​Електричне опалення. Переваги та недоліки

​Електричне опалення

У країнах Європи сьогодні близько 70% всіх заміських будинків опалюються за допомогою електрики. Таке опалення називають найекологічнішим, зручним і безпечним способом отримання тепла. На вітчизняних теренах електричне опалення заміського будинку і дачі поки не набуло такого широкого поширення в зв'язку з високою вартістю експлуатації. Детальніше з системою електричного опалення можна ознайомитися тут. Фахівці ж стверджують, що є деякі способи, які дозволять економно опалюватися електрикою. Що для цього потрібно знати?

Плюси і мінуси електричного опалення

Електричне опалення набуло поширення за рахунок безлічі переваг:

  • простота, швидкість і відносна дешевизна монтажу системи. Облаштування та введення в експлуатацію систем електроопалення обійдеться приблизно на 30% дешевше аналогічних робіт по іншим системам;
  • простота експлуатації, відсутність необхідності регулярного сервісного обслуговування;
  • невеликі розміри опалювальних приладів;
  • безшумність роботи;
  • безпека, екологічність та гігієнічність;
  • високий ККД;
  • довгий термін служби;
  • автоматизація системи опалення та можливість гнучкого регулювання роботи системи.

Може скластися враження, що електрика - ідеальний спосіб опалення, але їй властиві й серйозні недоліки:

  • вартість електроенергії;
  • перебої з подачею електроенергії, що стало нормою для величезної кількості заміських ділянок.

Якщо електрика - єдиний варіант зігрітися взимку, то з недоліками можна боротися. Звичайно ж, електроенергія - дорогий ресурс, але якщо добре утеплити будинок і вибрати відповідне обладнання, то витрати можна скоротити в рази. Звичайно ж, істотно впливає і клімат регіону, але роль утеплення величезна: на обігрів 1м куб. неутепленого простору йде близько 50 Вт, а якщо утеплити будинок за всіма правилами, то енергії знадобиться вже близько 20 Вт. Природно, чим менше будинок, тим нижче будуть витрати на його опалення. Електрика найкраще підходить для невеликих одноповерхових будинків, в інших випадках її краще зробити резервним джерелом тепла, опалюючи будинок газом, твердим або рідким паливом.

Щоб система не залежала від перебоїв з подачею електрики, краще використовувати акумуляторні батареї і генератори, що працюють на бензині або дизелі, альтернатива - встановити сонячні батареї або вітрогенератор.

Ще один важливий момент - потужність лінії повинна відповідати тому навантаженню, яке буде покладатися на неї при включенні приладів електроопалення.

Поки електриці ще важко конкурувати з системами опалення на рідкому, твердому і газоподібному паливі. До того ж, з'являються способи отримувати тепло від альтернативних джерел енергії. Але в ряді випадків без електричного опалення заміський будинок обійтися не зможе, і тут завдання полягає у виборі потрібного джерела тепла, ну і, звичайно ж, в правильному енергозбереженні.


Читайте также