛЕЛЬНА ПРОГРАМА ВИСТАВКИ ВУФКУ. Lost & Found

Кіноклуб Оldschool. У Довженко-Центрі відбуваються покази українських кінохітів 1920-х в рамках виставки ВУФКУ. Lost & Found

Вересень-жовтень

Довженко-Центр запрошує до Кіноклубу Oldschool переглянути рідкісні фільми Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ). Глядачі матимуть змогу дізнатися, з чого починалось українське кіно – до програми кіноклубу увійшли перший блокбастер, перший шпигунський детектив, перший істерн, перший монтажний документальний фільм та перша науково-популярна стрічка.

Раритетні фільми, які ще донедавна вважалися втраченими або загубленими впродовж майже століття, звучатимуть по-новому із саундтреками від сучасних музикантів (у запису).

Вхід на всі події Кіноклубу OLDSCHOOL за виставковим квитком.

Будь-який квиток на виставку дає право відвідати всі покази циклу.

Локація: Кінолекторій, 5 поверх.

Кінолекторій «КУЛЬТУРФІЛЬМ. ВУФКУ. Lost&Found» в Музеї кіно Довженко-Центру

2 листопада в Музеї кіно Довженко-Центру розпочинається кінолекторій «КУЛЬТУРФІЛЬМ. ВУФКУ. Lost&Found»: чотири лекції міжнародно визнаних дослідників кіно та покази фільмів 1920-х. У фокусі уваги кінолекторію — ВУФКУ в контексті трендів світового кіно свого часу.

До 1 грудня діє прем’єрна виставка “ВУФКУ. Lost & Found”, створена за підтримки Українського культурного фонду, що присвячена історії Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ) — державної організації, яка у 1920-ті роки сформувала успішну українську кіноіндустрію.


Читайте также